Witam mam problem z montażem gniazdka elektrycznego, otóż chciałem obok rozdzielni dołożyć gniazdko nad tynkowe do odkamieniacza wody, przewierciłem się do rozdzielki poprowadziłem przewód YDY 3x2,5 mm2 zamontowałem gniazdko ale po podłączeniu odkamieniacza, wyłącza się momentalnie wyłącznik różnicowo- prądowy (30mA), dodam że to samo się dzieje również gdy podłączę pod to gniazdko inne urządzenie jak np. odkurzacz (co eliminuje jakiś duży upływ na tym odkamieniaczu), podejrzewam że po prostu w przewodzie indukuje się jakiś prąd, zrobiłem też taki test że podłączyłem gniazdko "na krótko" bez prowadzenia przez ścianę itp. tak że sobie wisiało z rozdzielni, wyłącznik różnicowo- prądowy nie zadziałał (wykluczam uszkodzenie przewodu, testowałem kilka różnych przewodów i przyglądałem się im z zewnątrz czy nie widać uszkodzeń były całe, zawsze wyłącznik zadziałał gdy gniazdko jest zamontowane) zrobiłem też taki test że wyłączyłem wszystkie odbiory, wyłączając wszystkie bezpieczniki w rozdzielni, zostawiając tylko to felerne gniazdko i dalej wyłącznik różnicowo-prądowy nie chciał się podnieść (co prawda nie odłączałem poszczególnych przewodów neutralnych na szynie w rozdzielni żeby wykluczyć sumowanie się prądu upływowego na innych odbiorach może tak powinienem zrobić zamiast wyłączać bezpieczniki ? i wtedy ewentualnie zlokalizować przewód i odbiór który ma największy upływ, ale dlaczego wtedy przy podłączeniu na krótko wszystko działa ?) moje pytanie jest takie, czy w celu ominięcia problemu mogę podłączyć do gniazdka jedynie przewód fazowy po lewej stronie i ochronny "na bolec" robiąc mostek z tego bolca na prawą stronę gniazdka jak w przypadku "zerowania" przewodem neutralnym, w ten sposób ominę wyłącznik różnicowo- prądowy, w który de fakto idą 4 przewody 3 fazowe i neutralny, według mnie gniazdko będzie działać ale bez tzw. ochrony dodatkowej jaką jest wyłącznik różnicowo- prądowy, przecież w momencie zwarcia popłynie prąd przewodem ochronnym do ziemi przez bednarkę na przyłączu przed domem w którym to jest dokonany rozdział na przewód PE i N. Mierzyłem również napięcie między przewodami, żeby sprawdzić czy indukuje się jakiś prąd między przewodem N i PE - 35mV, L-N- 8 mV L-PE- 7mV.