Naprawdę nie mam bladego pojęcia w temacie klimatyzatorów przenośnych. Chodzi mi o coś takiego jak na załączonych grafikach. Użytkowałam coś podobnego wiele razy na wyjazdach w Portugalii i powiem szczerze, przy małych pomieszczeniach zdawał egzamin. Nie pamiętam jednak modelu i firmy, wiem tylko że był za 100€. Na zewnątrz często było pow. 35°C w cieniu, od czasu do czasu pow. 40°C a klimatyzator jednak wyrabiał. W pomieszczeniu już po godzinie przy zasłoniętych roletach (pokój ≈25m²) temperatura była na poziomie pon. 20°C a po 2 godzinach klimę wyłączaliśmy, temp. w pokoju pon. 16°C i było już zimno.
Tym razem potrzebuję małego kliamtyzatora dla osoby starszej lecz mieszkającej w Polsce. Jedyny problem to brak zewnętrznych rolet, okna kompletnie na południe + XI piętro więc niczym nie przysłonięte. Latem nie da się żyć. Osoba ta przebywa poza domem w godz. 6-20 więc przydał by mi się jakiś mały klimatyzator sterowany elektronicznie (na czas) lub ustawiany manualnie a załączany TIMEREM wciskanym między wtyczkę klimy a gniazdko.
Zastanawiam się nad czymś takim jak na fotkach. Ceny różne. Nowe urządzenia w kwotach od 350 do 450zł. Całkowity budżet max. 600-700zł.
Nie znam się jednak na obsłudze i serwisowaniu. Co to są te wkłady chłodnicze, gdzie to się kupuje, ile to kosztuje, na jak długo wystarcza.
No i jak nie dać się nabrać na zwykły WENTYLATOR w przerośniętej obudowie?
Chodzi mi o taki sam efekt chłodzenia jak klima w samochodzie.
Co kupić?
Tym razem potrzebuję małego kliamtyzatora dla osoby starszej lecz mieszkającej w Polsce. Jedyny problem to brak zewnętrznych rolet, okna kompletnie na południe + XI piętro więc niczym nie przysłonięte. Latem nie da się żyć. Osoba ta przebywa poza domem w godz. 6-20 więc przydał by mi się jakiś mały klimatyzator sterowany elektronicznie (na czas) lub ustawiany manualnie a załączany TIMEREM wciskanym między wtyczkę klimy a gniazdko.
Zastanawiam się nad czymś takim jak na fotkach. Ceny różne. Nowe urządzenia w kwotach od 350 do 450zł. Całkowity budżet max. 600-700zł.
Nie znam się jednak na obsłudze i serwisowaniu. Co to są te wkłady chłodnicze, gdzie to się kupuje, ile to kosztuje, na jak długo wystarcza.
No i jak nie dać się nabrać na zwykły WENTYLATOR w przerośniętej obudowie?
Chodzi mi o taki sam efekt chłodzenia jak klima w samochodzie.
Co kupić?