Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kocioł centralnego ogrzewania Kospel Epco nie załącza ( film)

19 Sty 2019 08:38 228 5
  • Poziom 8  
    Dzien dobry
    Od długiego czasu mam problem z kotłem centralnego ogrzewania jak w tytule.

    Piec ma tak ze potrafi chodzic całą zime ( jak w zeszlym roku ) , a t np 2 lata temu sam sie wylaczal i nie szlo go wlaczyc. Teraz znow to dostal. Podczas prob wlaczania blyskaja diody i zaraz gasna, albo w ogole nawet sie nie zapalaja. Ostatnio chodzil tydzien i nagle wszystko zgaslo, po czym po 5 minutach spowrotem sie wlaczyl. Znajomy elektronik zabral plytke sterujaca, posprawdzal ja i stwierdzil ze nie widzi uszkodzen. Wkurzajaca jest ta jego autonomia. Ma ktos jakis pomysl co to moze byc ?? Dodaje filmik jak to wyglada przy wlaczaniu.

  • Poziom 19  
    Sprawdź w gnieździe sieciowym, czy jest pełne napięcie, najlepiej jakimś żelazkiem, czajnikiem elektrycznym itp. Skoro układ jest sprawdzony przez elektronika i wygląda na dobry, problem szukałbym w zasilaniu, a dokładnie gdzieś ono nie łączy, zanika. Pociągnij dla próby przedłużaczem z innego, pewnego gniazda zasilanie i podłącz do niego kocioł. Uważaj też, bo w kotłach tego typu ma znaczenie jak włożona jest wtyczka (faza - zero), często wystarczy obrócić polaryzację i wszystko działa.
  • Poziom 8  
    Darek , on jest na sile, wiec raczej zelazka nie podlacze. Zasilanie nie ma do gniazdka, lecz przewody bezposrednio do skrzynki bezpiecznikow podlaczone ( ktore de facto tez w razie czego wymienil znajomy ).
  • Poziom 21  
    To będzie EPCO I/Ia/II. Pod spodem, obok wtyczki pompy jest bezpiecznik- do sprawdzenia.
  • Poziom 8  
    Sprawdzałem ten bezpiecznik obok wtyczki. Wyglada na cały. Piec chodził pół dnia i znów zgasł. Nie mam pojęcia co jest pięć z nim :(
  • Poziom 19  
    Może któraś faza zanike, gdzieś nie łączy na zasilaniu...
    Przecież to banalne urządzenie, a nie jakieś czary... :)