logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dostęp do urządzenia podłączonego do Wi-Fi z zewnątrz

kacpo1 26 Gru 2018 03:50 483 4
REKLAMA
  • #1 17651402
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Witam.

Będę potrzebował mieć dostęp do urządzenia podłączonego do Wi-Fi (ESP32) z zewnątrz tzn. z innej sieci. Na razie testy chce robić na PC.
    Posiadam internet od T-Mobile i router. Komputer jest podłączony do routera, więc komputer dostaje IP wewnętrzne z puli, a strona np. https://www.whatismyip.com/ pokazuje zewnętrzne routera. Kiedy w ustawieniach routera ustawię przekierowanie portu (np. 80) to strona https://www.whatismyip.com/port-scanner/ pokazuje, że port jest zamknięty. O co chodzi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17651468
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 594
    TMobile raczej nie oferuje dostępu z zewnątrz dla indywidualnych klientów, najlepiej zadzwoń i dowiedz się.
    Innym rozwiązaniem jest VPN i aplikacje bazujące na tym rozwiązaniu, pytaj wujka wyszukiwarkę lub przeszukaj obecne forum, bo temat był poruszany wielokrotnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17651495
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    T-mobile blokuje ruch inicjowany z zewnątrz więc publiczny adres IP i przekierowanie portu nic nie da. Do zarządzania ESP32 z zewnątrz najlepiej użyć platformę do sterowania przez internet np. Blynk.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17651868
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    W T-Mobile nie masz publicznego IP dostępnego z internetu, a to co widzą strony typu whatismyip.com to adres z którego wychodzisz do internetu. Rozwiązanie to np. tunel OpenVPN. Chyba że masz na firmę to tam można sobie wykupić publiczne IP.
  • #5 17652456
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    O VPN wiem, ale jak najbardziej starałem się tego uniknąć - głównie chodzi mi o pełną niezależność systemu. Widzę, że jest to nieuniknione.
    Myślę że, to tyle w temacie.
REKLAMA