logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 16+10V AC. Poszukuję gotowego lub podpowiedzi, jak samemu wykonać

moriak 23 Sty 2019 00:55 1035 17
REKLAMA
  • #1 17722611
    moriak
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.

Przede mną takie wyzwanie.
    Potrzebuję zasilacz z transformatorem o mocy 25W z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Każde z uzwojeń powinno dawać prąd 1A, przy czym z jednego potrzebuję dostać 16V AC, a z drugiego 10V AC.
    Nie będę ukrywał, że przy rozsądnej cenie najchętniej kupiłbym gotowy.
    Ale im bardziej szukam, tym bardziej nie mogę takiego znaleźć.
    Może moglibyście wskazać jakieś miejsce, gdzie mógłbym taki zakup zrealizować.

W przeciwnym razie bardzo proszę o podpowiedź, jak mógłbym najwygodniej takowy wykonać samodzielnie.
    Najwygodniej byłoby chyba przerobić jakiś istniejący o zbliżonych, nieco wyższych parametrach i tylko zmienić rodzaj stabilizatora na wyjściu, lub jakoś ograniczyć te napięcia, ale nie ukrywam, że o ile robótki z lutownicą nie są mi obce, to brak mi wiedzy szczegółowej, jak tych przeróbek dokonać, jakie dobrać elementy. I tu właśnie liczę na waszą pomoc.
    BTW Jestem w posiadaniu sporej ilości zasilaczy ATX z serwerów typu blade, może wchodziłaby w grę przeróbka takowego?
    W razie czego chętnie je odstąpię w charakterze zapłaty za pomoc w wykonaniu.

I pytanie poboczne. Do tegoż zasilacza potrzebny mi jest również nietypowy wtyk. może ktoś skojarzy coś podobnego co mógłbym jakoś dostosować do moich potrzeb? Załączam grafikę z jego zdjęciem, oraz schematem, jaki udało mi się znaleźć w sieci.
    Zasilacz 16+10V AC. Poszukuję gotowego lub podpowiedzi, jak samemu wykonać Zasilacz 16+10V AC. Poszukuję gotowego lub podpowiedzi, jak samemu wykonać

Z góry dziękuję za ew. wskazówki.
  • REKLAMA
  • #3 17724083
    moriak
    Poziom 9  
    Sprzęt już mocno retro. Stacja dyskietek LDW 2000.
  • REKLAMA
  • #4 17724111
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Trzeba zweryfikować to gniazdo:

http://atariage.com/forums/topic/248743-ldw-super-2000/

Najłatwiej zastosować 2 transformatory - szybciej znajdziesz.
  • #5 17724206
    moriak
    Poziom 9  
    To dokładnie ta stacja. Do niej potrzebuję ten zasilacz i wtyk.
    Ale co do wtyku, to mogę zawsze wymienić gniazdo na coś bardziej współczesnego, np. DIN.
  • #6 17726751
    moriak
    Poziom 9  
    Co do 2 osobnych transformatorów, to moja wiedza na temat elektroniki nie pozwala mi zaprojektować samodzielnie zasilacza z jednym, a co dopiero z dwoma transformatorami.
    Jedyne, co mogę samodzielnie zrobić, to jakieś nieduże przeróbki istniejących układów.
    Dlatego właśnie tutaj zwracam się o pomoc.

Dodano po 34 [minuty]:

Znalazłem na OLX taki zbliżony transformator 17V+14V.
    https://www.olx.pl/oferta/transformator-sieci...v-14v-1-8a-2-1a-CID99-IDwOl83.html#9d70bbd5cf
    Czy waszym zdaniem powinienem odwinąć trochę zwojów z uzwojenia wtórnego, tego 14V, żeby je trochę zmniejszyć i przybliżyć do docelowych 10V?
    Oczywiście przy założeniu, że to właśnie to uzwojenie jest na zewnątrz.
    Jakich układów powinienem użyć do ustabilizowania napięć wyjściowych?
  • REKLAMA
  • #7 17727383
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - prawdopodobnie ten transformator ma zrobiony odczep na 14V .
    Natomiast w Twoim przypadku potrzebne są osobne dwa uzwojenia 10 oraz 16V AC.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 4 [minuty]:

