logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mikro zacięcia w Fortnite na high-end PC - poszukiwanie przyczyny

sebek123hg 25 Sty 2019 17:53 1965 19
REKLAMA
  • #1 17729706
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z mikro zacinaniem się w grach. Najczęściej odczuwalne jest to w Fortnite, i właśnie tam testowałem. Komputer składałem samemu. W grach innych typu Wiedźmin 3, Assassins Creed Oddysey, Origins działa okej, lecz spadki fps występują pewnie z powodu zbyt słabej karty graficznej i procesora, więc to normalne, lecz w grach typu Fortnite powinienem mieć stałe +100 fps. Natomiast w tej oto grze, użycie procesora wynosi od 60-100% i karty graficznej od 40-100% i są widoczne mikro zacięcia na sekundę-ułamek sekundy. Zauważyłem, że tak się dzieje na początku często, gdy np biegnę do przez lokacje (wina dysku?). Ramu mam 16gb 2100Mhz więc w tej grze akurat nie powinno być to problemem. Robiłem testy OCCT i Memtestem oraz pełny HDD Tune nie wykazało żadnych błędów, lecz mogę jeszcze raz zrobić z waszymi zaleceniami. Podzespoły nie przegrzewają się, kable są ułożone dobrze, obieg powietrza zapewniony (1 wypuszczający went z tylu, jeden wpuszczający). Max temp na grafice w wymagających grach to 72 stopnie, procesora średnio 65. Podaję specyfikację i kilka załączników z HWMonitor ( nie wiem czy wykonałem zapis do pliku poprawnie).

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1070 ARMOR 8GB
    Zasilacz Corsair CX450M 450W
    Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024
    Dysk Toshiba P300 - (HDWD110UZSVA)
    Obudowa SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black
    Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16GB,2400MHz
    Procesor Intel Core I5-7600K, 3.8GHz, 6MB BOX
    Płyta główna Gigabyte GA-B250M-DS3H

Karta graficzna niewiele podkręcana. Mam tylko dysk HDD, błędów HD Tune nie wykazał, możliwe, że to jego wina?
    Załączniki:
    • Hwmon.7z (4.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17730016
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Dziwna? Procesor do podkręcania, ponieważ w najbliższej przyszłości chcę kupić płytę by móc podkręcić, lub od razu zmienie i procesor i płytę. Tylko dlatego taka konfiguracja. I tak, nie bylo mnie niestety stać na dysk ssd :/. Resztę pomiarów dam jutro. Da się odczytać coś z danych z HWInfo?
  • #5 17730091
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    No to jaki sens jest kupna (przepłacania) za K i nie kręcenia tylko kręcenia w przyszłości? Teraz to lepiej kupić juz Ryzen minimum 6 rdzeniowego niż bawić w tego intela.

A jakieś inny gry online się tną? Widać po diodzie od dysku że te ścinki się pokrywają?

Nie wiem po co te logi z hwmonitora - jak już to zrób z gry ale hwinfo jak poradniku, tylko zmień czas odczytu w opcjach z 2000ms na 200ms.
    Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach.
  • REKLAMA
  • #6 17732304
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Okej zrobiłem pomiary i wyszło mega dziwnie. Memtest wykonałem raz z jedną kością raz z drugą i było ok. Wyniki OCC dla CPU, GPU, POWER SUPPLY, zamieszczam spakowane w rar. Diskinfo nie wskazał na smarcie problemów ( z mojej interpretacji). I teraz najlepsze. Niemiłosiernie się zacinało podczas uruchomienia HWInfo, mówię o bez zapisywaniu logów. Dosłownie działał sam program z rivatuner, że mi pokazywało tylko dane i budynki się nie wczytywały, gdy leciałem postacią była niewidzialna, tak jakby nie doczytana. Tekstury były zepsute tzn bez szczegółów, same paskudne bloki. Zrobiłem 2 pomiary. Po włączeniu zapisu do logów nic się nie zmieniło. Taka sama reakcja, tylko że zanotowana, podeślę 2 pliki. Po wyłączeniu całego programu, zacinanie przeszło. Zapomniałem dodać, że mam system Win 10 64 bit, oraz formata nie robiłem od 2 lat.

Oto pliki:
    Załączniki:
    • HWInfo.CSV (252.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hw111.CSV (50.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCCT POWERSUP.7z (799.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCCT GPU.7z (728.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OCCT CPU.7z (667.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikro zacięcia w Fortnite na high-end PC - poszukiwanie przyczyny DiskInfo.png (72.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17732775
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Lepszy pomiar z HWInfo:
    Załączniki:
    • HW3.CSV (244.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17732888
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    SMART nie komunikuje niczego niepokojącego. Dysk jest ok.
  • #9 17732896
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Proszę jeszcze o przeanalizowanie reszty pomiarów np z HWinfo.
  • #10 17733354
    enhanced
    Poziom 43  
    Co do hwinfo to przy włączaniu wejdź w Settings> Safety i dla IDE/SATA ustaw trzecią opcje DIsable drive scan. Potem włącz sensory. Ma to nie monitorować HDD (nie powinno być już widać pozycji od dysków w sensorach) co przy częstym odczycie robi zwieszki. Powiedz czy pomogło na zawieszki przy hwinfo.

Ogólnie to masz 40x mnożnik więc kręcenie ci wiele nie da - wymiana na 4r/8w a najlepiej procesor 6 rdzeniowy.

Masz za słaby CPU. W fortnite poza SSD (kto to żyje bez SSD) to ustaw sobie limit klatek to napewno będzie lepiej się grało tak na 100 lub z tego co widzę nawet mniej 80 FPS. Niestety puszczanie bez limitu przy takim słabym CPU powoduje ścinki.

Możesz zrobić logowanie dla Assayna lub wiedźmina? Assasyn w ogóle powinien ci słabiej działać bo tam jest masakra na CPU.
  • #11 17733956
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Dokładnie, Assassin na max ustawieniach działa średnio, ok 40 fps w miastach, na wsiach jest 60 nawet więcej. W wiedzminie problemów nie ma, z hairworksem, wszystkie ustawienia max mam stałe 60-90 fps, wraz z modami.

Ostatnio kuzynowi składałem kompa z ryzenem 2600, to przełożyłem ramy, kartę graficzną, dysk ( bo sterownilki miał do swojej na swoim ssdku) i Assassins Creed Odyssey miałem na max ok 50 fps, co chyba nie jest źle bo moja karta chyba i tak niebyłaby w stanie osiągnąć 60 fps na max ustawieniach prawda?

Prosiłbym o analizę jeszcze wyników z OCC , ponieważ występują tam dziwne szpilki ( chyba że to błąd czujników).

Ale czy to nie dziwne, że pomimo takiego procesora fortnite dostaje takie mikro zaciecia? Przecież ta gra procesorowo w wymaganiach, nie jest demonem i procesor podany w rekomendowanych odstaje od mojego.

Czyli jedyną radą jest zainwestowanie w jakiegoś ryzena?
  • Pomocny post
    #12 17733971
    enhanced
    Poziom 43  
    Raczej inwestycja w i7 nie ma sensu bo taniej cie wyjdzie 2600 ryzen + płyta na 450 z opcją OC.

Fortnite jak napisałeś wymaga co nieco od CPU a ty masz zaledwie 4 rdzenie bez wątków więc ścinki muszą być jak nie ma na nim zapasu. I7 coś pomoże ale to tylko dodatkowe wątki więc nie zrobią tego co prawdziwe rdzenie.

OCCT - o które archiwum chodzi i na czym spajki?
  • #13 17734401
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Najlepiej jakbyś miał czas to wszystkie archiwa przejrzeć. Na CPU to zauważyłem przy napięciu jeśli pamiętam, oraz dziwne zachowanie przy power supply ( przy wykorzystaniu procesora w 60% 600fps przy użyciu karty 100%, a przy obciążeniu procka do 100% spadek fps do 450~ przy użyciu karty na 100%)
  • #15 17734656
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    W przypadku fortnite możesz mieć czkawki. Ta gra po prostu jest lipnie zoptymalizowana. Mój kumpel na RX580 też ma wahania FPS pomimo że powinna sobie ta grafika z palcem w tyłku dac radę.
  • REKLAMA
  • #16 17734663
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Jeśli miałbym zmieniać płyte i procka, to zasilacz też? Nie wiem jak tam mocowo to będzie wyglądać.
  • #17 17734747
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Płytę nie. Płytę i procka być może. Wróżbitą nikt nie jest.
  • Pomocny post
    #18 17734764
    enhanced
    Poziom 43  
    Jak obecny ma 91W TDP to taki ryzen 2600 ma 65W TDP, no chyba że zaszalejsz z 2700 to niby też 65W ale trzeba by OC robić to weźmie pewnie podobnie jak obecny.
  • #19 17735011
    sebek123hg
    Poziom 6  
    To najwyżej ten 2700 tylko bez OC, chyba powinno być dobrze.
  • #20 17737631
    sebek123hg
    Poziom 6  
    Zmiana procesora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikro zacięciami w grze Fortnite na własnoręcznie złożonym komputerze high-end. Mimo że inne gry działają płynnie, Fortnite wykazuje spadki FPS oraz wysokie obciążenie CPU i GPU. Użytkownik podejrzewa dysk HDD jako potencjalną przyczynę, ponieważ zacięcia występują podczas poruszania się po lokacjach. Wskazano na potrzebę wymiany procesora na model z większą liczbą rdzeni, jak Ryzen 2600, oraz na rozważenie zakupu SSD dla lepszej wydajności. Użytkownik przeprowadził testy OCCT i Memtest, które nie wykazały błędów, a także analizował dane z HWInfo. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasilaczem oraz optymalizacją gry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA