logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kasprzak RM-121 - mechanizm odtwarzania kaset, kilka pytań

gbrzeszczot1990 27 Sty 2019 18:12 2124 13
REKLAMA
  • #1 17734939
    gbrzeszczot1990
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam. Znalazłem w piwnicy Kasprzaka RM-121. Nie wiedzieć czemu sprzęt był w totalnej rozsypce. Popatrzyłem na niego przez chwilę i chciałem go wyrzucić, ale po chwili przemyśleń jednak stwierdziłem że spróbuję go złożyć. Plastiki, obudowy, oraz inne elementy gruntownie wyszorowałem, płytę główną z grubsza wyczyściłem, jutro będę składał do kupy, ale nurtuje mnie jedna kwestia, mianowicie, do czego służy ten przełącznik składający się z dwóch blaszek, widoczny na zdjęciu, oraz gdzie na płycie go podłączyć, podłączyłem multimetr na buzzer i cały czas jest w stanie zwarcia, bez względu na to, jaki klawisz na magnetofonie wcisnę.
    Kasprzak RM-121 - mechanizm odtwarzania kaset, kilka pytań
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17735112
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    gbrzeszczot1990 napisał:
    do czego służy ten przełącznik składający się z dwóch blaszek, widoczny na zdjęciu, oraz gdzie na płycie go podłączyć, podłączyłem multimetr na buzzer i cały czas jest w stanie zwarcia, bez względu na to, jaki klawisz na magnetofonie wcisnę.

Do załączenia napędu i reszty w trybie pracy magnetofonu. Oznaczony St1 na schemacie.
    https://obrazki.elektroda.pl/5375998200_1329674135.jpg
    Jeśli jest stale zwarty to coś źle poskładałeś.

Kasprzak RM-121 - mechanizm odtwarzania kaset, kilka pytań
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 17735307
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    xpira czemu wklejasz zdjęcia na których nic nie widać, to tak jakby ich wcale nie było. Są bardzo niewyraźne.
  • REKLAMA
  • #9 17735320
    gbrzeszczot1990
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Ok, sprawa rozłącznika ogarnięta, jest tam taki biały "wodzik" który rozłącza styki, jest on dociskany stalowym drutem. Za małą siłę docisku wywierał na ten biały element, i stąd brak reakcji na klawisz stop. Zabawę z przewodami i dalszym składaniem będę kontynuował jutro, pewnie jeszcze się odezwę na forum, bo mogę mieć wątpliwości.
  • Pomocny post
    #10 17735336
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Witold5 napisał:
    xpira czemu wklejasz zdjęcia na których nic nie widać, to tak jakby ich wcale nie było. Są bardzo niewyraźne.

Mam słabej jakości aparat.
  • Pomocny post
    #11 17735358
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Aparat tu nie ma nic do rzeczy. Takich zdjęć nie wklejaj, bo one nikomu nie pomogą.
  • Pomocny post
    #13 17735456
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    xpira napisał:
    Mam słabej jakości aparat.
    Raczej za bardzo chciałeś pokazać w zbliżeniu. A ponieważ nie łapie (aparat) ostrości - wyszło jak wyszło. Przy okazji - zawsze zanim będziesz miał zamiar robić zdjęcie sprawdź jak brudny jest obiektyw.
    Jeśłi już wklejasz zdjęcie musi być na nim coś widać - nie tylko pod względem ostrości ale i "szerszego spojrzenia" - czasem pokazanie nawet ostro, zbyt małego fragmentu większej całości, daje tyle samo co brak zdjęcie a ogóle.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik odnalazł magnetofon Kasprzak RM-121 w złym stanie i postanowił go złożyć. Zadał pytanie dotyczące przełącznika składającego się z dwóch blaszek, który jest odpowiedzialny za załączenie napędu w trybie pracy magnetofonu. Odpowiedzi wskazały, że przełącznik ten jest związany z funkcją zapisu i powinien być podłączony do odpowiednich punktów na płycie głównej. Użytkownik zauważył, że jeden z przewodów był odlutowany, co mogło być przyczyną problemów. Po dalszych wskazówkach dotyczących podłączenia przewodów oraz działania przełącznika, użytkownik zdołał złożyć magnetofon, brakuje mu jedynie paska napędowego i anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA