logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie umieścic manipulator z ekranem dotykowym w domu jednorodzinnym?

lukas198820 14 Lut 2019 16:45 1269 9
  • #1 17777770
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Czy w salonie jest sens umieszczania manipulatora zabezpieczonego hasłem?
    Może znacie lepsze miejsca?
  • #2 17778143
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Nie rozumiem ... Czy to pytanie to jakaś prowokacja czy totalna kpina? Rozwiń proszę wątek bo nie wiadomo w czym konkretnie jest problem.
    Bez sprecyzowania możesz uzyskać odpowiedź, że nawet WC będzie dobrą lokalizacją...
  • #3 17778357
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

lukas198820 napisał:
    Czy w salonie jest sens umieszczania manipulatora zabezpieczonego hasłem?
    Może znacie lepsze miejsca?

Na pewno manipulator z ekranem dotykowym, jeśli ma być umieszczony w salonie, nie powinien być jedynym manipulatorem w systemie. Musi być zamontowany "normalny" manipulator przy drzwiach wejściowych służący do rozbrajania systemu zaraz po wejściu do domu (aby ilość linii opóźnionych i czas na wejście był jak najkrótszy). Manipulator dotykowy zamontowany w salonie może służyć do obsługi automatyki domowej (o ile taka istnieje) opartej na systemie SSWiN.

Pozdrawiam.
  • #4 17778388
    Marek J.
    bhtom napisał:
    Musi być zamontowany "normalny" manipulator przy drzwiach wejściowych służący do rozbrajania systemu zaraz po wejściu do domu

Zgadza się ale pod warunkiem że chodzi o SSWiN. Pytanie zadane w dziale "Automatyka domów i Domoticz" a nie w "Systemy Alarmowe" więc może wstrzymajmy się z poradami aż będzie sprostowanie. Póki co szkoda "pary w gwizdek"...
  • #5 17779287
    lukas198820
    Poziom 15  
    Panowie mi chodzi o sterowanie automatyką domową przez ekran dotykowy usytuowany np na scianie itp.. Wiadomo ze ciagle przez smartfon wszystkim sie nie bedzie sterowalo. Ile takich manipulatorów ekranow dotykowych sie z reguły umieszcza i gdzie?
  • Pomocny post
    #6 17779639
    Marek J.
    W takim przypadku montujesz tam gdzie wygodnie. Najczęściej w ciągu komunikacyjnym tam gdzie domownicy poruszają się wychodząc i wchodząc do domu. W salonie (wg mnie) to taka pokazówka dla gości. Tam często smartfon czy tablet jest pod ręką. Można pomyśleć o drugim panelu w ciągu komunikacyjnym do sypialni. Jednak warto (wg mnie) wzbogacić system o asystenta głosowego np. Amazon Echo Plus, Google Assistant, Siri itp.
  • #7 17779855
    lukas198820
    Poziom 15  
    Dziękuje za info..
    .Co do asystenta
    myślałem nad tym. Wiem ze centrala systemu ROPAM posiada możliwość połączenia po Wifi z aststentem google..Czy integracji z głośnikiem google home.
    Jednak nie wiem czy PLC typu WAGO 400 lub S7 -1200 daja taka mozliwosc.
  • Pomocny post
    #8 17797924
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Ocena: 60
    PLC WAGO do domu ?? Stary są o wiele tańsze i równie sprawne rozwiązania. Jeżeli chodzi o manipulator alarmu to wiadomo przy drzwiach wyjściowych, aczkolwiek tego typu rozwiązanie to średniowiecze. Ja osobiście zrezygnowałem, aktualnie używam uzbrajania smartfonem manualnie lub poprzez lokalizację GPS, przy okazji WAGO czy s7 tego nie ogarnie.
  • #9 17801168
    lukas198820
    Poziom 15  
    A jakiej centrali używasz kolego?
    Czemu WAGO albo S7 tego nie ogarnie?
  • #10 17817230
    lukas198820
    Poziom 15  
    Dziekuje za informacje.Nie ma wiecej nad czyms sie rozdrabniać.Temat do zamknięcia☺

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię umiejscowienia manipulatora z ekranem dotykowym w domu jednorodzinnym. Użytkownicy sugerują, że umieszczenie go w salonie może być mniej praktyczne, ponieważ często korzysta się z urządzeń mobilnych do sterowania automatyką domową. Zaleca się montaż manipulatora w ciągach komunikacyjnych, gdzie domownicy najczęściej się poruszają. Wskazano również na możliwość integracji z asystentami głosowymi, takimi jak Amazon Echo Plus czy Google Assistant. Użytkownicy podkreślają, że systemy automatyki domowej powinny być wzbogacone o nowoczesne rozwiązania, a tradycyjne manipulatory alarmowe przy drzwiach wyjściowych są uważane za przestarzałe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA