logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Walkie-talkie razem z radiem - czy ktoś zna taki model?

29 Mar 2022 15:52 1761 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy istnieje samochodowe radio 1-DIN z wbudowanym CB, które odtwarza FM i automatycznie je wycisza podczas nadchodzącej rozmowy?

Tak — na forum wskazano stare komba CB z radiem FM, przede wszystkim Alan 318 i Stabo Twinstar; właśnie one mają wyciszanie FM podczas rozmowy przez CB [#19954038] To rozwiązanie jest dziś bardzo trudne do zdobycia, bo tych modeli praktycznie się już nie produkuje, a Twinstar może jeszcze wymagać aktywacji polskich parametrów CB w serwisie [#19954056] Jeśli nie znajdziesz takiego komba, podano też obejście: zwykłe CB/radiotelefon z funkcją Tel mute do wyciszania radia samochodowego [#19954165] Jako tańszą i łatwo dostępną alternatywę zaproponowano też PMR z wbudowanym FM, np. Baofeng BF-T17, albo PMR z zestawem słuchawkowym [#19954812][#19956772]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19953765
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19953819
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7876
    Nie bardzo wiadomo, o co Ci chodzi... Taką funkcję ma np. Baofeng UV-5R (pokrewne zapewne też), włączasz FM i słuchasz ulubionej RMF-ki np., a on (Bao) po odebraniu transmisji na ustawionej częstotliwości przełącza się na nią. Po zakończeniu transmisji po pewnym czasie wraca do FM, kontynuując odbiór RMF-ki.
  • Pomocny post
    #3 19953824
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    1. W sieciach analogowych nie ma wyrazistego momentu "teraz jest sygnał - wycisz" Jest praktycznie niemożliwe, aby to sensownie działało. To nie GSM.
    2. nie mając licencji możesz używać CB oraz PMR

Granie muzyczki ... osobiście mam takie chińskie radio krótkofalarskie, jeden z najbardziej bezsensownych ficzerów, brzmi to ohydnie, tzreba by mieć uszy zepsute jak co po niektórzy młodzi ludzie, aby to zaakceptować. Oczywiście nie ma mowy o jakiejkolwiek automatyce. Masz ustawione na rozgłośni albo na częstotliwości amatorskiej, albo-albo.
  • #4 19953923
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19953964
    ArturAVS
    Moderator
    motyl22 napisał:
    takie funkcje jak w twoim modelu

To jest ręczniak i trzeba "mieć papiery" czyli licencję na jego legalne używanie. Kiedyś widziałem takie combo, czyli zwykły odbiornik samochodowy z wbudowanym CB radiem. Niestety modelu nie pamiętam.
    motyl22 napisał:
    a ja mam podpowiadać stojąc na zewnątrz co trzeba zrobic na centymetry.

Wybacz, ale albo się robi robotę albo słucha muzyki! Większość moich znajomych z firm dźwigowych czy budowlanych używa typowego PMR i jest to całkowicie wystarczające. Pewną opcją mogłoby być kupienie dwóch (lub więcej) Baofengów lub podobnych wraz z pozwoleniem, choć z tego co widzę już taka opcja nie jest możliwa.
  • #6 19953968
    JacekCz
    Poziom 42  
    ArturAVS napisał:
    Wybacz, ale albo się robi robotę albo słucha muzyki!

+1
  • #7 19954012
    ArturAVS
    Moderator
    @JacekCz , mnie np. jakiekolwiek dźwięki podczas pracy niesamowicie wq... i rozpraszają. Nie wyobrażam sobie np. dźwigowego (operatora) który zamiast słuchać hakowego (ten co podpina ładunek) słucha sobie muzyki podczas pracy. Co innego we własnym warsztacie, tu nie mam kilku ton nad głową i łączności przez radio. Mogę sobie pozwolić na "solidną dawkę decybeli" :D.
  • Pomocny post
    #8 19954022
    JacekCz
    Poziom 42  
    ArturAVS napisał:
    Nie wyobrażam sobie np. dźwigowego (operatora) który zamiast słuchać hakowego (ten co podpina ładunek) słucha sobie muzyki podczas pracy.

Zwłaszcza z nieustannie klapiacym przełączaniem się muza-komendy (gdyby hipotetycznie takie radio było). Rewelacyjny sposób aby coś przegapić, jakieś "stoop!"
  • Pomocny post
    #9 19954038
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Są takie radia tzw starej daty, ale ich zdobycie obecnie graniczy z cudem. Generalnie są to Alan 318 i Stabo Twinstar. Na zakup Alana nie masz co liczyć, ale czasem niezmiernie rzadko można zdobyć Stabo. Po zakupie Twinstara czeka Cię jeszcze aktywacja polskich parametrów CB radia w serwisie, bo bedą one zablokowane. Jest to coś czego szukasz, bo radio FM wycisza się podczas rozmowy przez CB. Aktualnie jest dostępna jedna sztuka na eBay.

Dodano po 36 [sekundy]:

Walkie-talkie razem z radiem - czy ktoś zna taki model?
  • #10 19954042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19954046
    ArturAVS
    Moderator
    JacekCz napisał:
    Rewelacyjny sposób aby coś przegapić, jakieś "stoop!"

A w tym momencie komuś dzieje się krzywda (ze śmiercią włącznie). A tłumaczenie dla prokuratora będzie takie; - A bo w RMF'ce leciał fajny kawałek...
    @motyl22 wybij sobie z głowy takie pomysły!

motyl22 napisał:
    zukam czegoś co wlezie w dziure po radiu w traktorze, żeby teśc mogł sobie słuchac muzyczki i czekać na moje wskazówki.

To wsadź do głowy dla teścia, że RM to jest do słuchania w domu, nie traktorze.
  • #13 19954082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19954165
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Jak Cię nie stać na Twinstara, to jest możliwość sparowania CB z radiootwarzaczem po linii Tel mute. Wówczas radioodtwarzacz musi posiadać wejście wyciszajace Tel mute, natomiast CB trzeba oddać do elektronika żeby wykonał usługę dołożenia układu Tel mute sterującego radioodtwarzaczem.
  • #15 19954245
    JacekCz
    Poziom 42  
    @Hektar-Zahler

Moim zdaniem udzielasz wsparcia w chorym pomyśle
  • REKLAMA
  • #16 19954438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19954793
    ArturAVS
    Moderator
    motyl22 napisał:
    Kolego pracowałem przy budowie tunelu i tam walki takie było niezbędne. Jak masz ważny komunikat i prowadzisz na milimetry, albo coś może nie pójść to masz obok kogoś do pomocy również z walkę talke. Ja nadawałem bez puszczania przycisku w bardzo ważnych rzeczach a ktoś asekurował. Tam BHP nie ma ceny.

Nikt nie neguje użycia radia w takim przypadku, jednak co innego słuchanie zwykłej stacji radiowej.

motyl22 napisał:
    Artur miales na myśli Radio Maryja? Zawsze tak ludzi oceniasz? Współczuję Ci.

Gdybym nie miał podobnego przypadku w rodzinie to bym o tym nie wspomniał. Mój teść zasłuchawszy się w RM o mało mi córki (a swojej wnuczki) nie rozjechał, nie wiesz jak człowiek potrafi się zaabsorbować na słuchaniu audycji. Kup zwykłe PMR, do takich prac wystarczy.
  • #18 19954803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19954812
    ArturAVS
    Moderator
    Z tego co widzę to Baofeng BF-T17 jest dostępny, pracuje w paśmie PMR i ma wbudowany odbiornik FM. Poszukaj instrukcji i sprawdź jak to działa.
  • #20 19954816
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19954819
    ArturAVS
    Moderator
    motyl22 napisał:
    który model bez zezwolenia?

Tylko PMR lub CB.
  • #22 19954821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 19954851
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1737
    motyl22 napisał:
    Wiem co robię. Nie znasz mnie, że nie znasz teścia, a nie znasz traktor, że nie znasz lasu, a nie wiesz o co chodzi to weź się uspokój.
    To, że zerwałeś parę kłód o grubości gałęzi nie czyni z ciebie specjalisty. Myślę, że nie masz pojęcia o pracy w lesie, więc się uspokój. Jeżeli mają być przeprowadzane precyzyjne manewry (choć nie wiem po co), które wymagają łączności to zapomnij o jakimkolwiek słuchaniu radia przy pracy. Jestem operatorem harvesterów i forwarderów, pracowałem na powierzchniach gdzie sztuki miały długość ponad 32m i masę ponad 2m², więc wiem co piszę. Oczywiście ty ze swoim teściem i waszym ciapkiem do takiej kłody nawet nie macie się po co zbliżać, co jednak nie zmienia faktu, że w lesie wszyscy muszą mieć oczy dookoła głowy i o żadnym słuchaniu audycji nie może być mowy.
  • #24 19954869
    JacekCz
    Poziom 42  
    motyl22 napisał:
    Co za różnica czy teśc będzie słyszał silnik w traktorze czy radio? Radio ma zagłuszyc silnik, a moj ręczniak radio.

Ucho ludzkie lepiej wyłapuje istotną treść z mototonnego dźwięku silnika w tle, wielu uważa pracę silnika za "ciszę" - niż z innej aktywnej treści.
  • #25 19955043
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #26 19955186
    JacekCz
    Poziom 42  
    motyl22 napisał:
    Ludzie czy Wy zawsze za wszelką cenę musicie wszystkim udowodnić ze macie większego? Potrzebuje to, co napisałem. Wszystko inne jest zbędne w tym temacie.

My mamy normalnego. Większego masz ty.
  • #27 19955205
    ArturAVS
    Moderator
    Pomijając już kwestie sensu oraz bezpieczeństwa takiego rozwiązania, to podpowiedzi dostałeś. Albo coś używanego jak @Hektar-Zahler proponuje, albo ręczniak PMR z FM.
  • #28 19955374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 19956594
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Jedyne sensowne rozwiązanie moim zdaniem, takie jakie widziałem kiedyś na budowie.
    Dźwigowy miał w kabinie normalne radio FM, którego sobie słuchał, a na głowie miał headset od ręcznego radyjka Motoroli z którym komunikował się z pomocnikami od lin.
    Dźwięk ze słuchawek był na tyle głośny, że muzyka z radia nie przeszkadzała.
    A Motorolkę miał w kieszeni koszuli i jak chciał nadawać to tylko wciskał przycisk.
    Chłopaki mieli VOX ustawiony i wystarczyło, że któryś krzyknął i wszyscy go słyszeli, łącznie z operatorem.
  • #30 19956604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje modelu walkie-talkie z funkcją radia, który mógłby działać w hałaśliwym środowisku, takim jak traktor, umożliwiając jednoczesne słuchanie muzyki i odbieranie komunikatów. W dyskusji pojawiły się różne sugestie, w tym model Baofeng UV-5R, który ma funkcję przełączania między FM a komunikacją radiową. Użytkownicy zwrócili uwagę na ograniczenia związane z używaniem radia w kontekście pracy, podkreślając, że niektóre modele, takie jak Alan 318 i Stabo Twinstar, mogą spełniać wymagania, ale są trudne do zdobycia. Wskazano również na możliwość zakupu ręcznego radia PMR, takiego jak Baofeng BF-T17, które ma wbudowany odbiornik FM. Dyskusja dotyczyła również kwestii legalności używania niektórych modeli bez licencji oraz praktycznych zastosowań w pracy w terenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA