logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przerobić bramę na zdalnie sterowaną - wybór komponentów

jacekkwiecien96 11 Lut 2019 15:41 1107 9
  • #1 17770328
    jacekkwiecien96
    Poziom 4  
    Przymierzam się do przerobienia bramy wjazdowej do posesji zamykanej na zasuwy, na sterowaną zdalnie. Wrota bramy są dość lekkie (brama jest drewniana, stabilna). Z kwestią montażu siłownika do bramy i słupka sobie poradzę. Więcej kłopotów sprawi mi kwestia "ogarnięcia" sterowania układem.
    Co do tej pory upatrzyłem:
    - siłownik elektryczny
    Jak przerobić bramę na zdalnie sterowaną - wybór komponentów
    - układ zmieniający kierunek napięcia kierowanego na siłownik
    - układ zabezpieczający przed przeciążeniem, prądowy lub czasowy
    - moduł sonoff umożliwiający sterowanie z telefonu
    Jak przerobić bramę na zdalnie sterowaną - wybór komponentów
    - odbiornik 433 MHz (Aliexpress)
    - dodatkowe piloty 433 MHz, wystarczy funkcja A, B - otwórz, zamknij (Aliexpress)
    - akumulator 12V
    - przyciski sterujące na bramie, w razie wu
    - układ pokazujący stan działania bramy (3 diody - otwarta, zamknięta, w trakcie pracy), umieszczony w domu, w pomieszczeniu codziennego pobytu

Jakieś rady, wskazówki co do realizacji? O czym istotnym nie wspomniałem? Liczę na wsparcie doświadczonych majsterkowiczów
  • Pomocny post
    #2 17770730
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3623
    Wszystko OK, tylko nakład pracy i koszt części (przy porządnej nie druciarskiej konstrukcji) nie będzie wiele niższy niż koszt gotowego sterownika - oprócz sterowania GSM, którego gotowe tanie sprzęty nie mają ( chodzi mi głównie o sensowne i proste rozwiązanie logiki oraz rozwiązanie przeciążeniówki, przydałoby się też wejście bariery podczerwieni - bez mikrokontrolera raczej się nie obejdzie). Chyba że czerpiesz (jak większość użytkowników spod znaku DIY) wielką przyjemność w dłubaninie a efekt końcowy jest na dalszym planie.

Np taka centralka RSB 2S za 280 zł ma niemal wszystko, co potrzebne i przydatne (włacznie z wbudowanym radiem i 3 pilotami w komplecie), wyjść sygnalizacji stanu bramy nie ma, ale da się to elegancko załatwić wykorzystując wyświetlacz sterownika i dodatkowy układzik z fotodiodami.
  • #3 17770750
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    jacekkwiecien96 napisał:
    o do tej pory upatrzyłem:
    - siłownik elektryczny

Od razu Ci napiszę: daj sobie spokój z tym sprzętem, szkoda pieniędzy robocizny i czasu.
    Chyba , że lubisz rozwiązania na jeden sezon/rok.
  • #4 17770761
    jacekkwiecien96
    Poziom 4  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    jacekkwiecien96 napisał:
    o do tej pory upatrzyłem:
    - siłownik elektryczny

Od razu Ci napiszę: daj sobie spokój z tym sprzętem, szkoda pieniędzy robocizny i czasu.
    Chyba , że lubisz rozwiązania na jeden sezon/rok.

Jakie najczęstsze usterki? Co proponujesz w zamian?
  • #5 17770762
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3623
    Chce chińczyka, niech montuje - ale po uprzednim przeczytaniu co nieco pod hasłem "Power Jack".
    Usterki? Plastikowa przekładnia, powolność - chyba że przewoltować, wtedy faktycznie rok... ,
  • #7 17770804
    jacekkwiecien96
    Poziom 4  
    Nie wymagam profesjonalnego rozwiązania, druciarstwo mile widziane w moim przypadku. Bardzo dziękuję za cenne uwagi.
  • #9 17772017
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    jacekkwiecien96 napisał:
    Nie wymagam profesjonalnego rozwiązania, druciarstwo mile widziane w moim przypadku.

Słaby jestem w te klocki ( druciarstwo, nie-profesjonalizm :D ), wszyscy moi klienci wymagają dokładnie odwrotnego podejścia. Zatem nie pomogę.
    Mogę pomóc w dobraniu dobrego, trwałego i w perspektywie wielu lat znacznie tańszego rozwiązania.
    Z drugiej strony nasuwa się refleksja o coraz to większym "gadżeciarstwie" i "efekciarskości" niż skupieniu sie na solidnym rozwiązaniu istoty urządzenia.
    Dla Ciebie ważniejsze jest by bramę sterować na 5 różnych sposobów niż to , czy w ogóle ona się otworzy i bezpiecznie zamknie... Współczuję.
  • #10 19771961
    jacekkwiecien96
    Poziom 4  
    Odpuściłem sobie udziwnienia. Zastosowałem sterownik "polskiej" produkcji z allegro i najtańsze siłowniki. Było trochę zabawy, ale 20 sekund zostało osiągnięte. Zobaczymy jak z trwałością.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przerobić drewnianą bramę wjazdową na zdalnie sterowaną, poszukując komponentów do montażu. Wskazano na potrzebę siłownika elektrycznego, układu zmieniającego kierunek napięcia, zabezpieczenia przed przeciążeniem, modułu Sonoff do sterowania z telefonu, odbiornika 433 MHz oraz akumulatora 12V. Otrzymano różne opinie na temat kosztów i trudności związanych z DIY, z sugestiami użycia gotowych rozwiązań, takich jak centralka RSB 2S. Użytkownik zdecydował się na prostsze rozwiązanie, korzystając z polskiego sterownika i tańszych siłowników, osiągając zadowalające rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA