logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć żyrandol na 3 żarówki - instrukcja krok po kroku?

Meder1221 01 Mar 2019 16:05 1377 5
REKLAMA
  • #1 17812929
    Meder1221
    Poziom 2  
    Witam, kupiłem nowy żyrandol i kompletnie nie wiem jak to połączyć, dodam, że jest to żyrandol na 3 żarówki. Pomoże ktoś które kable połączyć?
    Jak podłączyć żyrandol na 3 żarówki - instrukcja krok po kroku? Jak podłączyć żyrandol na 3 żarówki - instrukcja krok po kroku?
  • REKLAMA
  • #2 17812954
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 726
    Napisz co przedstawiają zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #3 17812969
    Meder1221
    Poziom 2  
    Witold5 napisał:
    Napisz co przedstawiają zdjęcia.

1 zdjęcie pokazuje kable wychodzące z sufitu:brązowy, czarny, siwy i żółto-zielony

2 zdjęcie pokazuje kable od żyrandola, od każdej żarówki wychodzą 2 kable(1 niebieski i 1 brązowy), 3 niebieskie łączą się w kostce, 2 brązowe również są razem no i 1 brązowy oddzielnie.
  • REKLAMA
  • #4 17812985
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1669
    Ze zdjęcia widać że z do kostki pod sufitem dochodzą cztery przewody, prawdopodobnie jeden z nich jest neutralny a drugi ochronny - tylko nie wiadomo który jest który.
    Ja bym sprawdził próbnikiem, czy na którymś z nich jest napięcie gdy wyłącznik na ścianie jest wyłączony - wg mnie napięcia nie powinno być na żadnym z nich.
    Następnie sprawdziłbym gdzie w kostce pod sufitem jest faza (napięcie), gdy włącznik na ścianie jest w pozycji włączony (obydwa klawisze) i do nich podłączyłbym brązowe przewody z kostki w żyrandolu. Niebieskie przewody podłączyłbym do któregoś z pozostałych przewodów w kostce pod sufitem na którym nie było i nie ma napięcia.

Dodano po 2 [minuty]:

No to już wiadomo, że żółto-zielony to przewód ochronny i on w tym wypadku pozostaje wolny, a prawdopodobnie szary jest przewodem neutralnym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17812997
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4273
    Najprawdopodobniej tak:
    Szary do niebieskich, brązowy np: do pojedynczego brązowego, czarny do dwóch brązowych.
    Jeżeli oprawa jest wykonana w I klasie ochronności, czyli posiada zacisk do przyłączenia żyły ochronnej (zielonożółta) to tam obowiązkowo należy żyłę o tej barwie przyłączyć.
    Jeśli natomiast jest wykonana w II klasie to żyłę należy zakończyć kostką lub zaizolować.
    Wymagany oczywiście wyłącznik świecznikowy (podwójny).
    gimak napisał:
    ...żółto-zielony to przewód ochronny i on w tym wypadku pozostaje wolny...
    Nie byłbym tego taki pewien gdyż bardzo często spotyka się zacisk ochronny bezpośrednio na obudowie oprawy.
  • #6 17852524
    Meder1221
    Poziom 2  
    Tak jak kolega kkas12 napisał
REKLAMA