logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz GSM: Legalność montażu, zakłócenia BTS i różnice w podłączeniu

geniusm 25 Sty 2019 11:37 8934 21
REKLAMA
  • #1 17728793
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam,

wątków w tematach wzmacniaczy pojawiło się już wiele, mnóstwo dyskusji na temat legalności itp. Ja mam jednak troszkę inne pytania:

Kupować można ale nie montować, no chyba że ma deklarację. Czyli jednak nie rozchodzi się o to że montować nie można w ogóle tylko konkretne sprzęty a nie "chińczyki"?

Mówi się że wzmacniacz może zakłócać w promieniu nawet do 2500 metrów. Rozumiem że chodzi o stronę "zewnętrzną" wzmacniacza która komunikuje się z BTSem?

W jaki sposób wzmacniacz może zakłócać pracę BTSa? Sieje na wszystkich kanałach? Nadaje ze zbyt dużą mocą? ( tak ogólnie pytam bez wchodzenia w szczegóły)?

I czym różni się sytuacja gdy np. miałbym na dachu antenę GSM podłączoną do wzmacniacza od sytuacji gdy tą antenę podłączę bezpośrednio do telefonu komórkowego?
  • REKLAMA
  • #2 17728828
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17728882
    geniusm
    Poziom 27  
    Czytałem przed założeniem wątku. Nie ma tam kwestii które mnie interesują.

Niby zakazane ale:

Link

Jednak nie do końca.
  • REKLAMA
  • #4 17728908
    sosarek

Poziom 43  
    Powołujesz się na coś co ma ponad 8 lat...
    Napisz do UKE z zapytaniem, przy okazji dowiesz się na własnej skórze jak wygląda kontrola i jakiej wysokości są kary.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17728935
    geniusm
    Poziom 27  
    No tak, nie zwróciłem uwagi na datę. W międzyczasie wyszły co najmniej dwa rozporządzenia w tej sprawie.

Nie muszę pisać do nich (UKE), wiem mniej więcej jak wygląda kontrola i co grozi w przypadku "uporczywego" zakłócania pracy urządzeń nadawczo-odbiorczych operatora.
    Poza tym UKE teraz nie jeździ tylko pisma wysyła. No chyba że ktoś konkretnie zakłóca i potrzebna pilna interwencja.

Rozumiem zatem że obecnie nie ma żadnej możliwości "własnego" użytkowania wzmacniaczy nawet jakby miały stertę pozwoleń, certyfikatów i deklaracji zgodności?

Poza tym interesują mnie odpowiedzi na pozostałe pytania o ile ktoś ma w tym temacie wiedzę i zechciałby się nią podzielić.
  • #6 17728993
    recki-quadra
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Trochę siedziałem w temacie jak obostrzenia prawne wchodziły w życie (czyli właśnie te 7-8 lat temu). Kwestie prawne pewnie się zmieniły ale techniczne raczej pozostały.
    Główne zakłócenia nie pojawiają się po stronie "pierwotnej" tylko po stronie wtórnej czyli po stronie która łączy się z poszczególnymi telefonami. Załóżmy sytuację że masz "coś" (skopany pilot od bramy, kiepską mikrofalówkę albo chińską zabawkę za 30 centów) co akurat jakoś tam deczko sieje w częstotliwościach używanych przez GSM (sieje nawet którąś tam harmoniczną, nieważne). Jeżeli po prostu będziesz się bawił tą zabawką za 30 centów to zakładając najgorszy scenariusz Twój telefon w kieszeni zgubi zasięg. Jeżeli będziesz się nią bawił w pobliżu takiego wzmacniacza i jego anteny pierwotnej (tej do łączenia z BTS-em) to zasięg stracą wszystkie telefony które będą miały silniejszy sygnał z Twojego wzmacniacza niż z właściwego BTS-a. Czyli zakładając że szumne teksty reklamowe na pudełkach tych wzmacniaczy są prawdziwe to może faktycznie czasem być nawet 2,5km od wzmacniacza. To tak w skrócie od strony technicznej.
    A z drugiej strony, stawianie niekontrolowanej infrastruktury GSM ... operatorom się nie podoba i wcale im się nie dziwię.
  • #7 17729451
    sosarek

Poziom 43  
    Kolego jeśli masz problemy z zasięgiem spróbuj zmienić tryb pracy sieci z 4G na 3G i zgłaszaj problem operatorowi, ale nie na infolinii tylko w formie pisemnej podając lokalizację w której problem występuje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 17729761
    geniusm
    Poziom 27  
    Ależ ja nie mam problemów z zasięgiem, no może trochę mam ale i tak nie zamierzam montować wzmacniacza niezależnie czy są całkiem legalne, trochę legalne czy totalnie zakazane. Pism też nie będę pisał bo nie sądzę aby to coś znacząco zmieniło a jak będę chciał poprawić zasięg to zmienię operatora.

Ja po prostu chciałem się dowiedzieć w jaki sposób wzmacniacze wpływają na sieć operatora co kolega @recki-quadra mi już trochę naświetlił - aczkolwiek osobiście spodziewałem się raczej że bardziej problem leży po stronie pierwotnej.

recki-quadra napisał:
    Załóżmy sytuację że masz "coś" (skopany pilot od bramy, kiepską mikrofalówkę albo chińską zabawkę za 30 centów) co akurat jakoś tam deczko sieje w częstotliwościach używanych przez GSM (sieje nawet którąś tam harmoniczną, nieważne).

Zdaje mi się że nie potrzebujesz nawet żadnej "zabawki" - wystarczy że nie będzie odpowiedniej separacji pomiędzy anteną odbiorczą i nadawczą aby uzyskać podobny efekt.

recki-quadra napisał:
    Czyli zakładając że szumne teksty reklamowe na pudełkach tych wzmacniaczy są prawdziwe to może faktycznie czasem być nawet 2,5km od wzmacniacza.

No właśnie tego nie mogę zrozumieć. BTS z dość mocnym nadajnikiem i antenami sektorowymi o sporym zysku zamontowanymi wysoko nad ziemią ma zasięg kilka km, a mały wzmacniacz z antenką mającą max kilka dBi zamontowaną w środku domu sieje na 2,5 km?
  • #9 17729913
    sosarek

Poziom 43  
    Przykład z życia - dotyczył co prawda nadajników Noktona - jeden padł i zaczął skutecznie zagłuszać inne, włącznie z retransmiterami - dwa dni by go znaleźć i wymienić - tak samo jest w przypadku tych wzmacniaczy - same zaczynają zakłócać sygnał z BTS.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17834502
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2504
    @geniusm
    Podstawowym problemem jest w polskim tłumaczeniu myląca nazwa "wzmacniacz". Te urządzenia to są tak naprawdę regeneratory (lub repeatery z funkcją regeneracji). Czy kolega już zaczyna czuć temat porównując do podobnego trybu pracy urządzenia w sieciach WiFi? Tylko tam problem został rozwiązany już niejako "u źródła" - access point zaprzestanie nadawania, gdy nadaje repeater.
    Co w sieci komórkowej? Załóżmy (celowo taka modulacja do potrzeb wytłumaczenia problemu), że nadajnik sieci komórkowej wysyła sygnał zmodulowany PCM (zera i jedynki). Repeater odbiera te zera i jedynki (częściowo "zamazane") i generuje nowe ramki, jednak ta generacja trwa kilka mikrosekund. Nowe ramki docierają do sąsiadów wraz z sygnałem od operatora, tylko że z opóźnieniem, dochodzi do sytuacji, że operator przykładowo wysłał "0" a do sąsiada dociera twoje mocno wytłumione "1", o poziomie sygnału porównywalnym z poziomem sygnału operatora (bo przecież nadajesz z minimalną mocą). Sąsiad przestaje móc korzystać z telefonu, chociaż teoretycznie poziom sygnału ma wyższy, to jednak odbiera dwa strumienie danych całkowicie się zakłócające.

No dobrze - zróbmy w takim razie wzmacniacze, które nie będą wprowadzać żadnych opóźnień. Na pewno fizycznie jest to możliwe? Odbierasz sygnał od operatora, wzmacniasz go "w tej samej chwili czasowej" i wysyłasz dalej. Co się dzieje? Sąsiad mieszkający dalej od nadajnika niż Ty (w linii prostej) ma odbiór in plus, ale sąsiad mieszkający 200m bliżej odebrał sygnał ze stacji wcześniej niż Ty , co gorsza z jeszcze większym opóźnieniem odebrał to co Ty wzmocniłeś. Sytuacja dokładnie taka sama jak z regeneratorem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18316130
    geniusm
    Poziom 27  
    Ja to ogólnie rozumiem tylko wciąż nie mogę zrozumieć jak wzmacniacz ( repeater) którego sygnału nie jestem w stanie odebrać piętro niżej miałby siać w tak dużym promieniu.
    Poza tym gdyby tak było jak piszesz to przechodząc z zasięgu "wzmacniacza" do BTSa powinienem chyba stracić łączność a czegoś takiego nie zauważyłem.
  • #12 18317365
    IC_Current
    To wyobraź sobie dużą salę, na której siedzi 500 osób. Prelegent gada cicho, bo mu normy promieniowania głośniej nie pozwalają. Z tyłu sali siedzi kilkadziesiąt osób. Słyszą, ale słabo. Parę z nich ma mikrofon kierunkowy i słuchawki na uszach (polecany tutaj router z anteną). Jednak grono osób postanowiło, że koledzy z ławek wcześniej będą słuchać co prelegent gada, a potem to samo powtarzać do tyłu (oczywiście niby szeptem). Poziom dźwięku obok pojedynczego słuchacza zdecydowanie wzrósł (te Twoje kreski zasięgu w telefonie), ale o ile wcześniej wszyscy coś tam bardzo Cicho słyszeli (lub mogli to wzmocnić), to teraz jest ogólny szum i pogłos i nikt nic z tyłu nie rozumie. Skoro nikt nic nie rozumie, to jeszcze więcej osób zaczyna szeptać, w końcu połowa sali albo szepta, albo nic nie słyszy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18317413
    geniusm
    Poziom 27  
    Zrozum, ja nie neguję tego ze one mogą i pewnie zakłócają a Twoje przykłady są dla mnie jak najbardziej zrozumiałe.
    Ja jedynie nie rozumiem jak "repeater" który nie może przebić się przez strop miałby zakłócać w promieniu ( jak twierdzą niektórzy ) 2,5 km.

Poza tym repeater też musi się dogadać z BTSem, więc idąc tym tropem powinien w pierwszej kolejności zakłócać sam siebie.
  • #14 18317619
    IC_Current
    Tak na szybko (pomijając tłumienie, czułość odbiornika, anteny itp) przyjmuje się, że nadajnik radiowy oddziałuje na obszar o promieniu ok trzy do pięciu razy większym, niż efektywny promień zasięgu. Nikt tu nie twierdzi, że akurat Twoje urządzenie, co ma problem z sufitem zakłóca sieć radiową na 2,5km. Jak nominalnie ten repeater ma zasięg 100m, to generuje szum na ok 300m.

geniusm napisał:
    Poza tym repeater też musi się dogadać z BTSem, więc idąc tym tropem powinien w pierwszej kolejności zakłócać sam siebie.

Dlaczego miałby sam siebie zakłócać? Sieć GSM działa w oparciu o technikę TDMA/FD (Time Division Multiple Access / Frequency Duplex), co oznacza, że z każdym uzytkownikiem stacja bazowa gada przez ułamek sekundy, potem gada z innym userem i tak w koło. Repeater słucha, kiedy stacja nadaje informacje w oknie czasowym przeznaczonym dla Twojego telefonu, a nadaje to co usłyszał, kiedy stacja nadaje do innego użytkownika. Tym sposobem zakłóca innych, ale nie siebie, przy okazji masz odpowiedź na Twoje poprzednie pytanie:
    geniusm napisał:
    Poza tym gdyby tak było jak piszesz to przechodząc z zasięgu "wzmacniacza" do BTSa powinienem chyba stracić łączność a czegoś takiego nie zauważyłem.

Nadawanie przebiega analogicznie, tylko w innym zakresie częstotliwości, dlatego rożne urządzenia mogą jednocześnie nadawać i odbierać informacje nie zakłócając się wzajemnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18321061
    geniusm
    Poziom 27  
    No dobra, ale wychodząc z zasięgu repeatera i wchodząc w zasięg natywny sieci staję się "sąsiadem", dostaję ramki z BTSa i opóźnione z repeatera.
  • #16 18396454
    Tedybear1977
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    repeater gsm jest nielegalny w Polsce a tym samym jego użytkowanie także jest nielegalne.
    Miałem w swojej firmie taki przypadek iż Klient miał pecha i w linii prostej do BTSa postawili mu bloki i zasięg w mieszkaniu zupełnie padł (domek jednorodzinny).
    Po namowach znajomych kupił repeater gsm ale jakąś chińszczyznę ale po jakiś 4 tygodniach pojawili się urzędnicy w aucie z antenami i zapukali do drzwi. Poinformowali Klienta iż jeśli nie wyłączy repeater gsm to nałożą na niego karę za używanie nieleganie urządzenia, które zakłóca fale GSM.
    Okazało się, że na BTSie ORANGE ich technicy wykryli zakłócenia i to oni wezwali odpowiedni urząd państwowy do zlokalizowania delikwenta.
    Teraz Klient od kilku miesięcy używa droższego repeater gsm i wszystko jest OK.
    Nie wiem dokładnie na czym polega różnica pomiedzy tańszym a droższym repeater gsm
  • #17 18858126
    tommeeto
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    No to ja Wam powiem jak zakłóca. Podczas lockdown mój sąsiad założył jakiś wzmacniacz, o czym nikt wówczas nie wiedział. Mnie prędkość internetu tmobile spadła o 70%. Antena zewnętrzna wykierowana mniej więcej w jego dom. Po zgłębieniu tematu okazuje się, że wzmacniacz/repeater prawdopodobne generuje fałszywy cell id bts. Modem, pomimo -88dBm z bts tmobile, przełącza się na szumofon sąsiada z -123dBm o cell id o numerze 40 wyższym niż "oryginalny" i nie występującym w żadnym spisie.
  • #18 18858296
    geniusm
    Poziom 27  
    Tedybear1977 napisał:

Nie wiem dokładnie na czym polega różnica pomiedzy tańszym a droższym repeater gsm

Np tym że te droższe automatycznie ustawiają moc wyjściową a te tańsze nadają z pełną mocą cały czas. Ale czy to akurat jest ten czynnik - nie wiem. Tu może się też rozchodzić o to że te tańsze mają większą podatność na uszkodzenia a jak już się uszkodzi - to zakłóca.

tommeeto napisał:

Podczas lockdown mój sąsiad założył jakiś wzmacniacz, o czym nikt wówczas nie wiedział. Mnie prędkość internetu tmobile spadła o 70%.

Może prędkość spadła bo wszyscy siedzieli w domach wzrosło obciążenie sieci.
  • #19 18911218
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Odpowiem w temacie jako niedoświadczony użytkownik internetu mobilnego.
    W mojej okolicy jakiś delikwent zwany dalej "psią pompą"
    założył sobie takie cudo. Prędkość internetu mobilnego nie tyle co spadła, a połączenie jest co chwilę zerwane.
    UKE huśta się ze sprawą już pół roku, operator twierdzi że ma to głęboko tam "gdzie słońce nie dochodzi" bo to nie ich wina.

A ja jako przeciętny użytkownik regularnie opłacający abonament, który nawet już nauczył się projektowania anteny Yagi, żeby wycelować ją w BTS (zupełny brak efektu, "psia pompa' mieszka w Lini prostej z BTSem) , codziennie wysłuchuje od żony, że znowu internet nie działa, oraz sam zagryza zęby, przy próbie odtworzenia chociażby filmu.

Dodam że jeżeli chce skorzystać z telefonu (ten sam operator) muszę opuścić miejsce zamieszkania, i oddalić się na zachód około 100m.
  • #20 18911253
    geniusm
    Poziom 27  
    Ale te repeatery działają ( zazwyczaj ) w paśmie GSM 900 MHz. Twój operator nie ma internetu w innym zakresie?
  • #21 18911258
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    geniusm napisał:
    Ale te repeatery działają ( zazwyczaj ) w paśmie GSM 900 MHz. Twój operator nie ma internetu w innym zakresie?

Właśnie nie tylko, musi mieć coś bardziej rozbudowanego, największy syf jest w paśmie 1800MHz

Z tego co widzę na Allegro, właśnie taki 2 pasmowy (900, 1800) można kupić za niecałe 300zl (o zgrozo)
  • #22 18911320
    geniusm
    Poziom 27  
    A pasma B1, B7 i B20 ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie legalności montażu wzmacniaczy GSM w Polsce oraz ich wpływu na sieć operatorów. Użytkownicy wskazali, że wzmacniacze mogą zakłócać sygnał BTS w promieniu do 2500 metrów, co jest wynikiem niewłaściwej separacji anten. Zwrócono uwagę na różnice między wzmacniaczami a repeaterami, podkreślając, że te drugie mogą generować zakłócenia, jeśli nie są odpowiednio skonfigurowane. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z nielegalnymi urządzeniami, które prowadziły do spadku jakości sygnału i interwencji ze strony UKE. Wskazano również na różnice w jakości i działaniu wzmacniaczy w zależności od ich ceny i producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA