logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Założenie plastiku ochronnego na procesor przed wysyłką - ryzyko uszkodzenia

Terror_master 24 Sty 2019 16:27 1212 9
REKLAMA
  • #1 17726619
    Terror_master
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam, teraz jak wysłałem procesor to założyłem plastik chroniący w to miejsce które się wkłada procesor i przycisnąłem tą wajchą wiem ze źle to zrobiłem ale może coś się stać?
  • REKLAMA
  • #2 17726627
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Jaki plastik? Jaka wajcha?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17726630
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    :lol: tak, popsułeś socket, ten plastik zakłada/wciska się w to zamkniecie socketu które trzyma procesor w gnieździe. Nie wkłada się go pod spód ...
    Chyba jestes trochę zestresowany i miałeś na myśli płytę główną?
  • REKLAMA
  • #4 17726647
    Terror_master
    Poziom 6  
    tak w płycie głównej jak zamiawiałem płyte to tak mi przyszła to tak ja oddalem
  • REKLAMA
  • #5 17726726
    siasku
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Jeśli to tak samo założyleś jak było od nowości to nic się nie stanie. Jeśli nie - socket czytaj piny powyginane gwarantowane oraz odmowa naprawy również.
  • #6 17726773
    Rebeltec
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Nie sądziłem że z tak błahym problemem jest ktoś w stanie sobie nie poradzić. Na przyszłość, blokuj piny socketu + przed włożeniem blokady zrób zdjęcie że piny są proste ;)
  • #7 17728778
    Terror_master
    Poziom 6  
    Napisałem do niego. ?Witam, mam jeszcze jedno pytanie, miałem się pytać parę dni temu, ale mi wyleciało. Jak rozpakowywałem płytę czy to, że plastik, który ochrania Socket procesora był w miejscu procesora i przyciśnięty wajchą to normalne? Myślałem ze tak można uszkodzić piny w procesorze.?
    Odpisał.
    Witam,

Tak fabrycznie jest zabezpieczony socket.
  • #8 17729288
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Dobra rada - z taką wiedzą nie składaj samodzielnie komputera. I to nie jest szydera.
  • #9 17729380
    Terror_master
    Poziom 6  
    Myrasz napisał:
    Dobra rada - z taką wiedzą nie składaj samodzielnie komputera. I to nie jest szydera.

Ale z ciebie śmieszek, mam 12 lat to co ty po mnie się spodziewasz, ja się jeszcze uczę i to że popełnię jakiś błąd ja za niego odpowiadam. Moja klasa nawet nie wie jak stworzyć folder a ja mam jakieś pojęcie jak złożyć komputer, to że mam problem z czymś, pytam się na forum czy wszystko jest dobrze dobrane, a jak nie wiem, to mi wytłumacz, ale ja się dalej uczę. Popełniłem raz błąd to następnym razem go nie popełnię. I takie info, do CB dzisiaj zamontowałem nową płytę główną, cały komputer gra i śmiga, ty w wieku 12 lat to na polu pewnie jeszcze siedziałeś, więc beka z cb, komputer wolę złożyć sam i najwyżej się pouczyć coś z tego, a nie przychodzi jakiś koleś i gada że z takim pojęciem komputera nie składaj. Czy ja cię o coś proszę, ja czekałem tylko na odpowiedź na pytanie które zadałem, dostałem odp, dostałem, więc nie wiem jaki masz do mnie problem.
  • #10 17729394
    Myrasz
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Nie będę cię zawstydzał i mówił, co ja robiłem mając 12 lat, więc tylko przypomnę, że to była tylko szczera rada.
    Mam nadzieję, że masz również pojęcie jak łatwo cokolwiek zepsuć podczas składania komputera? Bo wiesz - części trochę kosztują, ty nie pracujesz, nie wiem jaka u ciebie sytuacja materialna, ale jeśli z tak niewielką wiedzą ryzykujesz, widocznie musi być OK. Ogólnie postawa godna pochwały, ale mimo wszystko lepiej bym się przygotował do samodzielnego składania komputera. To nie jest trudna czynność, ale trzeba być ostrożnym i mieć pojęcie co do czego służy.
    Mimo wszystko powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące założenia plastiku ochronnego na procesor w płycie głównej przed wysyłką, obawiając się o ewentualne uszkodzenia. Odpowiedzi wskazują, że jeśli plastik został założony prawidłowo, to nie powinno być problemów. Istnieje jednak ryzyko uszkodzenia pinów w socketcie, jeśli plastik został umieszczony niewłaściwie. Użytkownik przyznał, że ma 12 lat i uczy się składania komputerów, co wywołało dyskusję na temat ostrożności i wiedzy potrzebnej do samodzielnego montażu. Wskazano na znaczenie dokumentowania stanu pinów przed montażem oraz na konieczność zdobywania wiedzy przed podejmowaniem prób składania komputerów.
REKLAMA