logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak dostępu do internetu przez WiFi z routerem Tenda N301 i modemem Arris CM820

MaurycyTe 24 Sty 2019 15:08 11979 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego router Tenda N301 nie daje dostępu do internetu przez Wi‑Fi z modemem Arris CM820, mimo że po kablu bezpośrednio z modemu internet działa?

Problem wynikał z niekompatybilności Tendy N301 z konfiguracją sieci u operatora; po wymianie routera na TP-Link TL-WR841N internet zaczął działać, a technik potwierdził, że struktury sieci nie da się tam zmienić [#17745095] Wcześniej router dostawał adres IP i bramę z różnych podsieci, więc uznawał połączenie za błędne, choć Windows po kablu bezpośrednio z modemu działał bez problemu [#17731007][#17736580] Nie pomogły reset do ustawień fabrycznych, ponowne wgranie firmware, klonowanie MAC, zmiany MTU/szybkości WAN ani różne kombinacje restartu modemu i routera [#17727640][#17736504][#17729700] Jeden z tropów wskazywał na proxy ARP albo inną specyficzną konfigurację po stronie dostawcy, dlatego sugerowano kontakt z operatorem [#17731007][#17736547]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17726426
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam, mam taki oto problem:

Posiadam internet od JMDI wraz z modemem Arris CM820, po podłączeniu przez kabel bezpośrednio do modemu internet śmiga. Do tej pory żeby mieć WiFi używałem routera Tenda N301 (jestem po przeprowadzce, wcześniej również miałem internet od JMDI tylko router był połączony z innym modemem, jeszcze dzisiaj rano wszystko działało w starym mieszkaniu). Router konfiguruje się, przez kilka sekund pokazuje połączono z internetem można surfować, po czym wyrzuca taki błąd:
    Brak dostępu do internetu przez WiFi z routerem Tenda N301 i modemem Arris CM820

próbowałem rozwiązań sugerowanych na pomarańczowo ale bez skutku. (klonowanie adresu MAC, jak i konfiguracji na dwóch innych urządzeniach)

w systemie połączenie cały czas wyświetla się jako ograniczone, dodatkowo zauważyłem, że nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych zmienia się tylko nazwa sieci WiFi, ale przy połączeniu routera przez kabel wyświetla się stara nazwa sieci;

co próbowałem zrobić (nie pomogło):
    -zresetować router do ustawień fabrycznych i ponownie skonfigurować
    -wgrać ponownie firmware routera i ponownie skonfigurować

Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17726824
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Odłącz na chwilę modem dostawcy od prądu mając podłączony cały czas router Tenda do prądu i pod modem.
  • #3 17727640
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    jimasek napisał:
    Odłącz na chwilę modem dostawcy od prądu mając podłączony cały czas router Tenda do prądu i pod modem.

Niestety nie pomogło :(

edit:
    I próba: po konfiguracji zrobiłem tak jak zaleciłeś, brak efektu

II próba: rozłączyłem modem z routerem, zresetowałem router do ustawień fabrycznych i podłączyłem do wyłączonego modemu, włączyłem modem, poczekałem aż się załaduje, skonfigurowałem router (również brak efektu, dalej ten sam problem)

Czy jedynym logicznym wnioskiem jest, że router jest uszkodzony?
  • #4 17727738
    jimasek
    Pozostaje kontakt z dostawcą internetu.
  • #5 17727775
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    jimasek napisał:
    Pozostaje kontakt z dostawcą internetu.

Dzisiaj właśnie był u mnie technik który przeprowadzał instalację i przy nim wystąpił ten problem. Próbował skonfigurować router, ale bezskutecznie, a ponieważ tak jak pisałem internet po kablu bezpośrednio z modemu jest to stwierdził, że albo router do wymiany, albo mogę próbować skonfigurować ten we własnym zakresie. (w inny sposób nie mogą mi pomóc)

Dlatego chcę ustalić, czy ten router na śmietnik i nowy, czy gdzieś występuje błąd w konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #6 17727822
    jimasek
    Resetowałeś swój router do ustawień fabrycznych? Wygląda że adresację pobiera z modem? Pod modem jest podpięty tylko router do portu WAN/INTERNET?
  • #7 17727862
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    jimasek napisał:
    Resetowałeś swój router do ustawień fabrycznych?

tak

jimasek napisał:
    Wygląda że adresację pobiera z modem?

przepraszam, ale nie rozumiem pytania, po zalogowaniu do routera adres MAC WAN i IP WAN zgadzają się z tymi w modemie

jimasek napisał:
    Pod modem jest podpięty tylko router do portu WAN/INTERNET?

tak

edit: tak jak pisałem wcześniej dziwne dla mnie jest, że po resecie do ustawień fabrycznych nazwa sieci WiFi się zmienia na fabryczną, ale po podłączeniu routera do laptopa przez kabel połączenie ethernet ma nazwę starej sieci (z poprzedniej konfiguracji)

edit2: jeżeli to coś pomoże to wrzucam log systemowy routera: RouterSy..m.txt (4.53 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17729700
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    Hmm. Dzisiaj z ciekawości kupiłem dokładnie ten sam model routera z nowszym firmware'em. Występuje dokładnie ten sam problem.

Bawiłem się również parametrami WAN (MTU, szybkość WAN), jak i parametrami IP LAN. Pozytywnych wyników brak.

W najbliższym czasie wypróbuję jeszcze inny router.

edit: polecacie jakiś router do 100 zł pod moją konfigurację?
  • Pomocny post
    #9 17730477
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1231
    Jeśli zamiast routera podejmiesz do modemu komputer, to jaki adres IP, maskę podsieci, bramę i Dnsy dostaje?
  • REKLAMA
  • #10 17730567
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    gkwiatkowski napisał:
    Jeśli zamiast routera podejmiesz do modemu komputer, to jaki adres IP, maskę podsieci, bramę i Dnsy dostaje?

z tego co widzę to te same co przez router:
    Brak dostępu do internetu przez WiFi z routerem Tenda N301 i modemem Arris CM820

Dodano po 11 [godziny] 18 [minuty]:

A czy ten problem może wynikać z tego, że w routerze jest ustawiona data domyślna 01.01.1970?
  • #11 17731007
    gkwiatkowski
    Brama ma adres IP z innej podsieci, co jest nietypowe. Windows "łyka" taką konfigurację, a routerem ją analizuje o stwierdza, że jest błędna.
    Mozna to jakoś obejść. Czy Twój router ma jakieś opcje opisane ARP?

Data nie powinna mieć znaczenia, ale dla eliminacji wszystkich podejrzanych ustaw ja na aktualną.
  • #12 17731091
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    gkwiatkowski napisał:
    Czy Twój router ma jakieś opcje opisane ARP?

z tego co widzę w opcjach to nie, ale jestem laikiem i byłbym wdzięczny za podpowiedź jak to mogłoby wyglądać

gkwiatkowski napisał:
    Data nie powinna mieć znaczenia, ale dla eliminacji wszystkich podejrzanych ustaw ja na aktualną.

no właśnie niestety datę pobiera automatycznie i nie da się jej zmienić

gkwiatkowski napisał:
    Brama ma adres IP z innej podsieci, co jest nietypowe.

a czy jest to wykonalne, aby zmienić adres IP albo bramy, tak aby należały do tej samej podsieci?
    (wtedy będę molestował JMDI)
  • #13 17731178
    gkwiatkowski
    MaurycyTe napisał:

a czy jest to wykonalne, aby zmienić adres IP albo bramy, tak aby należały do tej samej podsieci?
    (wtedy będę molestował JMDI)

Brama to urządzenie (router, komputer), który pośredniczy w łączności pomiędzy daną siecią a resztą świata. Zwykle adres bramy jest pierwszym adresem w sieci. Zakres adresów w sieci jest definiowane przez maskę sieci. Komputer zna swój adres IP i maskę. Gdy musi coś wysłać, to na swój adres IP "naklada" maskę I już wie czy adres docelowy leży w jego sieci. Wtedy wysyła bezpośrednio. Czy też cel leży poza siecią, wtedy wysyła pakiety do bramy, a ona zajmuje się przekazaniem tego dalej. Nakładanie maski jest realizowane na drodze mnożenia logicznego liczb adresu i maski w postaci bitowy. W uproszczeniu, tam gdzie maska ma 255 to część adresu IP komputera i bramy powinna być taka sama.
    W Twoim przypadku adres bramy jest poza adresami sieci, do której należy Twój komputer.
    I teraz widzę dwie możliwości. Albo to jest pomyłka w konfiguracji w JMDI. Albo JMDI robi to celowo, żeby sobie coś uprościć w dalszej strukturze swojej sieci. Nie wiem dokładnie, co autor tego rozwiązania miał na myśli.
    Zadzwoń do JMDI i zgłoś problem. Jeśli teraz przeprowadziłeś się na nowe osiedle, to może być pomyłka w ustawieniach. Ktoś zrobił kopiuj-wklej i zapomniał o koniecznych modyfikacjach.
    Zwłaszcza, że w poprzednim mieszkaniu działało, więc nie było takiego błędu w tamtej konfiguracji.
    Jeśli robią to specjalnie, to trzeba będzie poszukać w ustawieniach Twojego routera albo zmienić go na inny. Teraz czytam, że ta funkcja to proxy ARP.
  • #14 17732109
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    MaurycyTe napisał:
    Niestety nie pomogło

Zresetuj guzikiem modem operatora i Twój router.
    Odłącz z prądu obydwa sprzęty (modem operatora i Twój router) na minimum 30s, potem podłącz zasilanie do obydwu sprzętów jednocześnie.
    Ustaw Twój router wedle potrzeb (chodzi o wifi).
  • #15 17736504
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Zresetuj guzikiem modem operatora i Twój router.
    Odłącz z prądu obydwa sprzęty (modem operatora i Twój router) na minimum 30s, potem podłącz zasilanie do obydwu sprzętów jednocześnie.
    Ustaw Twój router wedle potrzeb (chodzi o wifi).

Co to miałoby dać na tym etapie? Oczywiście efektów brak.

gkwiatkowski napisał:
    Zadzwoń do JMDI i zgłoś problem. Jeśli teraz przeprowadziłeś się na nowe osiedle, to może być pomyłka w ustawieniach. Ktoś zrobił kopiuj-wklej i zapomniał o koniecznych modyfikacjach.

Dzisiaj dzwoniłem na infolinię, zmienili mi konfigurację na taką:

W teorii poprzez przeglądarkę powinien rozpocząć się proces uwierzytelniania routera, ale oczywiście nie ma tak łatwo ;-) a router sygnalizuje ten sam problem, który występował od początku. (uprzedzając pytania: przed wprowadzeniem zmian konfiguracji sieci router został zresetowany do ustawień fabrycznych)

Problem został zgłoszony do działu technicznego i czekam na kontakt ze strony JMDI. Jak coś się ruszy to dam znać.

edit: sprawdziłem po kablu, pan z infolinii nie zrobił tego o co prosiłem i adres IP oraz Brama Domyślna dalej należą do innych podsieci -.-
  • #16 17736533
    gkwiatkowski
    Teraz dostajesz IP z klasy prywatnej. Poprzednie było z publicznej. W umowie z operatorem jest IP prywatne czy publiczne?
    Sprawdź czy komputer też dostanie takie IP.
  • Pomocny post
    #17 17736547
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Być może router wymaga aktualizacji softu aby dobrze współpracował z nowym modemem? Uprzedzam jest to ryzykowna operacja.

Powiem szczerze także mam Tende model W316R i u mnie też były cyrki po zmianie modemu. Bezpośrednio podłączenie nowego modemu do PC prędkości zaledwie 10 Mbit/S natomiast przez router 40 Mbit/s (instalatorzy sami nie wiedzieli co jest grane). :)

To rozłączanie może mieć związek z publicznym/prywatnym IP lub DNS ami.
  • #18 17736548
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    gkwiatkowski napisał:
    Teraz dostajesz IP z klasy prywatnej. Poprzednie było z publicznej. W umowie z operatorem jest IP prywatne czy publiczne?
    Sprawdź czy komputer też dostanie takie IP.

Przepraszam, nie zauważyłem twojej odpowiedzi, wrzuciłem edit post wyżej.

Dodano po 3 [minuty]:

E8600 napisał:
    Być może router wymaga aktualizacji softu aby dobrze współpracował z nowym modemem? Uprzedzam jest to ryzykowna operacja.

MaurycyTe napisał:
    Hmm. Dzisiaj z ciekawości kupiłem dokładnie ten sam model routera z nowszym firmware'em.

tę opcję już sprawdzałem :) sprawdzałem również na stronie Tendy jest to najnowszy firmware.
    Jako ciekawostkę dodam, że przynajmniej w mojej Tendzie nie da się zrobić update'u do wyższej wersji, czyli jeżeli wersja oprogramowania to V11.xxxxxxxx to nie da się zrobić update'u do wersji V12.xxxxxxxx

E8600 napisał:
    To rozłączanie może mieć związek z publicznym/prywatnym IP lub DNS ami.

Ja obstawiam rozwiązanie podane przez gkwiatkowskiego, ponieważ adres IP i Bramy Domyslnej należą do innych podsieci router tego nie łyka.
  • #19 17736566
    gkwiatkowski
    Czy Pan z infolinii zrozumiał opis problemu? Wątpię by na infolinii siedziała osoba, która może zmieniać konfigurację. Zapewne może tylko zresetować zdalnie modem.
    Dostajesz to samo IP co poprzednio czy inne?

Dodano po 2 [minuty]:

Gdy podłączysz komputer do Tendy i uruchomić przeglądarkę, to co ona wyświetla?
  • #20 17736580
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    gkwiatkowski napisał:
    Czy Pan z infolinii zrozumiał opis problemu? Wątpię by na infolinii siedziała osoba, która może zmieniać konfigurację. Zapewne może tylko zresetować zdalnie modem.
    Dostajesz to samo IP co poprzednio czy inne?

Dodano po 2 [minuty]:

Gdy podłączysz komputer do Tendy i uruchomić przeglądarkę, to co ona wyświetla?

Komputer podłączony bezpośrednio do modemu dalej śmiga po internecie, parametry sieci w ipconfig te same co były. Czyli tak jak napisałeś pan z infolinii nic nie zrobił.

Jak podłączam komputer do Tendy (zarówno kabel, jak i WiFi) to występuje ten sam problem. Połączenie ograniczone brak dostępu do internetu, a w przeglądarce nie można załadować strony. EDIT: nie połączenie ograniczone tylko połączono, ale brak dostępu do internetu.

Czekam na kontakt z działu technicznego.
  • #21 17736603
    gkwiatkowski
    Podłącz komputer do modemu. Wrzuć jeszcze raz konfigurację jaką dostaje, zapuść tracerouta (tracert) do na przykład wp.pl i wrzuć wyniki. Ważnych jest kilka pierwszych skoków.
  • #23 17736639
    gkwiatkowski
    Nie! W linii komend wpisujesz tracert wp.pl
    Interesuje nasz przez jakie węzły TY łączysz się z wp.pl, a nie jakiś serwis z USA.
  • #24 17736677
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    gkwiatkowski napisał:
    Nie! W linii komend wpisujesz tracert wp.pl
    Interesuje nasz przez jakie węzły TY łączysz się z wp.pl, a nie jakiś serwis z USA.

Jest też serwer europejski :P a tak na poważnie to sorki, tak jak pisałem jestem raczej laikiem:
  • #25 17736710
    gkwiatkowski
    Pokaż pozostałe zakładki z Tendy.
  • #26 17736737
    KOCUREK1970
    MaurycyTe napisał:

Tak działa uzyskiwanie nowego IP w połączeniu modemu kablowego i własnego routera przy jego zmianie - to standardowa procedura.

A czy czasem nie trzeba też operatorowi internetowemu podać MAC nowego routera?
    Masz możliwość podstawić w to miejsce inny własny router (nie ten który kiedyś miałeś, ale zupełnie inny) - być może to wina tej (tandetnej) Tendy.
  • #27 17736788
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    gkwiatkowski napisał:
    Pokaż pozostałe zakładki z Tendy.

Zaawansowane:

Administracja cz.1:

Administracja cz.2:

Zakładam, że reszta nas nie interesuje. W zakładce ustawienia internetowe jest tylko wybór PPPoE, Dynamiczne IP, Statyczne IP (ja mam dynamiczne IP)

KOCUREK1970 napisał:
    A czy czasem nie trzeba też operatorowi internetowemu podać MAC nowego routera?

trzeba, został podany i przekazany do działu technicznego (choć w starym punkcie odbioru wystarczyło tylko skonfigurować WiFi i wszystko hulało)

KOCUREK1970 napisał:
    Masz możliwość podstawić w to miejsce inny własny router (nie ten który kiedyś miałeś, ale zupełnie inny) - być może to wina tej (tandetnej) Tendy.

Zgadzam się, że Tenda pozostawia wiele do życzenia, ale skoro wcześniej (pod innym adresem, ten sam dostawca internetu) takie rozwiązanie w pełni mnie satysfakcjonowało (zwłaszcza cena do jakości) to czemu mam inwestować w inny (droższy) sprzęt. A niestety nie mam pod ręką innego routera na którym mógłbym sprawdzić połączenie :(
  • #28 17736812
    KOCUREK1970
    MaurycyTe napisał:
    trzeba, został podany i przekazany do działu technicznego

Zatem pytanie czy już to wdrożono i wprowadzono do provisioningu sieciowego w modemie kablowym.
  • #29 17736815
    MaurycyTe
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    MaurycyTe napisał:

Tak działa uzyskiwanie nowego IP w połączeniu modemu kablowego i własnego routera przy jego zmianie - to standardowa procedura.

No tak, ale popraw mnie jeżeli się mylę, zostanie nadany nowy adres ip z tym, że z dostępnej puli adresów więc podsieć zostanie ta sama, więc jeżeli jest rzeczywiście konflikt pomiędzy adresem IP i adresem Domyślnej Bramy to nic to nie da.
  • #30 17736819
    KOCUREK1970
    @MaurycyTe
    Ale co ma podsieć do tego, skoro nie Ty ją konfigurujesz, przydzielasz i udostępniasz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem dostępu do internetu przez WiFi przy użyciu routera Tenda N301 i modemu Arris CM820. Po podłączeniu bezpośrednio do modemu internet działa, ale po skonfigurowaniu routera pojawia się błąd ograniczonego połączenia. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym resetowania routera, klonowania adresu MAC oraz zmiany ustawień WAN, jednak bez skutku. Technicy sugerowali, że problem może leżeć w uszkodzeniu routera lub błędnej konfiguracji. Po wielu próbach i konsultacjach, użytkownik zdecydował się na wymianę routera na TP-Link TL-WR841N, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA