logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto I 1.2 - kontrolka wtrysku na benzynie, sonda lambda i LPG

zjo 02 Wrz 2005 18:13 3826 10
REKLAMA
  • #1 1786710
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    Witam... Mam taki sobie problem, może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Mam samochodzik jak w temacie który robi coś takiego, że w czasie pracy na paliwie zapala mi kontrolkę awarii wtrysku. Na LPG chodzi bez zarzutu, chociaż czasem przy rozpędzaniu po przejściu na wyższy bieg zdarza mu się szarpnąć, jakby się przyduszał. Podjechałem do gazowników którzy mi montowali instalację, bo problem z kontrolką zaczął się po instalacji gazu, podpięli mi kompa i sprawdzili parametry, okazało się że przy pracy na gazie napięcie na sondzie jako tako się zmienia, chociaż i tak według nich za wolno i wogóle jakoś anemicznie, zaś na paliwie sonda pokazywała na sztywno prawie 0,88 V, napięcie spadało tylko przy zchodzeniu z wysokich obrotów, po dojściu do jałowego wracało na wartość powyżej. Sterownik mam BINGO-M, parownik Blue Star, reszty nawet nie bardzo wiem gdzie patrzeć :). Instalację zakładałem jakieś 8 tys km temu, do tej pory bylem u nich parę razy i nic mi nie mówili że coś jest nie tak z sondą, zresztą sam widziałem, wskaźnik latał dużo szybciej. Chciałbym się dowiedzieć czy to oznacza na 100% pad sondy i jak ewentualnie domowymi sposobami mogę ją sprawdzić... Zawsze wydawało mi się że sonda może działać albo nie, bez wartości przejściowych, dlatego chcę się upewnić. Będę wdzięczny za sugestie...
  • REKLAMA
  • #2 1787508
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Proszę zrobić luzy zaworowe,płytki.
  • #3 1788085
    zjo
    Poziom 28  
    Hmmm... To pomoże na wskazania sondy?
  • REKLAMA
  • #5 1790784
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    prawdopodobnie nie jest to wina junkersa
    czesto bywa ze po zamontowaniu instalacji auto wyczynia różne cuda i oceniamy ze jest to jej wina
    wielokrotnie miałem doczynienia z czymś takim i okazało sie ze wina jest po stronie elektroniki i samego silnika
    powinieneś przyjacielu przed montażem udać sie do ASO i podpiąć auto pod Examinera celem wyeliminowania ewentualnych błędów i usterek
    pozdro
    T
  • REKLAMA
  • #6 1793034
    zjo
    Poziom 28  
    Instalacja była montowana 4 miesiące temu, a problem ze wskazaniami sondy zaczął się dwa tygodnie do tyłu... Przedtem wszystko było ok, tylko kontrolka sie paliła na paliwie. Zmierzyłem napięcie na sondzie, było od 0.21 do 1.02 V , najniższe wartości na średnich obrotach i na paliwie i na gazie... Na jałowym i na wysokich wchodziła na okolice 1 V i tak stała, tzn stała jeśli brać pod uwagę bezwładność miernika...
  • #7 1803644
    zjo
    Poziom 28  
    Chodzi mi ogolnie tylko o podpowiedź, czy sonda jeśli wskazuje cokolwiek to jest sprawna a problem jest głębiej, czy może pracować nieprawidłowo...
  • REKLAMA
  • #8 1803654
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Jeżeli parametry wychodzą ci poza zakres to napewno nie jest sprawna
  • #9 1803784
    zjo
    Poziom 28  
    zakres w punto chyba jest od 0.2 do 1V?
  • #10 1811284
    zjo
    Poziom 28  
    Wkurzylem się i zrobiłem interfejsik do mojego Bingo, podpiąłem się i okazuje się, że na gazie sonda pokazuje na niskich obrotach bogatą mieszankę, w zakresie mniej więcej 2400-3000 obr robi się ładna fala od bogatej do ubogiej i z powrotem, obroty też falują z okresem ok. 5 sekund (nie wiem czy nie za wolno), na wysokich mam znowu bogatą. Za to na paliwie sonda praktycznie stoi w miejscu, ok. 0,9V ze zmianami w granicach setnych volta i pali się kontrolka wtrysku, tzn zapala się po kilku minutach pracy na paliwie, czasem gaśnie podczas jazdy, ale rzadko. Dodatkowo na gazie przy rozpędzaniu zaczął czasem szarpać na niskich... Jedno szarpnięcie, góra dwa, ale czasem konkretne... No i jestem już kompletnie zielony...
  • #11 1926495
    zjo
    Poziom 28  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Okazuje się, że świecenia CHECK ENGINE na gazie można uniknąć ustawiając emulację sondy na przebieg z odpowiednimi okresami emulacji stanu niskiego i wysokiego, ale powoduje to świecenie kontrolki dla odmiany na paliwie... Czyli pozostaje ustawienie emulacji na masę, reset ECU i odcinanie kontrolki przekaźnikiem. I to by był chyba koniec tematu...

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Punto I 1.2 po montażu instalacji LPG pojawił się problem z kontrolką awarii wtrysku podczas pracy na benzynie. Na LPG auto działa poprawnie, choć zdarzają się szarpnięcia przy przyspieszaniu na wyższych biegach. Pomiar napięcia sondy lambda wykazał, że na benzynie napięcie jest niemal stałe około 0,88–0,9 V, co jest nieprawidłowe, a na LPG zmienia się wolno i anemicznie. Sonda powinna oscylować w zakresie około 0,2–1 V, co wskazuje na jej prawidłową pracę. Problem nie wynika bezpośrednio z instalacji gazowej, lecz może mieć podłoże w elektronice silnika lub samej sondzie. Zalecane jest sprawdzenie luzów zaworowych oraz diagnostyka w ASO podłączając auto do Examinera w celu wykrycia błędów. Użytkownik wykonał interfejs do sterownika BINGO-M i potwierdził niestabilne wskazania sondy na LPG oraz niemal stałe na benzynie, co powoduje zapalanie się kontrolki. Rozwiązaniem okazało się ustawienie emulacji sondy lambda w sterowniku LPG na masę z resetem ECU i odcięciem kontrolki przekaźnikiem, co eliminuje świecenie kontrolki CHECK ENGINE na LPG, choć powoduje jej zapalanie na benzynie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA