logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł centralnego ogrzewania Kospel Epco nie załącza ( film)

martines79 19 Sty 2019 08:38 5919 11
REKLAMA
  • #1 17712254
    martines79
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dzien dobry
    Od długiego czasu mam problem z kotłem centralnego ogrzewania jak w tytule.

Piec ma tak ze potrafi chodzic całą zime ( jak w zeszlym roku ) , a t np 2 lata temu sam sie wylaczal i nie szlo go wlaczyc. Teraz znow to dostal. Podczas prob wlaczania blyskaja diody i zaraz gasna, albo w ogole nawet sie nie zapalaja. Ostatnio chodzil tydzien i nagle wszystko zgaslo, po czym po 5 minutach spowrotem sie wlaczyl. Znajomy elektronik zabral plytke sterujaca, posprawdzal ja i stwierdzil ze nie widzi uszkodzen. Wkurzajaca jest ta jego autonomia. Ma ktos jakis pomysl co to moze byc ?? Dodaje filmik jak to wyglada przy wlaczaniu.

• REKLAMA
  • #2 17712267
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Sprawdź w gnieździe sieciowym, czy jest pełne napięcie, najlepiej jakimś żelazkiem, czajnikiem elektrycznym itp. Skoro układ jest sprawdzony przez elektronika i wygląda na dobry, problem szukałbym w zasilaniu, a dokładnie gdzieś ono nie łączy, zanika. Pociągnij dla próby przedłużaczem z innego, pewnego gniazda zasilanie i podłącz do niego kocioł. Uważaj też, bo w kotłach tego typu ma znaczenie jak włożona jest wtyczka (faza - zero), często wystarczy obrócić polaryzację i wszystko działa.
  • #3 17712275
    martines79
    Poziom 9  
    Darek , on jest na sile, wiec raczej zelazka nie podlacze. Zasilanie nie ma do gniazdka, lecz przewody bezposrednio do skrzynki bezpiecznikow podlaczone ( ktore de facto tez w razie czego wymienil znajomy ).
  • REKLAMA
  • #4 17712412
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    To będzie EPCO I/Ia/II. Pod spodem, obok wtyczki pompy jest bezpiecznik- do sprawdzenia.
  • #5 17713916
    martines79
    Poziom 9  
    Sprawdzałem ten bezpiecznik obok wtyczki. Wyglada na cały. Piec chodził pół dnia i znów zgasł. Nie mam pojęcia co jest pięć z nim :(
  • #6 17714021
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Może któraś faza zanike, gdzieś nie łączy na zasilaniu...
    Przecież to banalne urządzenie, a nie jakieś czary... :)
  • REKLAMA
  • #7 18944054
    nery90
    Poziom 2  
    Ocena: 11
    Witam posiadam identyczny piec i mam problem z jego uruchomieniem a nie posiadam do niego instrukcji jeśli ktoś ma instrukcje obsługi do tego pieca to proszę o kontakt
  • REKLAMA
  • #8 18970634
    PolaPola37.
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam czy udało się odpalić piec? ,mam ten sam problem ,czy również mogę prosić o pomoc ? Jeśli u państwa już działa
  • #9 19062392
    pavlov66bg
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    do EPCO już nie ma płytek sterujących w fabryce w Koszalinie.
  • #10 19062422
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    Piec sterowany jest elektronicznie. Znajomy elektronik nie powinien zabierać płytki, tylko sprawdzić w pierwszej kolejności moduł zasilana na żywym organizmie.
    Sprawdź, jakie wychodzi napięcie z zasilacza po włączeniu pieca.

P.S.
    Wyprodukować, sprzedać i jak najszybciej ograniczyć dostęp wrażliwych części. Kospel, to typowe łachmany.
    Taka dygresja ode mnie.
  • #11 19062641
    pavlov66bg
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nie ma płytek sterujących, bo te kociołki są z lat 97-98 ub.wieku. Nawet w Mercedesie już nie można kupić części do modeli wyprodukowanych w 2000r., nawet na ind.zamówienie.
    Z tego co wiem, to producent musi zapewnić części do 10 lat od zakończeniu produkcji.
    Kospel ma częsci ale do następnej generacji kociołków. Kospel-owi należy się uznanie za sprawne zaopatrzenie w części: ja dostaje części zamienne, zanim dostanę zlecenie do naprawy serwisowej przez Aurę. Co innego jest z ELTERMEM: części zamówiłem w połowie października, kilkakrotnie dzwoniłem, sms i emaile wysyłałem. I nić. Nie ma części za kociołek z przed 4 lat(Generał).
  • #12 19088280
    Morus1999
    Poziom 1  
    Udało się uruchomic czy dalej tak sie zawiesza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem centralnego ogrzewania Kospel Epco, który sporadycznie się wyłącza i nie można go ponownie uruchomić. Po sprawdzeniu przez elektronika płyty sterującej, problem może leżeć w zasilaniu, co sugerują odpowiedzi innych uczestników dyskusji. Wskazano na możliwość sprawdzenia bezpiecznika obok wtyczki pompy oraz na konieczność weryfikacji napięcia zasilającego. Użytkownicy dzielą się również informacjami o braku dostępności części zamiennych do starszych modeli kotłów Kospel oraz o problemach z ich uruchomieniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA