logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki z mini jack na wejście optyczne, konwerter nie pomaga

lukasz_366 27 Lut 2019 17:30 3693 14
REKLAMA
  • #1 17808674
    lukasz_366
    Poziom 6  
    Witam
    Posiadam telewizor Samsung UE55MU6172U, do którego dokupiłem głośniki komputerowe 2.1 MICROLAB FC-330. Chciałem niedużym kosztem poprawić audio w swoim domu. Bardzo się zdziwiłem, kiedy zobaczyłem, że mój telewizor nie posiada wejścia mini jack, wiec zacząłem czytać różne tematy na forum i szukać rozwiązania. Znalazłem wiele opinii, żeby zakupić taki konwerter Głośniki z mini jack na wejście optyczne, konwerter nie pomaga . Podłączyłem konwerter do zasilania, kabel optyczny do tv i RCA do subwoofera. Zmieniłem w menu tv opcje na wyjścia audio/optyczne i cisza. Na konwerterze świeci się dioda informująca o podłączonym zasilaniu a z głośników wydobywa się jedynie pulsacyjny szumiący dźwięk. Próbowałem podłączyć satelity bezpośrednio do konwertera, ale dalej nic. Zdecydowałem się zwrócić głośniki do sklepu, bo nie mam już pomysłu co może być przyczyna. Ostatnia szansa, że ktoś z Was ma jakiś pomysł.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17808679
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15524
    Osłonki z kabla optycznego zdjęte?
    W ustawieniach tv wyjście cyfrowe ustawiłeś PCM?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17808682
    lukasz_366
    Poziom 6  
    Zdjąłem osłonki a w TV mam ustawiony format wyjściowego dziweku cyfrowego na PCM
  • REKLAMA
  • #4 17808690
    sosarek

Poziom 43  
    Podłączałeś inne źródło dźwięku pod głośniki by je sprawdzić?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17808698
    lukasz_366
    Poziom 6  
    Tak, głośniki podłączone przez kabel 2x RCA na mini jack do telefonu działają bez zarzutu.
  • Pomocny post
    #6 17808703
    sosarek

Poziom 43  
    Pokaż ustawienia dźwięku tv, sprawdź osadzenia kabla optycznego w gniazdach.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17808734
    lukasz_366
    Poziom 6  
    Głośniki z mini jack na wejście optyczne, konwerter nie pomaga Głośniki z mini jack na wejście optyczne, konwerter nie pomaga
  • #8 17808800
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Przewody CINCH z konwertera na pewno podłączone do Audio IN w subwooferze?

Czy po ustawieniu wyjścia optycznego w TV, głośniki telewizora zamilkły?
  • #9 17808831
    lukasz_366
    Poziom 6  
    Polon_us napisał:
    Przewody CINCH z konwertera na pewno podłączone do Audio IN w subwooferze?

Czy po ustawieniu wyjścia optycznego w TV, głośniki telewizora zamilkły?

Tak
  • Pomocny post
    #10 17808859
    Polon_us
    Poziom 42  
    Proszę sprawdzić, czy w gniazdku przewodu optycznego w telewizorze świeci się czerwone światełko.
    Jesli tak, to po włożeniu przewodu z powrotem, sprawdzić, czy widać je na drugiej końcówce onego przewodu.
    O ile to możliwe, spróbować inny przewód optyczny.
  • #11 17808872
    lukasz_366
    Poziom 6  
    Polon_us napisał:
    Proszę sprawdzić, czy w gniazdku przewodu optycznego w telewizorze świeci się czerwone światełko.
    Jesli tak, to po włożeniu przewodu z powrotem, sprawdzić, czy widać je na drugiej końcówce onego przewodu.
    O ile to możliwe, spróbować inny przewód optyczny.

Tak, jest światełko w gniazdku tv, jak i w drugiej końcówce. Zastanawiam się, czy nie zerwać plomby gwarancyjnej i rozkręcić konwerter, może to w nim jest problem. Kupiłem go na allegro za 30 zł. Jest szansa, że powinienem wybrać jakiś droższy model ?
  • REKLAMA
  • #12 17809764
    Polon_us
    Poziom 42  
    lukasz_366 napisał:
    Zastanawiam się, czy nie zerwać plomby gwarancyjnej i rozkręcić konwerter, może to w nim jest problem.

Kolega postąpi, jak uważa.

W tej chwili są trzy możliwe sytuacje:
    - TV nie podaje sygnału
    - konwerter uszkodzony
    - przewód optyczny uszkodzony

I trzeba je po kolei wyeliminować.
    Sugerowałbym, aby w telewizorze wykonać reset do ustawień fabrycznych i odłączenie od sieci na parę minut po tym zabiegu.

Czy kolega ma dostęp do innego urządzenia z wyjściem optycznym? Dekoder, odtwarzacz BR/DVD, konsola?
    Byłoby pomocne przetestowanie tego konwertera na innym urządzeniu.
    Należy pamiętać, aby zawsze przy testowaniu tego konwertera, sygnał wejściowy był ustawiony na PCM.

I tak na wszelki wypadek. To jest konwerter DAC, a nie ADC? :)
  • #13 17809889
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Stawiam na ADC
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #14 17809949
    lukasz_366
    Poziom 6  

Mam dekoder z wejściem optycznym od vectry 3830CD, ale on chyba do sprawdzenia się nie nadaje. Opcji zmiany ustawień nie ma praktycznie żadnych. Jedyne do można zmienić to tryb dźwięku ze stereo na przestrzenny. Podłaczałem do niego pendriva z muzyka, ale zero reakcji.
  • #15 17810241
    Polon_us
    Poziom 42  
    lukasz_366 napisał:
    Jedyne do można zmienić to tryb dźwięku ze stereo na przestrzenny.

Powinien był być ustawiony na stereo.

lukasz_366 napisał:
    Podłaczałem do niego pendriva z muzyka, ale zero reakcji.

To nie jest miarodajny test moim zdaniem.
    Niech kolega przetestuje dla jakiegoś kanału telewizyjnego, najlepiej w standardowej rozdzielczości.
    W trakcie testu proszę sprawdzić różne opcje audio, jakie można ustawić dla danego kanału telewizyjnego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Samsung UE55MU6172U i głośniki komputerowe 2.1 MICROLAB FC-330, które próbował podłączyć przez konwerter optyczny. Po podłączeniu konwertera do telewizora i subwoofera, dźwięk nie działał, a jedynie wydobywał się szumiący dźwięk. Użytkownik sprawdził ustawienia telewizora, w tym format wyjściowego dźwięku na PCM, oraz potwierdził, że głośniki działają z innym źródłem dźwięku. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały sprawdzenie osadzenia kabla optycznego, testowanie konwertera z innym urządzeniem oraz reset telewizora do ustawień fabrycznych. Użytkownik rozważał również możliwość uszkodzenia konwertera, który został zakupiony w niskiej cenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA