logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński motor 125 łoś - brak prądu na przewodach ładowania i świateł

maciejek98 11 Lut 2019 21:59 3369 7
REKLAMA
  • #1 17771358
    maciejek98
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z motorem, chiński 125. Odpala, wszystko pięknie, ładnie, ale jest problem bo z iskrownika wychodzi tylko zasilanie na moduł, pozostają mi dwa przewody do ładowania aku i świateł, na żadnym z tych przewodów nie ma prądu.
    Iskrownik mam 8 cewkowy.
    Biało-niebieski jest to impuls iskry.
    Czarno-czerwony to zasilanie modułu.
    Zielony masa.
    Żółty 1 ładowanie aku przez regulator.
    Żółty 2 bezpośrednio na światła.
    Co może być nie tak? Kupiłem drugi iskrownik i dalej to samo, dodam że silnik jest nowy, całkowicie nowy.

Dodano po 55 [minuty]:

Ma ktoś jakieś pomysły ?
  • REKLAMA
  • #2 17771881
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    maciejek98 napisał:
    ...nie ma prądu...

Raczej napięcia?

Posiadasz miernik? Jak to sprawdzałeś dokładnie?
    Podmieniłeś cewki więc wnioskuje że są dobre, wrzuć ich zdjęcie w dobrej rozdzielczości żeby zobaczyć co i jak jest połączone. Może być link do aukcji lub schemat elektryczny.
  • REKLAMA
  • #3 17773085
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2599
    W tuningowym silniku masz alternator na światła z akumulatora, a w pojeździe światła ze silnika. Tak nie zadziała. Musisz przełożyć cały alternator (koło magnesowe, stator, a nawet i pokrywę zapłonu) albo przerobić pół instalacji na inny regulator i światła z akumulatora.
  • REKLAMA
  • #4 17773268
    maciejek98
    Poziom 9  
    Zmierzyłem i brak napięcia, no tak tworze nową instalacje i nawet jak podłączę wszystko jak należy to jest brak ładowania nawet na aku.

Chiński motor 125 łoś - brak prądu na przewodach ładowania i świateł

Na tych żółtych po odpaleniu powinno być napięcie. Jeden kabel idzie do regulatora napięcia a z niego wychodzi lądowanie na aku a drugi powinien iść bezpośrednio na światła i nic nie działa

Dodano po 3 [minuty]:

Drugie foto.
    Załączniki:
    • Chiński motor 125 łoś - brak prądu na przewodach ładowania i świateł image.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17773411
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Jeśli nie ma na żółtych napięcia przy złożonym i odpalonym silniku to albo stojan jest uszkodzony albo źle mierzysz.

Jaka jest rezystancja pomiędzy:
    1) żółty 1 - masa
    2) żółty 2 - masa
    3) żółty 1 - żółty 2

Jakie jest napięcie (przemienne, V~) dla 1, 2, 3 przy odpalonym silniku?

Możesz wrzucić zdjęcie drugiej strony stojana?

Widzę lśniąca miedź, która może być przerwanym przewodem/drutem na dole stojana, na lewo od lewej cewki z żółtym przewodem przylutowanym. Stojan ze zdjęcia nie wygląda na spalony, jeśli nie masz napięcia nie ma innego wyjścia jak wspomniałem powyżej:
    1) Wadliwy multimetr lub ustawienia.
    2) Fizycznie przerwany obwód uzwojenia.
  • REKLAMA
  • #6 17775352
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2599
    Stator jest przystosowany na ładowanie akumulatora - uzwojenie tzw. "bezmasowe". Nie będzie napięcia względem masy, tylko pomiędzy żółtymi przewodami.
    Chyba że też koło magnesowe jest 4- lub 6- polowe, wówczas też sensownego napięcia nie będzie generował, ale iskra normalnie będzie.
  • #7 17778570
    maciejek98
    Poziom 9  
    Rezystancja mierzona między żółty 1 a żółty 2 wynosi 3ohm natomiast między masa nie ma żadnej rezystancji, i ten iskrownik jest masowy zielony przewód który wychodzi z iskrownika jest połączony z obudowa, jeżeli w kole magnesowym były 4 duże magnesy to by nie ładował? Pozwoliłem sobie rozłożyć koło magnesowe i w środku były 4 duże magnesy a nie powinno być 6 bądź 8 ?
  • #8 17778862
    paweld69
    Poziom 28  
    Ocena: 360
    maciejek98 napisał:
    ten iskrownik jest masowy zielony przewód który wychodzi z iskrownika jest połączony z obudowa,
    Masa jest wykorzystywana do cewki zasilającej zapłon CDI (ta czarna). Pozostałe cewki (żółte przewody) są bezmasowe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z chińskim motocyklem 125, który odpala, ale nie ma napięcia na przewodach ładowania akumulatora i świateł. Iskrownik ma 8 cewek, a użytkownik wymienił go na nowy, jednak problem nadal występuje. W dyskusji poruszane są kwestie związane z pomiarem napięcia, rezystancją przewodów oraz konfiguracją alternatora. Użytkownicy sugerują sprawdzenie uszkodzeń stojana, poprawności pomiarów oraz ewentualnej wymiany koła magnesowego, które może być niewłaściwe (4 magnesy zamiast 6 lub 8). Podkreślają, że cewki żółte są bezmasowe, co wpływa na sposób pomiaru napięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA