logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup klimtyzatora przenośnego do pokoju 20m2 - czym się kierować?

17 Lut 2019 20:56 1566 5
REKLAMA
  • #1 17785598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17785729
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    boxtemar napisał:
    Chodzi mi o taki sam efekt chłodzenia jak klima w samochodzie.

To potrzebujesz klimatyzatora przenośnego. To urządzenie, które posiada wewnątrz kompresor (taki jak w lodówce/samochodzie).
    To co załączyłaś na fotkach nie jest klimatyzatorem.

Klimatyzatory przenośne wymagają wystawienia za okno rury, którą będzie odprowadzane ciepłe powietrza na zewnątrz. Są też takie adaptery, aby zamienić okrągły przekrój rury na wąski prostokątny przekrój - wtedy okno będzie lekko uchylone tylko.

Do schłodzenia niewielkiego pomieszczenia w ukrop, potrzeba 2-3kW mocy chłodniczej, a nie bździdełka na wodę, czy wkłady z lodówki.
    Kiedyś kupiłem takiego w tej firmie:
    http://www.uni-lux.eu/klimatyzatory-przenosne.html

600-700zł, to ze 3x za krótko...

---
    boxtemar napisał:
    Co to są te wkłady chłodnicze, gdzie to się kupuje, ile to kosztuje, na jak długo wystarcza.

Wkłady chłodnicze to te niebieskie pojemniki z płynem na trzecim zdjęciu. To część tego urządzenia. Wkłada się je najpierw do zamrażarki, a następnie do tego 'klimatora', aby schładzały powietrze. Im cieplej, tym na krócej starczają. Potem trzeba je znowu włożyć do zamrażarki.
  • REKLAMA
  • #3 17805293
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 17806165
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    A ja tam bym się radził zastanowić mocniej czy czasem nie znajdziemy możliwości montażu klimatyzatora z agregatem zewnętrznym... Z tymi przenośnymi wcale nie jest też tak fajnie.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • REKLAMA
  • #5 17806222
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    Ja używam klimatyzatora DESA AC 120 w pokoju około 15m² i rzeczywiście dopóki nie zrobiłem wypływu powietrza na zewnątrz przez ścianę (zrobiłem dziurę i na zewnątrz mam małą prostokątną kratkę), to trudno było w pokoju osiągnąć niską temperaturę. Czyli odprowadzenie ciepłego powietrza z klimatyzatora to podstawa do osiągnięcia dobrego efektu chłodzenia.
  • #6 17806326
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Pamiętajmy jeszcze że klimatyzator wyrzuca powietrze na zewnątrz a więc wywołuje w pomieszczeniu zjawisko podciśnienia, które natomiast powoduje zaciągnięcie powietrza z innych pomieszczeń lub szczelin oraz kratek wentylacyjnych... a więc w rzeczywistości chłodzimy powietrze w pomieszczeniu, które wyrzucamy na zewnątrz :))
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
REKLAMA