logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP nie startuje z CD/USB na laptopie Maxdata

Rafal328 17 Lut 2019 17:50 654 6
REKLAMA
  • #1 17784919
    Rafal328
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam serdecznie,

Mam problem z instalacja windows xp na laptopie Maxdata. Podczas proby bootowania z CD wyskakuje komunikat - nacisniecie dolownego klawisza spowoduje rozruch z CD, po nacisnieciu dowolnego klawisza nie uruchamia sie instalator, caly czas widnieje ten komunikat. Probowalem zgrac zawartosc CD na USB i zabootowac z USB, ale nie widzi systemu na USB, dodam, ze instalka win 7 z USB bootuje sie normalnie.

Prosze o pomoc, z gory bardzo dziekuje!
  • REKLAMA
  • #2 17784921
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Sprawdzone na innym instalatorze?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17784935
    Rafal328
    Poziom 12  
    Tak, caly czas to samo
  • #4 17785000
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Jaki tryb pracy dysku ustawiony w BIOS?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17788353
    Rafal328
    Poziom 12  
    Nie ma mozliwosci wyboru trybu pracy hdd...
    Dodam, ze przy kolejnym instalatorze nacisniecie dowolnego klawisza powoduje restart a nie uruchomienie instalatora...
  • #6 17791288
    _DOMIN_
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Problemem może być napęd CD. Piszesz, że zgrałeś zawartość CD na pendrive'a. Powinno się zrobić bootowalny USB - do tego celu polecam darmowy program Rufus. Robiłem nim bootowalny pendrive z Win XP. Wszystko przebiegło bez żadnych problemów. Link do filmu z dokładną instrukcją:
    https://www.youtube.com/watch?v=TbVLdCLJFUQ
  • REKLAMA
  • #7 17792933
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    1. Sprawdź czy ta płyta poprawnie bootuje się i uruchamia w innych komputerach. Jeśli nie to pewnie defekt płyty.
    2. W czasie próby zainstalowania w komputerze docelowym Windowsa XP z CD odłącz od komputera wszelki urządzenia USB. Jeśli komputer ma stację dyskietek to wyjmij dyskietkę. Jeśli oprócz HD na którym chcesz zainstalować system są też inne dyski to jeśli to możliwe odłącz je.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na laptopie Maxdata, ponieważ podczas próby bootowania z płyty CD pojawia się komunikat, który nie pozwala na uruchomienie instalatora. Próby z bootowaniem z USB również kończą się niepowodzeniem, mimo że instalacja Windows 7 z USB działa poprawnie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie nośnika instalacyjnego, ustawień BIOS oraz odłączenie zbędnych urządzeń USB. Rekomendowane jest również użycie programu Rufus do stworzenia bootowalnego pendrive'a z systemem Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA