logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy obudowa komputera z plastiku jest trwała i bezpieczna?

wesol 24 Cze 2003 14:52 2485 27
REKLAMA
  • #1 261944
    wesol
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Czy obudowa komputera może być wykonana z plasitku?
  • REKLAMA
  • #2 261951
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    moze byc ale musisz rozwiazac problem oddawania ciepla np z dyskow twardych jesli sa przykrecone do metalowej ramy to im wystarcza w tym przypadku jakis wymuszony obieg powietrza co wiaze sie z wiekszym halasem brrr nie polecam
  • REKLAMA
  • #3 261952
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam
    Może być.Widziałem niedawno obudowę wykonaną z pcv
  • REKLAMA
  • #5 261981
    Patyk
    Poziom 15  
    a czy przypadkiem metalowa obudowa nie tworzy ekranu??? procesory taktowane wysokimi zegarami sa duzym zrodlem zaklocen ( i nie tylko procesory)
  • #6 261988
    kss213
    Poziom 20  
    kolejny minus takiej obudowy
    dla mnie to nie musi wygladac najlepiej zeby nie bylo slychac ani widac
    a jeszcze jakby diody powstawiac i po co to ma swiecic
    rozumiem ze komus sie podoba - kwestia gustu
    analogia do sprzetu audio z bazaru swieci robi halasu sporo ale tandetne
    gdziesik tu byl post o sporze technics a jakis polski wzmak radmora - ja wybieram te drugie tez nie llubie w sprzecie swiecidelkow
    a poza tym koncowa na dyskretnych ma swoj urok :)
  • REKLAMA
  • #7 261990
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Oczywiście ,że obudowa tworzy ekran ,ale czy nie można odlapić np. płyty z prockiem bez obudowy.Komp w przezroczystej obudowie z plastiku na pewno będzie bardziej podatny na zakłócenia.
    Moim zdaniem przezroczyste obudowy są dla ludzi którzy lubią sobie popatrzeć na "bebechy kompa" przy skręconej obudowie.Na mnie przynajmiej takie wynalazki nie robią wrażenia
  • #8 261997
    kss213
    Poziom 20  
    hmm Patyk mial raczej na mysli zaklocenia ktore komp generuje na zewnatrz utrudniajac prace urzadzeniom np audio

mialem kiedys taki zegareczek samochodowy na zasilaczu sial tak ze w pokoju obok TV wariowal
    dziwy dziwy ehehehhhe
  • #9 262258
    wesol
    Poziom 15  
    pomysł mam taki żeby zrobić ramę z metalowych kątowników i zamiast metalowych płyt jako boków przykręcić plexe

jeśli obudowa ma jakieś wady to opiszcie je dokładnie żebym wiedział o co chodzi i w razie czego roawiązał ten problem w jakiś sposób
  • #10 262423
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    przesyłam pare fotek
    Załączniki:
    • i.jpg (18.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ac1.jpg (6.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • tuning.rar (815.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 262516
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    A czy nie zastanawiałeś się, dlaczego stosuje się stal, a nie np. aluminium? - Zakłócenia i poziom ochrony!
    Dodatkowy powód, aby obudowę zerować.
    I czy komputer jest narzędziem czy cudem w który się wlepia wzrok (to samo dotyczy tapet itd.)
    A także - solidna obudowa jest po to, aby chroniła bebechy przed bum przy wgnieceniu.
    A także sztywność konstrukcji - nic się nie przegnie.
  • #12 262633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 262681
    Miroslaw P.
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Zgadza się. Kwestia gustu.
    Widziałem zdjęcia kompa upchanego w drewnianej skrzynce lub z akwarium w środku. Chodzi mi tylko o to, że przejmujemy modę na udziwnianie wszystkiego. No ale to jest moje sdanie.
    Pozdrówka
  • #14 263075
    wesol
    Poziom 15  
    Ktoś mi powiedział że obudowy tego typu (z plexi) są robione w celach pokazowych a nie do normalnego użytkowania.

Problem ze sztywniością można rozwiązać robiąc ramę z kątowników (metalowych)
  • #15 263076
    wesol
    Poziom 15  
    Najważniejsze pytanie to czy komp będzie działał poprawnie w obudowie z plexi?
  • #16 263388
    MrHak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ciekawy a jakże idiotyczny problem! Podobny do pytania czy piersi kobiety to ciężar czy ozdoba? Jeżeli ciężar to czemu nie na plecach! Jak ozdoba to dlaczego zakryte!

Problemy poruszane są sztuczne. Dlaczego ktoś chce obudowę z plastiku? Sztywność? Przy tej gamie tworzyw sztucznych? A ekranowanie? Można napylić grafit. Można ekranować siatką metalowa. Nie ma sytuacji bez wyjścia!!
    Chcesz człowieku mieć inną obudowę ! A kto Ci może zabronić! Technologia i technika Ci na to pozwala (ja też). Gdybym odczuwał taką potrzebę to bym to zrobił. Nie słuchaj malkontentów i działaj. Powodzenia
    Serdeczne pozdrowienia dla niedowiarków!! :P
  • #17 263411
    wesol
    Poziom 15  
    Niech i tak bedzie!!!

ZACZYNAM BUDOWĘ!!!
  • #18 263505
    wazzie
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Obudowa z plastiku to bardzo fajna sprawa - swego czasu zaadaptowałem skrzynkę po piwie na obudowę - bardzo fajny efekt. Jeśli chodzi o zakłócenia to w swojej obudowie miałem metalowe części do których przykręciłem dyski, napędy etc...
    Życzę miłej zabawy.
  • #19 263651
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Nie zapominajmy o ochronie przeciwporazeniowej - zerowaniu/uziemieniu.
  • #20 263682
    MrHak
    Poziom 12  
    Ekstrawagancja i chęć posiadania innej obudowy musi być poparta wiedzą i fachowością. Każde urządzenie ma miejsce do podłączenia masy i to trzeba zrobić osobnym przewodem. Przewód ten elektrycznie będzie spełniał rolę obudowy jako masa.
    Jak zrobisz tą obudowę to podziel się z innymi wrażeniami no i może jakieś fotki. Pozdrawiam - MrHak
  • #21 263850
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

Tak jak napisali poprzednicy zasadniczym celem obudowy jest ochrona człowieka przed szkodliwym promieniowaniem elektromagnetycznym.
    Ale jak ktoś chce byc narażony kilka godzin dziennie na jego działanie - to może być kom i bez obudowy.
  • #22 263869
    wesol
    Poziom 15  
    Jeśli rama bedzie z kątownika 20 i wszystkie podzespoły będą uziemnione i połączę masę to jak wielki będzie to promieniowanie?
  • #23 263904
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Witam

Grubośc tej blachy i kątownika nie ma znaczenia. Ważne aby obejmowała całą elektronikę.
  • #24 263972
    MrHak
    Poziom 12  
    Z tym promieniowaniem to lekka przesada. Sieć kabli w ścianach i nasze poczciwe potrzebne urządzenia - pralka, lodówka, kuchenki itd - wytwarzają takie pole, że nic tego i tak nie przebije. No! Chyba, że ktoś będzie miał otwartego kompa jako poduszkę do spania.
    WESOL i tak to przemyślał i zrobi to dobrze.
    3maj siE
  • #25 264138
    Jantom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witaj
    dawna temu przed blaszakami były poczciwe
    Comodorki Amigi itp
    działały bez problemu
  • #26 264230
    MrHak
    Poziom 12  
    Dla wyjasnienia. W Commodorkach był ekran z kartonu z folią aluminiową, a w Amigach ekran z cienkiej blachy. I też fungowało. Ech! Stare dobre czasy.
  • #27 264339
    wesol
    Poziom 15  
    Przecież od obudowy z plastiku napewno nie...

Mam plan i go wykonam.

Wszystko będzie git.

Podsumowanie tematu

✨ Obudowa komputera wykonana z plastiku, takiego jak plexi czy PVC, jest możliwa i stosowana, zwłaszcza w celach estetycznych lub pokazowych. Główne wyzwania to zapewnienie odpowiedniego odprowadzania ciepła, co często wymaga wymuszonego obiegu powietrza, co może zwiększać hałas. Plastikowa obudowa nie zapewnia naturalnego ekranowania elektromagnetycznego, które metalowa obudowa realizuje, chroniąc przed zakłóceniami elektromagnetycznymi oraz zabezpieczając użytkownika przed promieniowaniem. Można jednak zastosować dodatkowe metody ekranowania, takie jak napylenie grafitu lub siatka metalowa. Sztywność konstrukcji plastikowej obudowy można poprawić poprzez zastosowanie metalowej ramy z kątowników, do której przykręca się plastikowe panele. Ważne jest także uziemienie i zerowanie obudowy, aby zapewnić ochronę przeciwporażeniową i pełnić funkcję masy. Plastikowe obudowy są często wybierane ze względów wizualnych, np. przezroczyste panele pozwalają na podświetlenie wnętrza komputera. W przeszłości komputery takie jak Commodore czy Amiga miały obudowy z materiałów innych niż metal, co nie przeszkadzało w ich działaniu. Ostatecznie wybór materiału obudowy zależy od kompromisu między estetyką, funkcjonalnością, ochroną przed zakłóceniami i bezpieczeństwem użytkownika.
REKLAMA