logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kwalifikacja Elektryka. Co trzeba zdobyć by zostać elektrykiem ?

MatiMat00 14 Sty 2019 12:57 3297 10
REKLAMA
  • #1 17700009
    MatiMat00
    Poziom 2  
    Mam pytanie dotyczące kwalifikacji elektryka.
    Czy żeby zdobyć uprawnienia elektryka potrzeba posiadać kwalifikacje E07 i E08 czy wystarczy posiadać jedna z tych kwalifikacji np E08 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17700069
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    Mylisz pojęcie zawodu wyuczonego z wykonywanym.
    Aby zajmować się zawodowo to trzeba mieć przynajmniej świadectwo kwalifikacji "E". Często (chociaż niepoprawnie) nazywane "uprawnieniami SEP".
    Zdobywa się je na egzaminie przed komisją.
  • REKLAMA
  • #4 17700087
    MatiMat00
    Poziom 2  
    Posiadam świadectwo SEP a egzamin kwalifikacyjny E8 przede mną. W kwalifikacji E7 się zle czuje i tez mi ten egzamin nie poszedł dlatego tez pytam czy wykonywanie zawodu jest możliwe tylko gdy posiadam te 2 kwalifikacje + SEP czy mozliwe jest abym wykonywał zawód z kwalifikacja E8 + SEP.
    Pytam tak ponieważ doszły mnie słuchy ze tytuł elektryka jest nadawany gdy posiada się przynajmniej te 2 kwalifikacje
  • REKLAMA
  • #5 17700180
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś gdy ktoś ukończył technikum elektryczne to miał tytuł "technik elektryk", a wykształcenie na poziomie średnim ze zdaną maturą. Tytuł wynikający z wykształcenia.
    Co innego jest stanowisko w pracy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17781755
    damian00136
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jeśli zdasz E7, to zostajesz elektromechanikem
    Jeśli zdasz e 7 i e8 to jesteś elektrykiem
    Jeśli zdasz E7 e8 i e24 i dodatkowo masz maturę to jesteś technikiem elektrykiem. Ja teraz będę podchodził w czerwcu do e8
  • #7 17782894
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Aby posiadać tytuł technik elektryk nie jest konieczna matura. Matura przydaje się tylko wtedy gdy chcemy jeszcze później iść na studia. E7, E8 i E24 wystarczy aby mieć tytuł technika elektryka. Natomiast nic nam po tym tutule. Jak żaden pracodawca nie dopuści nas do pracy bez posiadania odpowiedniego do stanowiska Świadectwa Kwalifikacyjnego. A tu mamy do wyboru E albo D albo jedno i drugie najlepiej. a jak masz E, D i pomiary to jest już full wypas:)
  • #8 18393329
    Grzyho
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Ja może odgrzeję starego kotleta ... Gdy dzisiaj zdałem i zaliczyłem E7 I E8 to po odebraniu dyplomów automatycznie dostaję status elektryka czy muszę te dyplomy gdzies wymienić żeby takowy tytuł posiadać ?
  • #9 18393387
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Grzyho napisał:
    po odebraniu dyplomów automatycznie dostaję status elektryka

Tylko z tytułu. Nie oznacza to, że może kolega wykonywać prace na stanowisku elektryka.
    Oznacza to mniej więcej tyle: "z wykształcenia jestem elektrykiem".
    Grzyho napisał:
    muszę te dyplomy gdzies wymienić żeby takowy tytuł posiadać ?

Nigdzie nie trzeba dyplomów wymieniać.
  • #10 18393426
    Grzyho
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    kozi966 napisał:
    Grzyho napisał:
    po odebraniu dyplomów automatycznie dostaję status elektryka

Tylko z tytułu. Nie oznacza to, że może kolega wykonywać prace na stanowisku elektryka.
    Oznacza to mniej więcej tyle: "z wykształcenia jestem elektrykiem".

A mając SEP + E7 oraz E8 już mogę wykonywać ?
  • #11 18393519
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Grzyho napisał:
    A mając SEP

Nie SEP, a świadectwo kwalifikacji (które nazywane jest błędnie SEP). Wystarczy samo świadectwo kwalifikacji, aby móc wykonywać ten zawód.
    Niemniej jednak wykształcenie pomaga w znalezieniu pracy - bo wiadomo z kim ma się do czynienia.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zostać elektrykiem, konieczne jest posiadanie świadectwa kwalifikacji "E", które często mylnie nazywane jest uprawnieniami SEP. Wymagane kwalifikacje to E07 i E08, przy czym zdanie tylko E08 również pozwala na wykonywanie zawodu, ale posiadanie obu kwalifikacji jest bardziej korzystne. Dodatkowo, posiadanie matury oraz kwalifikacji E24 umożliwia uzyskanie tytułu technika elektryka. Warto zaznaczyć, że tytuł elektryka nie uprawnia automatycznie do wykonywania zawodu, ponieważ do pracy wymagane jest odpowiednie świadectwo kwalifikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA