Witam. Jestem laikiem w tym temacie, czytałem wiele tematów na tym forum dot. mojego tematu lecz nie mogę pojąć jakoś zbytnio tego.
Chciałbym zbudować sobie antenę GP 1/4 2m na pasma od 149 mhz do 172 mhz (głównie służby). Wiadomo....
Mam obecnie dipola półfalowego na te pasma lecz po prostu chciałem spróbować nowej anteny zbudować, wiadomo, nuda, zima...
Kupiłem do tego celu gniazdo UC1 kwadratowe, wtyk UC1, jakiś kabel RG 58 też tam mam z oplotem miedzianym... Podpowie mi ktoś, z czego ramiona można zrobić do tej anteny GP, jeden mi kiedyś polecił aby zrobić z prętów do podwieszania sufitu lecz wydaję mi się, że to może być ciężka konstrukcja... w tym celu planuję się wybrać na zakupy do Castoramy w celu zdobycia reszty przedmiotów do takiej budowy. Drugi problem to nie wiem jak mogę wyliczyć po ile CM ma mieć te 5 ramion tzw. 4 ramiona plus przeciwwaga. Ktoś pomoże? Dzięki.
Chciałbym zbudować sobie antenę GP 1/4 2m na pasma od 149 mhz do 172 mhz (głównie służby). Wiadomo....
Moderowany przez c2h5oh:Regulamin punkt 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.
Temat przenoszę z działu "Radiotechnika Serwis".