logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[DIY] Budowa panelu LED do akwarium - pytania o klej i PCB

julek140 03 Lut 2019 09:30 3717 10
REKLAMA
  • #1 17750795
    julek140
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!

Właśnie buduję panel led do swojego akwarium, mam kilka pytań, wstępnie przedstawię swoją budowę :

Konstrukcja to - Radiator 245 x 255
    Źródło Światła to ledy na płytkach pcb.
    Spoiwo pomiędzy PCB a Radiatorem to klej termoprzewodzący :

Moje pytania :

- Czy klej termoprzewodzący taki jak powyżej przewodzi prąd?
    - Płytka PCB posiada cztery pola 2x + oraz 2x - , jeśli cyna bądź wiązka dotyka delikatnie podstawy pcb ( krawędzi która nie jest pokryta czarną farbą), może dojść do przepięcia?

Jak sprawdzić przed włączeniem panelu czy będzie wszystko ok ? zasilacze będę miał dopiero w poniedziałek

Z Góry dzięki !
  • REKLAMA
  • #2 17750809
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A jakie zasilanie?

Nie przewodzi prądu on ledwo przewodzi ciepło ;)

Podstawa pewnie z aluminium i raczej nie powinna ci się udać tam czegoś dolutować no chyba że goły przewód będzie się stykał ale to też cieżka sprawa do zrobienia świadomie.

A klej będziesz stosował pod diode żeby oddawała ciepło do tej płytki?
  • REKLAMA
  • #3 17750816
    julek140
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź!

Zasilacze to 3x Zasilacz stałoprądowy 350mA 36-68V

Problem że nie jestem specem od lutowania i przy niektórych diodach za dużo ściągnąłem izolacji, czy poza tymi czterema punktami, ten spód bądź krawędź mogą wyrządzić szkody?
  • #4 17750819
    enhanced
    Poziom 43  
    Spód jest napewno oddzielony od reszty - ale jak masz takie błędy to musisz być tego pewny że nie łączy ci sie plus z minusem przypadkowo. Albo wymienić przewód albo zastosować ten klej żeby odizolować to miejsce.

Do jak małego akwarium to? Belka aluminiowa już zrobiona tak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17750853
    enhanced
    Poziom 43  
    Najlepiej żeby przewody szły wzdłuż tego pola lutowniczego a nie prostopadle. Poprawisz i będzie bezpieczenie.

Teraz do tego załatwić sobie soczewki żeby światło nie świeciło niepotrzebnie poza akwarium i będzie ok. Droższa wersja to kolimatory + soczewki tylko wtedy trzeba mieć dobrze polutowane przewody bo będa chaczyć. Oczywiście to wszystko z aliexpressa bo z polski to masakra cenowa.

Czy dawałeś coś pod same diody ledowe? Bo jak nie to mam nadzieję że dobrze dolegają do podstawy?

Te wejda bez problemu
    https://www.aliexpress.com/item/10pcs-13mm-mi...045.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dC0CXYV
    Te ładniej zasłaniają światło ale trzeba dwóch cześci:
    https://www.aliexpress.com/item/50x-1W-3W-Pow...676.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.44534c4dXxUEk9
    Oczywiście trzeba brać odpowiedni kąt np 90 stopni lub 60stopni.
  • #7 17751041
    julek140
    Poziom 2  
    No chyba będę musiał zamówić takie soczewki, zobaczę efekt jak przyjdą zasilacze.

Diody kupiłem na gotowo przylutowane do pcb, a między PCB a Radiatorem tylko klej termoprzewodzący, ze zdjęcia wyżej. ( mocno dociśnięta pcb aby klej wpłyną spod płytki.
  • #9 17753526
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Wykonałem kilka lamp na ledach do akwarium, wiec dorzucę trochę od siebie. Staraj sie staranie polutować wszystkie połączenia, przy takich prądach (300-600mA) wystarczy przewód 0,5mm2. Nie napisałeś ile diod będzie w obwodzie. Na zasilaczach zazwyczaj jest opis na ilu diodach może pracować (od - do). Koszty zakupu na Allegro wcale nie są jakieś kosmiczne, średnio ok 1 pln za diodę, 50 groszy za pcb do diody, 1 pln za mini soczewkę (tę z pierwszego linku podanego przez kolegę). Ja osobiście używałem soczewki o kącie 60 stopni. Co i tak pozwala tanio zbudować lampę w stosunku do gotowych rozwiązań. Dobrze by było aby diody były przykryte cienka plexi aby chronić diody przed wilgocią (diody nie lubią wilgoci).
    Kolejna sprawa do dobór koloru. Pierwsze lampy budowałem na tzw "full spectrum", miały one kolor lekko fioletowy (składowa czerwona i niebieska). Do tego dodatkowo niebieskie, czerwone oraz białe 6000K, 8000K. Ale do jakiegoś czasu są dostępne diody "full white spectrum" i maja barwę ciepłej bieli (bardziej podobna do widma słonecznego). Wg mnie oddają zdecydowanie lepiej kolory w akwarium, no i najważniejsze rośliny lepiej rosną. Diody te, FWS są trochę droższe o zwykłych białych. Fajny kalkulator ułatwiający dobór ledów jest pod tym linkiem:

https://www.az-led.pl/index.php?faq=1&lp=1

Ogólnie bardzo dużo ciekawych informacji jest na youtubie na temat budowy belek ledowych do akwariów. Koledzy opisują tam wszystkie kroki przy budowie takich lamp. Aczkolwiek nie spotkałem się z tym by ktoś dokładnie wytłumaczył dobór kolorów diod do lampy. Tu zdecydowanie najlepiej korzysta się ż kalkulatora do którego link podałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #10 17754645
    enhanced
    Poziom 43  
    O tych FWSpectrum nie słyszałem -trzeba będzie zamówić pakiet z chin. Te FS to raczej pojedynczo można stosować bo duża ich ilość to fioletowy kolor po całości więć ni jak naturalnie to wygląda.

Ja teraz się szykuje do belki z przetwornicą darelteka do regulacji przez pwm imitująca zmierz/świt ze stopniowym rozjaśnianiem/ściemnianiem.

Póki co mam proste regulowanie potencjometrem na zasilaczu 12V na takich 12V modułach (nie widziałęm ich na aliexpressie).
    Belke mam z 10-15cm nad powierzchnią wody (140L 50CM wysokości zbiornik) i nie ma problemu z wilgocią.
    Mam do tego kolimatory (te czarne obudówki i chyba 90stopniowe soczewki)
    WG mnie te kolimatory to lepsza sprawa bo mniej sadzi po oczach światło niż tych samych soczewkach. No chyba że ktoś ma obudowaną belke to co innego.

Tak że teraz jest plan na takie coś:
    http://mn-tech.pl/film/68-belka-led-80x16cm-48w-sterowana-arduino/
    i najważniejsze to właśnie to automatyczne ściemnanie/rozjaśnianie.
  • #11 17755436
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Co do diod FS, to oczywiście że trzeba je uzupełnić bałymi 6000, 8000 i ewentualnie 10 000k.
    FS są w zasadzie do wzrostu roślin... Dlatego jak pojawiły się FWS to popróbowałem a efekty były na tyle zachęcające i zmajstrowałem swoją belkę na nich plus obstawa z w/w białych plus kilka sztuk Royal Blue. Mam mniej więcej 0,6W na litr, ale świecę na poziomie 0,3W, bo powyżej zaczynają mi glony się pojawiać. Cały czas eksperymentuje by zbalansować zbiornik nawozy+światło+CO2 = ładne rośliny ale by nie rosły glony :) Mam 120L, 30cm wysokie ale za to 160cm długie :) mam belkę na 54 diodach nie pamiętam dokładnie teraz których ile jest (wyliczone z zapasem wg kalkulatora co wcześniej link zamieściłem), ale podstawa to FWS do tego soczewki (nie kolimatory) 90 stopni. Dość istotna sprawa, lepszej jakości belkę uzyskuje się z 1W diod niż z 3W (chyba że masz bardzo wysokie akwarium i potrzeba mocno skupionego światła bu dotarło prawie do dna).
    Zwykłe FS przerabiałem i wzrost roślin na FWS jest o wile lepszy. Ściemnianie ("świt i zmierzch") to wg mnie tylko bajer... nic więcej. Ale przerabiałem już sterowanie na arduino wg projektu Magu, link do sterowników do akwarium :

http://magu.pl/aqma-led-control

Jest tam jeden projekt na arduino gdzie steruje się właśnie oświetleniem - 3 kanały ze ściemnianiem, do tego sterownik pomp do nawożenia, pompa obiegowa i coś tam jeszcze. Ogólnie fajny kombajn. Ale miał jedna wadę jak dla mnie bo sterowanie a właściwie nowe ustawienia wgrywało się po kablu usb z kompa (darmowa aplikacja). Mnie udało się zrobić na ESP8266 wirtualny sterownik rs232 i wgrywanie mam obcykane przez wifi (zero kabelków).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy panelu LED do akwarium, w tym zastosowanie kleju termoprzewodzącego oraz lutowania płytek PCB. Użytkownik zapytał, czy klej przewodzi prąd oraz o ryzyko przepięcia przy niewłaściwym lutowaniu. Odpowiedzi wskazują, że klej nie przewodzi prądu, ale może prowadzić do niezamierzonych połączeń. Uczestnicy podkreślają znaczenie starannego lutowania oraz stosowania soczewek do kierowania światła. Wskazano również na konieczność ochrony diod przed wilgocią oraz na różne typy diod LED, w tym "full spectrum" i "full white spectrum", które są korzystne dla wzrostu roślin w akwarium.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA