W celu zwiększenia oszczędności na zużyciu energi elektrycznej postanowiłem w 10-letnim komputerze (obudowa ATX z zasilaczem 450W CHIEFTEC/DELTA GPS-450AA-101A) wymienić: starszą płytę + procesor + karta graficzna + RAM na płytę ze zintegrowanym z nią proceorem (a w nim zintegrowaną kartą gaficzną) o TPD max. 10W. Wybór padł na czterordzeniowy Asrock J5005-ITX
Po wymianie płyty zmierzyłem miernikiem (amperomierz) pobór prądu (samego kompa bez monitora) a wynik pomnożyłem przez 230V. Do płyty podłączone 1xHDD i 1xDVD. System linux Mint Cinamon 19.1.
Wyniki:
0,065A=15W komp włączony do sieci (na listwie, tylko zasilacz otrzymuje napięcie czyli w stanie jałowym) a następnie przycikiem na obidowie właczam komp:
0,175A=40W Pulpit(proc w bezruchu schodzi do 800MHz)
0,18-0,25A=44W-57W odtwarzanie YoTube 1080p
1. Jakie znaczenie na pobór prądu całego kompa, może mieć te 15W zasilacza pobierane jałowo ?
2. Czy on zawsze pobiera extra tyle na swoje potrzeby, takze podczas zasilania podzespołów kompa ?
3. Czy wmiana Chiefteca na zasilacz "BeQuiet! System Power B9 300W Bulk (BN206)" Link obniży mi zużycie energi ?
W opisie do BeQuiet widzę takie pozytywy:
.................
-Pobór mocy w trybie czuwania, poniżej 0,13 wattów (!!!)
-Sprawność 80PLUS® (do 87%)
-Spełnia wytyczne Intel® C6 / C7, ErP i Energy Star 6.1
-Najwyższa ochrona podzespołów z pełnym pakietem funkcji bezpieczeństwa, w tym OCP, OVP, OPP, OTP UVP i SCP (choć te ma chyba też mój stary Chieftec-Delta)
.................
4. Czy te 0,13W to tylko chwilowe, w stanie czuwania a po właczeniu kompa będzie tak jak w moim Chiefteku ?
Tutaj podają pobory prądu od 12W (Pulpit) porzez 19W do 33W w full Link
5. Ale on do testów Link używał zasilacza 12V/6A i przejściówki-konwertera PicoPSU 160W jednak wątpię żęby taka konbinacja z zasilaczem i konwerterem miała mniejsze straty własne niż BeQuiet ?
A na stronie producenta, w zakładce: Dane techniczne (Otwórz/Zamknij)
Link
podają sprawności:
..................
Eco / Sprawność
Certyfikat 80PLUS Standard (230V EU internal)
Sprawność (%) na 230V, 20% obciążenia 84
Sprawność (%) na 230V, 50% obciążenia 87
Sprawność (%) na 230V, 100% obciążenia 85
..................
Moje obciążenie zasilacza to bedzie maks. 20% z tych jego 300W więc sprawność byłaby na poziomie 84%
Nie udało mi się znaleźć podobnych danych dla Chiefteca ale chyba ma gorszą i to dużo.
Wybór padł na BeQuiet bo ten zasilacz jest typu ATX a mam taką obudowę i on z markowych ma najmniejszą moc.
6. Czy to dobry pomysł z ta zamianą ?
7. Czy jest jakieś inne rozwiązanie na zminimalizowanie zużycia prądu ?
Przyznam, że nawet jakbym zyskał 15 W to wg. mnie warto bo 15W x 15h=225Wh a przez 2 m-ce to 225W x 60dni=13,5 kWh mniej z rachunku.
Po wymianie płyty zmierzyłem miernikiem (amperomierz) pobór prądu (samego kompa bez monitora) a wynik pomnożyłem przez 230V. Do płyty podłączone 1xHDD i 1xDVD. System linux Mint Cinamon 19.1.
Wyniki:
0,065A=15W komp włączony do sieci (na listwie, tylko zasilacz otrzymuje napięcie czyli w stanie jałowym) a następnie przycikiem na obidowie właczam komp:
0,175A=40W Pulpit(proc w bezruchu schodzi do 800MHz)
0,18-0,25A=44W-57W odtwarzanie YoTube 1080p
1. Jakie znaczenie na pobór prądu całego kompa, może mieć te 15W zasilacza pobierane jałowo ?
2. Czy on zawsze pobiera extra tyle na swoje potrzeby, takze podczas zasilania podzespołów kompa ?
3. Czy wmiana Chiefteca na zasilacz "BeQuiet! System Power B9 300W Bulk (BN206)" Link obniży mi zużycie energi ?
W opisie do BeQuiet widzę takie pozytywy:
.................
-Pobór mocy w trybie czuwania, poniżej 0,13 wattów (!!!)
-Sprawność 80PLUS® (do 87%)
-Spełnia wytyczne Intel® C6 / C7, ErP i Energy Star 6.1
-Najwyższa ochrona podzespołów z pełnym pakietem funkcji bezpieczeństwa, w tym OCP, OVP, OPP, OTP UVP i SCP (choć te ma chyba też mój stary Chieftec-Delta)
.................
4. Czy te 0,13W to tylko chwilowe, w stanie czuwania a po właczeniu kompa będzie tak jak w moim Chiefteku ?
Tutaj podają pobory prądu od 12W (Pulpit) porzez 19W do 33W w full Link
5. Ale on do testów Link używał zasilacza 12V/6A i przejściówki-konwertera PicoPSU 160W jednak wątpię żęby taka konbinacja z zasilaczem i konwerterem miała mniejsze straty własne niż BeQuiet ?
A na stronie producenta, w zakładce: Dane techniczne (Otwórz/Zamknij)
Link
podają sprawności:
..................
Eco / Sprawność
Certyfikat 80PLUS Standard (230V EU internal)
Sprawność (%) na 230V, 20% obciążenia 84
Sprawność (%) na 230V, 50% obciążenia 87
Sprawność (%) na 230V, 100% obciążenia 85
..................
Moje obciążenie zasilacza to bedzie maks. 20% z tych jego 300W więc sprawność byłaby na poziomie 84%
Nie udało mi się znaleźć podobnych danych dla Chiefteca ale chyba ma gorszą i to dużo.
Wybór padł na BeQuiet bo ten zasilacz jest typu ATX a mam taką obudowę i on z markowych ma najmniejszą moc.
6. Czy to dobry pomysł z ta zamianą ?
7. Czy jest jakieś inne rozwiązanie na zminimalizowanie zużycia prądu ?
Przyznam, że nawet jakbym zyskał 15 W to wg. mnie warto bo 15W x 15h=225Wh a przez 2 m-ce to 225W x 60dni=13,5 kWh mniej z rachunku.