Odpowiedni transformator to TS40/54 - jest na Allegro . Napięcia 2x10V oraz 2x3V ,
    można to odpowiednio połączyć .
  • #8 17727433
    moriak
    Poziom 9  
    Wojtek 9007. No tyle to już wiem, tylko nie mogę znaleźć takiego transformatora i dlatego kombinuję, jak by tu samemu zrobić taki zasilacz z dostępnych części lub przerobić inny, zbliżony.
    Najzabawniejsze, że miałem kiedyś ten oryginalny, ale zaginął podczas przeprowadzek.
    Zastanawiam się, czy dałoby się wziąć jakiś zasilacz, np. od laptopa - zazwyczaj 19V, i zrobić do niego przejściówkę, która by redukowała napięcia do tych pożądanych.
    Może to byłaby dobra droga i w sumie chyba najtańsza. Podpowie ktoś coś?
  • #9 17727497
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 870
    Jak nie mozesz znalezc, jesli kolega wczesniej napisal Ci model i miejsce oraz twierdzi , ze jest dostepny? Czytasz te odpowiedzi?
  • REKLAMA
  • #10 17727568
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Na znanym portalu jest też transformator TS25/11. Ma on dwa niezalezne uzwojenia wtórne. Jedno 15V/1,1A a drugie 9V/1.3A. Zważywszy na to, że napięcie mamy obecnie nieco większe, to powinien się nadawać.
  • #11 17727786
    moriak
    Poziom 9  
    beatom.
    Niby kto mi zaproponował odpowiedni transformator i w którym poście?
    Dopiero zybex podsunął jakiś konkretny pomysł.

Do zybexa.
    Dzięki za wskazówkę.
    Wprawdzie w dużych sklepach internetowych widzę, że jest to model wycofany ze sprzedaży, ale znalazłem go na Allegro, nawet w akceptowalnej cenie.
    Ale co powinienem i jak umieścić na jego wyjściach, żeby te docelowe napięcia były trzymane?
  • #12 17727852
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Odnośnie transformatora, to znalazłem go właśnie na allegro.
    Co do trzymania napięć, to przecież dalsze układy już sobie z tym poradzą. W końcu musi to być gdzieś dalej wyprostowane, odfiltrowane i jak trzeba stabilizowane.
    Wyszukałem transformator z minimalnie mniejszymi napięciami, ale jak je zmierzysz, to zapewne będą i tak nieco większe od tych znamionowych.

Odnośnie transformatora z OLX to się nie nadaje. Nie ma on dwóch uzwojeń a jedynie jedno z odczepem.

Ps. Kolega Wojtek 9007 w poście #7 dał przykład transformatora o mocy 40W, a ściślej TS40/54.
  • #13 17728028
    moriak
    Poziom 9  
    Achhh! Nie załapałem z tym łączeniem.
    Zaczynam szukać ten TS40/54.

Le no właśnie, rozchodzi mi się o te dalsze układy.
    Schematy, które znalazłem, wykorzystują gotowe stabilizatory sprowadzające napięcie do swoich znamionowych wartości, nie pasujących do tych, które potrzebuję.
    Dodatkowo nie jestem pewien, czy przypadkiem ich przy okazji nie prostują, a z tego co wyczytałem, ta moja stacja wymaga prądu AC.

Przepraszam, że tak was wykorzystuję, ale tak jak napisałem, jestem amatorem w tej dziedzinie i nie są to dla mnie rzeczy oczywiste, ale też zdaję sobie sprawę z mojej niewiedzy, a czasem widza o tym, że czegoś się na pewien temat nie wie, jest nawet ważniejsza. Po prostu nie chcę tego robić metodą prób i błędów, bo pacjent może tego nie przeżyć, a to, jakby nie patrzeć, zabytek jest i chodzi o to, by dać mu drugie życie.
  • #14 17728464
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    moriak napisał:
    moja stacja wymaga prądu AC.

Dokładnie tak. Zatem wszelkie zasilacze komputerowe, które posiadasz, nie nadają się do wykorzystania w tym przypadku. Zasilanie AC to tylko napięcie sieciowe obniżone przez transformator do 16V i 10V. Muszą to być oddzielne uzwojenia, bo gdyby mogły być wspólne, to złącze byłoby 3 stykowe.
    Inną opcją jest wykorzystanie transformatora o mocy np. 25÷40W i przewinięcie uzwojeń wtórnych według własnych potrzeb. Tu jednak potrzeba trochę praktyki i drut nawojowy o odpowiednim przekroju.

Oryginalny zasilacz wyglądał tak:

Jak widać w środku jedynie transformator umieszczony na płytce drukowanej, bo tak było wygodniej umocować go w obudowie. Gdy zastosujesz inny transformator, to gdy będzie miał swoje mocowanie, to oczywiście nie musisz robić żadnej płytki, tylko kable podłączyć bezpośrednio do wyprowadzeń transformatora.

Oryginalny zasilacz ma jednak nieco inne wartości tych napięć i prądów niż ty podałeś na początku.

• #15 17729938
    moriak
    Poziom 9  
    A widzisz! I to jest bardzo cenna uwaga z tymi dwoma niezależnymi zwojami.
    Czyli wspomniany TS 25/11 się nie nada, bo wygląda na to, że to jest transformator z odczepem i uzwojenia są połączone.
    No chyba, że dałoby się je rozdzielić, jeśli miejsce połączenia zwojów jest widoczne na wspólnym styku.

Napięcia podałem za stroną poświęconą tematowi retrokomputerów i uznałem je trochę za pewnik.

Czyli wychodzi na to, że gdybym tylko znalazł sam transformator o takich parametrach to już nie musiałbym nic dodawać.
    Biorąc pod uwagę, że zasilane urządzenie może mieć jakąś tolerancję, to może ten 1V mniej (15V zamiast 16V) dałby radę.

Alternatywnie znaleźć podobny i dać do przewinięcia, bo sam raczej nie dam rady, chyba, że to będzie kwestia odwiniecia tylko pewnej ilości zwojów z uzwojenia zewnętrznego.

Wielkie dzięki zybex!

PS. Nie przydadzą Ci się te moje zasilacze ATX? Fajna zwarta konstrukcja, niewielkie wymiary, raczej solidne bo to z serwerów wyjęte.
    Jak odgrużę trochę piwnicę, to cyknę im fotkę i zapodam.

Dodano po 2 [minuty]:

zybex.

Czy jesteś może w stanie ocenić, czy w tym trafo
    https://allegro.pl/oferta/transformator-sieciowe-malej-mocy-ts-25-11-7458129843
    da się rozdzielić te uzwojenia wtórne?
  • Pomocny post
    #16 17730075
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Przecież specjalnie dałem ci znać, że TS25/11 dla ciebie się nada. On właśnie ma dwa rozdzielone, niezależne uzwojenia. Na zdjęciach przecież widać 4 końcówki na uzwojeniu wtórnym. Nawet na aukcji jest podana rozpiska wyprowadzeń, z której jednoznacznie to wynika.

Jeżeli jeszcze tego nie rozumiesz, to podpowiem, że na karkasie przy punktach lutowniczych są wytłoczone numery. I tak na 9 i 10 masz napięcie 15V, a na 11 i 12 masz napięcie 9V. Z kolei zasilanie sieciowe ~230V przyłączasz do końcówek 5 i 7.

Z kolei transformator z OLX się kompletnie nie nadaje bo ma jedno uzwojenie z odczepem, a nie dwa jako podaje sprzedający.

Jest jednak inny kłopot, a mianowicie ty napisałeś na początku, że obydwa napięcia maja mieć wydajność prądową po 1A. To trafo TS25/11 ma nawet nieco więcej, ale oryginalny zasilacz ma podana większą wartość, bo 1,5A na tym niższym napięciu.

Ps. Nie potrzebuję zasilaczy ATX ani żadnych innych. Wystarczy, że klikniesz "Pomógł". :wink:
  • #17 17730172
    moriak
    Poziom 9  
    Sorry. Zasugerowałem się zdjęciem i nie zauważyłem, że w tabelce są podane numery końcówek, skupiłem się na napięciach.
    Nieogar ze mnie taki.

Co do amperażu to liczę na pewien fakt historyczny, że ten zasilacz nie był konstruowany pod tą stację, tylko LDW kupiło po prostu od Atari większą ilość gotowych zasilaczy, które im zalegały w związku z klapą jednego z modeli konsol, które im się nie sprzedały, więc przynajmniej trochę kasy odzyskali na tych zasilaczach.

W takim razie kupuję. Będzie, co ma być, bądźmy dobrej myśli.
    Muszę jeszcze tą wtyczkę dorobić, lub przerobić gniazdo, choć tu (wczoraj zajrzałem na szybko do środka) może być ciężko z dostępem, ale to może tylko takie wczesne wrażenie, bo tam jakieś tranzystory z płytki zasłaniającej dostęp do gniazda są przykręcone do obudowy i już nie starczyło mi czasu na rozbieranie tego.
  • Pomocny post
    #18 17730216
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W tym transformatorze uzwojenie pierwotne jest na dwóch końcówkach, mimo że na zdjęciu widać trzy. Jedna jest po prostu wolna (8). Nie jest do niej nic podłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zasilacza AC o napięciach 16V i 10V, z mocą 25W i dwoma uzwojeniami wtórnymi, do stacji dyskietek LDW 2000. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli transformatorów, w tym TS40/54 oraz TS25/11, które mogą spełniać wymagania. Użytkownik rozważa przeróbki istniejących zasilaczy oraz możliwość przewinięcia uzwojeń, jednak brakuje mu wiedzy na temat stabilizacji napięć. Wskazano, że zasilacze ATX nie są odpowiednie, ponieważ wymagają zasilania AC. Użytkownik planuje zakupić transformator TS25/11, który ma dwa niezależne uzwojenia, oraz dostosować wtyk do stacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA