logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL - centralka alarmowa ze sterowaniem ze smartfona

karlrysz 26 Gru 2018 12:25 1722 7
  • #1 17651864
    karlrysz
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. Od kilku lat jestem użytkownikiem SATELA CA-10 (bardzo stara centralka), do tego mam podłączoną linie tel (ziemną). Myśle o rozbudowie/zmianie centrali. Interesuje mnie wyłącznie SATEL - chciałbym mieć możliwość np. uzbrajania i rozbrajania systemu alarmowego z poziomu telefonu (aplikacji) tzn. włączanie/wyłączanie alarmu z aplikacji, historia zdarzeń etc. Co jednak ważne - nie chciałbym mieć żadnej karty GSM i robić tego z poziomu wysyłania smsami komend do uzbrajania systemu, a zarządzania z poziomu aplikacji.
    Pytanie:
    - jaka i czy jest do tego centrala która w tym pomoże? Czy Integra 64 to oferuje + aplikacja Integra control?
    - pytam oczywiście o samą centralkę, nie potrzebuje zmieniać np klawiatury (o ile to możliwe). Mam INT-KLCDS-GR i moim zdaniem dobrze ona obsługuje system.

Polecano mi doinstalowania pilota do CA-10 i włączania/wyłączania alarmu zdalnie, ale wolałbym jednak aplikacje. Alarm prosty - w zasadzie jest jedna strefa tylko alarmu - mam 9 czujek (potrzebuje ma 10 wyjść) bez żadnych dodatkowych urządzeń - mam już pociągnięte kable - (12 żył) wiec nie chce nowych kabli montować w ścianach. Można prosić o Wasz komentarz?
    - co musiałbym zakupić (jaka centralę)
    - czy można sterować z linii tel (mam livebox) czy tylko z modułu GSM?
    - być może nie trzeba wymieniać całej centrali a dokupić coś do CA10?
  • #2 17651893
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Jeżeli tylko Satel wchodzi w grę i ma to być centrala z aplikacją mobilną, to konieczna zmiana centrali (CA-10 nie ma do siebie apki).

Możliwości:
    - Centrala Integra: aplikacja Integra Control (potrzebny moduł ETHM-1 Plus lub INT-GSM)
    - Centrala Versa: aplikacja Versa Control (potrzebny moduł ETHM-1 Plus chyba, że będzie to centrala Versa Plus lub Versa IP to już dodatkowy moduł nie jest potrzebny
    - Centrala Perfecta: aplikacja Perfecta Control (nie jest potrzebny dodatkowy moduł, komunikacja jest po wbudowanym w centralę GSM/GPRS, ale nie poprzez SMS'y, a właśnie przez transmisję danych)

Sterowanie po linii telefonicznej tylko w niektórych opcjach jest dostępne, ale nie jest to popularne.
  • #3 17651902
    karlrysz
    Poziom 10  
    "Sterowanie po linii telefonicznej tylko w niektórych opcjach jest dostępne, ale nie jest to popularne.", a dlaczego nie jest to popularne? ze względów bezpieczeństwa ? tzn. jak wyłaczony ma prąd -nie działa mi internet = brak mozliwości sterowania centralką?
  • #4 17651919
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Kolego - w zasadzie pozostaje Ci tylko Integra z ETHM.
    karlrysz napisał:
    Integra 64

Na co Ci tak duża centrala? W zupełności wystarczy Ci 24 lub 32.
    karlrysz napisał:
    mam już pociągnięte kable - (12 żył)

Co to za przewody, do czego?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17651940
    karlrysz
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Kolego - w zasadzie pozostaje Ci tylko Integra z ETHM.
    karlrysz napisał:
    Integra 64

Na co Ci tak duża centrala? W zupełności wystarczy Ci 24 lub 32. OK. Rozumiem.
    karlrysz napisał:
    mam już pociągnięte kable - (12 żył)

Co to za przewody, do czego?
    do czujek załozyłęm 12 żyłowe - uzywam 4 ale jakby cos trzeba było podłaczyć dodatkowo to kable już lecą. Wykorzystywane sa do czujek tylko 4 żyły.
  • #6 17651946
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Nie jest popularne, bo jest prawie 2019 rok.. to tak w skrócie. Z innych rzeczy, to jest to uciążliwe i trwa.
  • #7 17651963
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    karlrysz napisał:
    do czujek załozyłęm 12 żyłowe

Upchnij to później w czujniku, dla mnie - totalnie bez sensu stosowanie takiego okablowania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17652294
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Kolego autorze uściślijmy, bo ja widzę tu chaos...

Piszesz

karlrysz napisał:
    Co jednak ważne - nie chciałbym mieć żadnej karty GSM

a potem
    karlrysz napisał:
    - czy można sterować z linii tel (mam livebox) czy tylko z modułu GSM?

???

Piszesz o sterowaniu przez linie tel, czyli dtmf, a masz livebox... Piszesz, że dlatego linia, bo jak zabraknie prądu... O problemach z DTMF po IP nie wspomnę... A liveboxa z czego zasilasz? Moduł gsm, który będziesz miał w centrali w razie zaniku zasili Ci zasilacz, a konkretnie aku z CA. Dlaczego upierasz się przy sterowaniu przez DTMF?
    Jak napisał dariusz.bembenek mamy XXIw... Chcesz sterować przez sieć, ale nie przez GSM... Wytłumacz mi swoje obawy... Co do CA to już masz odpowiedzi, więc sie nie rozpisuję...

pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje centrali alarmowej SATEL z możliwością sterowania przez aplikację mobilną, unikając systemów opartych na SMS. Obecna centrala CA-10 nie obsługuje aplikacji. Rekomendowane modele to Integra z modułem ETHM-1 Plus, Versa z aplikacją Versa Control (wymaga ETHM-1 Plus lub wersji Versa Plus/Versa IP), oraz Perfecta, która nie wymaga dodatkowego modułu. Użytkownik rozważa również kwestie związane z okablowaniem i zasilaniem, wskazując na potrzebę elastyczności w przyszłych podłączeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA