logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Defro Optima 15kW: Smoła i wybuchy mimo czyszczenia i dobrego węgla

jedrysekjarek 22 Sty 2019 01:00 2574 6
REKLAMA
  • #1 17719966
    jedrysekjarek
    Poziom 10  
    Ocena: 127
    Witam
    Panowie ratujcie bo już nie mam sił i pomysłów. W kotłowni zainstalowany piec Defro Optima 15kW ze sterownikiem st28 pid i zaworem 4 drogowym. Temperatura na kotle około 65 stopni. Komin czyszczony wraz z piecem średnio 2 razy w miesiącu. Przez ostatnich 6 lat kupowałem węgiel z kopalni Marcel i było super. W tym roku w kotłowni mam jakieś cyrki. W piecu centymetr smoły, lepiku, jak otworze drzwiczki smoła zaczyna się spalać i z pieca na kotłownie wydostaje się czarny gęsty dym jakbym palił oponami. Jak piec pracuje to co jakiś czas "bucha" dymem z drzwiczek, klap do czyszczenia czy komina. Średni zasyp węglem to około 10cm nad poziom żaru. Nawet palenie z temperaturą 90 -95 stopni nie pomaga. Co robic, kominiarz już był tydzień temu i sprawdzał komin. Wszystko ok. Jest pierwsza w nocy . Przed napisaniem tego postu było tak źle że wyciągałem cały żar z pieca.
  • REKLAMA
  • #2 17719985
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    A próbowałeś kupić np 30kg innego opału i zapalić nim. Wtedy zobaczysz czy jest jakaś zmiana
  • REKLAMA
  • #3 17722049
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2947
    Czy palisz od góry?

https://www.youtube.com/watch?v=OvloLRqidoY

Jeżeli węgiel zawiera dużo węglowodorów to palenie w "górniaku" od dołu daje niewyobrażalną ilość sadzy, smoły i innego badziewia. Jeżeli palisz prawidłowo (jak na filmie) to węgiel musi być wyjątkowo smolisty, w takich wypadkach może pomóc zmieszanie z innym. Wiele przydatnych informacji znajdziesz na tej stronie:

http://czysteogrzewanie.pl/technika/spalanie-wegla-i-drewna-od-kuchni/#Grne_i_dolne_spalanie
  • REKLAMA
  • #4 17722081
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 455
    Kominiarz był, komin sprawdził. A sam czopuch też?
  • REKLAMA
  • #5 21425399
    futrzakp
    Poziom 1  
    >>17719966

Dzień dobry.

Mam identyczną sytuację. Dokładnie tak jak Pan to opisał, wszystko dzieje się tak samo. Piec i komin czyszczone. Ponad pięć lat bezproblemowej pracy kotła. Obecnie z dnia na dzień pojawiła się smoła, czarny dym i wybuchy.

Jak Pan sobie wtedy poradził? Ja już nie mam siły.
  • #6 21426239
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2563
    Po pierwsze, jest to kocioł górnego spalania w którym nie wolno dosypywać paliwa na żar.
    Po drugie, winne jest gówniane paliwo.
    Moja rada: jeżeli masz znajomego sąsiada z kotłem podajnikowym, spróbuj odsprzedać węgiel jeżeli po próbie u niego nie będzie takiego problemu ze spalaniem i ustawieniami palnika.
    Miałem takie paliwo w czasach kryzysu, cena 2500 PLN/Mg. Nie dawało się go poprawnie spalać w kotle zasypowym, gdyż od razu spalał się gazowo (niebieski płomień), nie szło utrzymać temperatury samo podtrzymania spalania, proces przechodził w dolne warstwy (najlepiej na samym ruszcie) potęgując efekt destylacji i smrodliwego kopcenia, najgorsze, że płomień gasł, co doprowadzało do wybuchów gazu. Nie poprawiało podawanie powietrza wtórnego, ponieważ proces spalania ulegał przerwaniu, najlepiej gdy dmuchawa pracowała cały czas. Dwa megagramy poszły szybko, a potem pojawił się węgiel rządowy z PIS-u który w końcu spalał się normalnie.
  • #7 21428041
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2947
    >>21426239 Dokładnie jak napisałeś. Na stronie czysteogrzewanie.pl jest sporo informacji o gatunkach węgla. Niestety w handlu jest też taki, którego nie powinno sprzedawać się klientom indywidualnym. Jest dobry do dużych ciepłowni, ale nigdy nie powinien trafić do małego kotła!

Jeżeli problemy nie wynikają z obsługi (sypanie węgla na żar - to wymusza suchą destylację czyli pojawiają się palne gazy) to winny jest węgiel. Dawno temu mój brat długo męczył się z kotłem: smoła lecąca z komina, zatykanie sadzą itp. Pierwszą wyraźną poprawę przyniosła zmiana sposobu palenia: przeszedł z dosypywania na żar na górne rozpalanie całego wkładu. A gdy trafił na kolumbijski węgiel był wyjątkowo zadowolony, spalał się idealnie. Ma on na tyle dużo części lotnych, że łatwo się rozpala i na tyle mało, że nie smołuje i nie kopci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piec Defro Optima 15kW ze sterownikiem ST28 PID i zaworem 4-drożnym, pracujący przy temperaturze około 65°C. Pomimo regularnego czyszczenia kotła i komina (średnio dwa razy w miesiącu) oraz stosowania węgla z kopalni Marcel przez 6 lat bez problemów, pojawiły się nagłe problemy: gromadzenie się smoły i lepiku, czarny gęsty dym wydobywający się z pieca, a także wybuchy gazów podczas pracy. Zasyp węglem utrzymywany jest na poziomie około 10 cm nad żarem, a podwyższenie temperatury do 90-95°C nie przynosi poprawy. Kominiarz potwierdził prawidłowość stanu komina.

W odpowiedziach wskazano, że przyczyną problemów może być niska jakość węgla, zawierającego dużo lotnych związków węglowodorowych, co powoduje nadmierne powstawanie sadzy i smoły. Zalecane jest palenie od góry („górniak”), aby ograniczyć powstawanie smoły i sadzy. Węgiel o złych parametrach może powodować spalanie gazowe, wybuchy i czarny dym, szczególnie w kotłach zasypowych górnego spalania, gdzie nie wolno dosypywać paliwa na żar. Wskazano również, że zmiana paliwa na lepszy gatunek, np. węgiel kolumbijski o odpowiednich właściwościach lotnych, może rozwiązać problem. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie czopucha oraz ewentualne przetestowanie innego opału, aby wykluczyć problem z paliwem. Problemy te nie wynikają z obsługi, jeśli palenie odbywa się prawidłowo, lecz z jakości węgla dostępnego na rynku detalicznym, który bywa nieodpowiedni dla małych kotłów zasypowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA