logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustalić, czy prostownik Bester BZA 24/10A jest uszkodzony?

thogalw 09 Sty 2019 18:53 1083 14
  • #1 17688600
    thogalw
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    Witam. Posiadam prostownik Bester. Prawdopodobnie BZA 24/10A, gdyż nie ma tabliczki. Zastanawia mnie czy normalne jest to, że nie obciążony ma napięcie np. 14,2V a gdy podłącze pod akumulator ma napięcie akumulatora przed ładowaniem np. 12.56V. Po paru minutach zauważyłem wzrost do 12,57V to tak jakby coś ładował, ale wydaje mi się, że jest uszkodzony prostownik. Nie powinno pojawić się większe napięcie tak jak w samochodzie po odpaleniu np. w moim jest 14,6V ?
  • #2 17688667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 17688876
    thogalw
    Poziom 14  
    hm a nie powinno być jak w samochodzie, że 14,5V wyskakuje po uruchomieniu nawet jak akumulator miał 11,8V ? Jutro podłącze amperomierz bo w prostowniku nie mam i zobaczę ile amper pobiera akumulator.
  • #4 17688927
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    thogalw napisał:
    Zastanawia mnie czy normalne jest to, że nie obciążony ma napięcie np. 14,2V a gdy podłącze pod akumulator ma napięcie akumulatora przed ładowaniem np. 12.56V. Po paru minutach zauważyłem wzrost do 12,57V to tak jakby coś ładował, ale wydaje mi się, że jest uszkodzony prostownik.

To jest normalny objaw, bo w tym przypadku stopień naładowania akumulatora decyduje o napięciu, bo on w tym przypadku dominuje
    thogalw napisał:
    hm a nie powinno być jak w samochodzie, że 14,5V wyskakuje po uruchomieniu nawet jak akumulator miał 11,8V ?

Tu z kolei jest odwrotnie, w tym przypadku alternator ma pozycję dominującą - wydajność prądowa alternatora, jest dużo większa niż wydajność prądowa prostownika.
  • #5 17688955
    thogalw
    Poziom 14  
    Wychodzi na to, że prostownik sprawny. Zamontuje amperomierz i bezpiecznik bo ktoś powyrzucał wszystko i na krótko skręcił a później zobaczę ile amper idzie na akumulator. Prostownik kosztował mnie tyle ile za 3 stare akumulatory na złomie dostałem czyli się opłaciło .

Dodano po 24 [minuty]:

Zastanawia mnie takie trzeszczenie, które się pojawia a nie raz zanika tak jakby gdzieś zwarcie było. Trudno zlokalizować bo nic nie widać. Widocznie coś się upala ? Pewnie dlatego jak ustawie i mam 16,2 V to jak przełączę włącznikiem to nie zawsze jest tyle samo bo np. pojawia się 15V.
  • #6 17689111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17689264
    thogalw
    Poziom 14  
    Słuchowo nie mogę namierzyć gdzie to jest najlepiej znaleźć usterkę jak się całkiem zepsuje. Przydałby się stetoskop taki dla mechanika :D. Transformator mógłby takie trzaski wydawać ?
  • #8 17689350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17689390
    thogalw
    Poziom 14  
    Stetoskop pozwoliłby dokładnie namierzyć bo tak to trudno. Wydaje mi się , że to w okolicy włącznika lub lewej części transformatora. Trzeba tak jak mówisz go ominąć i wtedy będzie coś wiadomo.
    Jakie napięcie powinien posiadać nowy akumulator? 12,8 czy 12,6 ? Czy prawdą jest, że jak za duży akumulator włożę do samochodu przez co będzie niedoładowany to ulega szybszemu zasiarczeniu? Dane producenta oraz serwis mówi o 44Ah a w sklepie wielkie zdziwienie i śmiech bo oni zalecają według swoich katalogów 60Ah. Kwestia taka, że mam w samochodzie 9 letni akumulator, którego ja 8 lat użytkuje 44Ah i dopiero teraz padł.
  • #10 17689475
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17690007
    gimak
    Poziom 41  
    thogalw napisał:
    Czy prawdą jest, że jak za duży akumulator włożę do samochodu przez co będzie niedoładowany to ulega szybszemu zasiarczeniu?

To są bzdury. Ja w maluchu z prądnicą, nie alternatorem, zamiast akumulatora 34 Ah (taki był założony fabrycznie) wstawiłem akumulator 61 Ah (bo taki udało mi się dostać) i prądnica wyrabiała z jego naładowaniem. Profilaktycznie zawsze można i wg mnie jest to wskazane, okresowe doładowanie akumulatora.
  • #12 17690771
    thogalw
    Poziom 14  
    No ja właśnie nie wiem czy to bzdury czy nie dlatego pytam. Każdy ma swoją teorie i tak od 20 lat nie wiem czy powinno się większy czy taki jak producent zaleca montować. Zawszę większy montowałem i wytrzymywały dosyć krótko. Teraz miałem taki jak producent zalecił i służył u mnie 8 lat to taki sam kupiłem. Zobaczę jak ten się sprawdzi.
  • #13 17690976
    gimak
    Poziom 41  
    thogalw napisał:
    No ja właśnie nie wiem czy to bzdury czy nie dlatego pytam. Każdy ma swoją teorie

Masz rację każdy ma swoją teorię. Ten akumulator o którym pisałem służył 11 lat. Jest też niezaprzeczalne, to że większy akumulator więcej może, niż ten mniejszy
    Jest też niepodważalna prawda, że jak z akumulatora w pełni naładowanego weźmie się np 20 Ah, to niezależnie od jego pojemności trzeba mu dostarczyć ponownie 20 Ah, żeby był znowu w pełni naładowany.
    Na forum corolli jeden z userów pisał, ze w swoim wozidełku miał akumulator 20Ah, zamiast fabrycznego 44 Ah i jemu to przy w pełni sprawnym samochodzie w zupełności wystarczało.
  • #14 17691036
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    thogalw napisał:
    Teraz miałem taki jak producent zalecił i służył u mnie 8 lat to taki sam kupiłem. Zobaczę jak ten się sprawdzi.

Jaki samochód?
  • #15 17691698
    thogalw
    Poziom 14  
    A4b5 1,8T .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada prostownik Bester, prawdopodobnie model BZA 24/10A, i zastanawia się nad jego sprawnością, gdyż napięcie bez obciążenia wynosi 14,2V, a po podłączeniu do akumulatora wzrasta tylko do 12,57V. Uczestnicy dyskusji wyjaśniają, że napięcie ładowania zależy od stanu naładowania akumulatora, a prostownik może być sprawny. Zauważono również trzaski, które mogą wskazywać na uszkodzenie włącznika lub niepewne połączenia. Użytkownik planuje zainstalować amperomierz, aby sprawdzić prąd ładowania. Dyskusja porusza również kwestie dotyczące pojemności akumulatorów i ich wpływu na ładowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA