logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć kable do włącznika światła? LED mruga, zwykła nie świeci

Mogadish 16 Lut 2019 13:13 3981 17
REKLAMA
  • #1 17781926
    Mogadish
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jak mam połączyć te kable?Gdzie podłączyć zero? Jak prawidłowo podłączyć kable do włącznika światła? LED mruga, zwykła nie świeci Jak prawidłowo podłączyć kable do włącznika światła? LED mruga, zwykła nie świeci

Jak podłączyłem tak jak na zdjeciu to żarówka led mruga,a zwykła żarówka w ogole się nie świeci.
  • REKLAMA
  • #2 17781938
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    To urządzenie wymaga podłączenia przewodu neutralnego (N), (ono potrzebuje zasilania)
  • REKLAMA
  • #4 17781977
    Mogadish
    Poziom 11  
    Czyli tak jak jest podłączone a żółto zielony kabel podłączyć razem z niebieskim do N?
  • #5 17782003
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 865
    Mogadish napisał:
    Czyli tak jak jest podłączone a żółto zielony kabel podłączyć razem z niebieskim do N?

Absolutnie NIE! Brakuje Ci jednej żyły. Masz przewód fazowy i wyjście na żarówkę. Brakuje Ci neutralnego. Przewód ochronny nie może być do tego wykorzystany. Twoja instalacja nie jest przewodziana do takich rozwiązań.
  • #7 17782041
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Nie, ale w instalacjach z puszkami laczeniowymi często puszcza się przewód 3 żyłowy z puszki do łącznika i powrót wtedy jest na niebieskim. Pół biedy jak go ktoś przynajmniej oznaczy taśmą lub koszuklą, ale przeważnie tak nie robią.

Można by podłączyć ten włącznik, ale nikt nie napisze jak, bo posypią się ostrzeżenia...
  • #8 17782051
    Mogadish
    Poziom 11  
    Chupacabra napisał:
    Mogadish napisał:

Absolutnie NIE! Brakuje Ci jednej żyły. Masz przewód fazowy i wyjście na żarówkę. Brakuje Ci neutralnego. Przewód ochronny nie może być do tego wykorzystany. Twoja instalacja nie jest przewodziana do takich rozwiązań.

Czyli rozumiem,że nie da się tego podłączyć w źaden sposób,bo brakuje 4 kabla?
    Ale w suficie wychodzi 4 kable a w przełączniku 3,to gdzie ten 4 kabel się zgubił? Jak prawidłowo podłączyć kable do włącznika światła? LED mruga, zwykła nie świeci
  • #9 17782100
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 865
    Cytat:
    Ale w suficie wychodzi 4 kable a w przełączniku 3,to gdzie ten 4 kabel się zgubił?

A kto to wie? Trzeba zrobić pomiary, otworzyć puszki, zidentyfikować ten czwarty przewód. Coś tu śmierdzi sknoconą instalacją i podejrzewam, że przewód ochronny w puszce wyłącznika jest wykorzystany jako korespondencja do drugiej żarówki. Niestety jak przykładam miernik do zdjęcia to mi nie chce nic pokazać. Trzeba by na miejscu sprawdzić.
  • #10 17782200
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 427
    Masz po prostu zrobioną instalację tak jak robiły to dziadki za komuny.
  • REKLAMA
  • #11 17782207
    Mogadish
    Poziom 11  
    Nowy blok 5 lat ma, a instalacja jak za komuny.Ach ci budowlańcy-elektrycy.Kurcze a tak się napalilem na ten włącznik.
  • REKLAMA
  • #12 17782490
    Brivido
    Poziom 34  
    Nie masz jakiejś puszki pod sufitem nad wyłącznikiem? Choćby i pod tynkiem?
  • #13 17784547
    Mogadish
    Poziom 11  
    Niestety,nie ma.Jest na ścianie pod sufitem ok 2m od włacznika.
  • #14 17784728
    Brivido
    Poziom 34  
    No to o taką też chodziło, jeśli dotyczy tego obwodu.
  • #15 17791808
    Mogadish
    Poziom 11  
    A jeszcze mam taki włącznik, on działa dobrze. Tz to jest ściemniacz i jak jest żarówka LED to mruga. Czy można jakoś zablokować ten ściemniacz żeby tylko był zwykły włącznik iled nie mrugał? Jak prawidłowo podłączyć kable do włącznika światła? LED mruga, zwykła nie świeci
  • #16 17791852
    1atkjacz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Mogadish napisał:
    A jeszcze mam taki włącznik, on działa dobrze. Tz to jest ściemniacz i jak jest żarówka LED to mruga. Czy można jakoś zablokować ten ściemniacz żeby tylko był zwykły włącznik iled nie mrugał?

Pewnie jakoś się da, ale nie ma sensu kombinować. Zwykły wyłącznik podtynkowy kosztuje grosze i lepiej na niego ten ściemniacz wymienić. W końcu komuna w Polsce już dawno przeszła do historii ale niektórym jeszcze został nawyk przerabiania i robienia wszystkiego na krótko.
  • #17 17792138
    Mogadish
    Poziom 11  
    To nie jest tak,że nie mam wlącznika.Mam taki zwykły, ale że mam go daleko to muszę wstawać i iśc sporo drogi.Dlatego chciałem mieć zdalny na pilota.Ten ściemniacz mialem do tej pory ale zmienilem lampę na inną i teraz ten ściemniacz nie działa tak jak powinien,źarówka mruga.
  • #18 17792196
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Mogadish napisał:
    Ten ściemniacz mialem do tej pory ale zmienilem lampę na inną i teraz ten ściemniacz nie działa tak jak powinien,źarówka mruga.

Nie jest dostosowany do źródeł światła LED, poza tym minimalne jego obciążenie to 40W.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak prawidłowo podłączyć kable do włącznika światła, ponieważ żarówka LED mruga, a zwykła nie świeci. Odpowiedzi wskazują na konieczność podłączenia przewodu neutralnego (N) oraz fazowego (L). Wskazano, że brak jednego z przewodów może być przyczyną problemów z działaniem instalacji. Użytkownik zauważa, że w instalacji brakuje czwartego kabla, co prowadzi do spekulacji o nieprawidłowym wykonaniu instalacji. Dodatkowo, poruszono temat ściemniacza, który nie działa poprawnie z nową żarówką LED, sugerując wymianę na zwykły włącznik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA