logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zamiana starszego CHIEFTECA 450W na nowego BEQUIET 300W - czy warto ?

Yosarian_22 04 Mar 2019 15:02 717 12
REKLAMA
  • #1 17819317
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    W celu zwiększenia oszczędności na zużyciu energi elektrycznej postanowiłem w 10-letnim komputerze (obudowa ATX z zasilaczem 450W CHIEFTEC/DELTA GPS-450AA-101A) wymienić: starszą płytę + procesor + karta graficzna + RAM na płytę ze zintegrowanym z nią proceorem (a w nim zintegrowaną kartą gaficzną) o TPD max. 10W. Wybór padł na czterordzeniowy Asrock J5005-ITX

Po wymianie płyty zmierzyłem miernikiem (amperomierz) pobór prądu (samego kompa bez monitora) a wynik pomnożyłem przez 230V. Do płyty podłączone 1xHDD i 1xDVD. System linux Mint Cinamon 19.1.
    Wyniki:
    0,065A=15W komp włączony do sieci (na listwie, tylko zasilacz otrzymuje napięcie czyli w stanie jałowym) a następnie przycikiem na obidowie właczam komp:
    0,175A=40W Pulpit(proc w bezruchu schodzi do 800MHz)
    0,18-0,25A=44W-57W odtwarzanie YoTube 1080p

1. Jakie znaczenie na pobór prądu całego kompa, może mieć te 15W zasilacza pobierane jałowo ?
    2. Czy on zawsze pobiera extra tyle na swoje potrzeby, takze podczas zasilania podzespołów kompa ?
    3. Czy wmiana Chiefteca na zasilacz "BeQuiet! System Power B9 300W Bulk (BN206)" Link obniży mi zużycie energi ?
    W opisie do BeQuiet widzę takie pozytywy:
    .................
    -Pobór mocy w trybie czuwania, poniżej 0,13 wattów (!!!)
    -Sprawność 80PLUS® (do 87%)
    -Spełnia wytyczne Intel® C6 / C7, ErP i Energy Star 6.1
    -Najwyższa ochrona podzespołów z pełnym pakietem funkcji bezpieczeństwa, w tym OCP, OVP, OPP, OTP UVP i SCP (choć te ma chyba też mój stary Chieftec-Delta)

.................
    4. Czy te 0,13W to tylko chwilowe, w stanie czuwania a po właczeniu kompa będzie tak jak w moim Chiefteku ?
    Tutaj podają pobory prądu od 12W (Pulpit) porzez 19W do 33W w full Link

5. Ale on do testów Link używał zasilacza 12V/6A i przejściówki-konwertera PicoPSU 160W jednak wątpię żęby taka konbinacja z zasilaczem i konwerterem miała mniejsze straty własne niż BeQuiet ?

A na stronie producenta, w zakładce: Dane techniczne (Otwórz/Zamknij)
    Link
    podają sprawności:
    ..................
    Eco / Sprawność
    Certyfikat 80PLUS Standard (230V EU internal)
    Sprawność (%) na 230V, 20% obciążenia 84
    Sprawność (%) na 230V, 50% obciążenia 87
    Sprawność (%) na 230V, 100% obciążenia 85

..................
    Moje obciążenie zasilacza to bedzie maks. 20% z tych jego 300W więc sprawność byłaby na poziomie 84%
    Nie udało mi się znaleźć podobnych danych dla Chiefteca ale chyba ma gorszą i to dużo.

Wybór padł na BeQuiet bo ten zasilacz jest typu ATX a mam taką obudowę i on z markowych ma najmniejszą moc.
    6. Czy to dobry pomysł z ta zamianą ?
    7. Czy jest jakieś inne rozwiązanie na zminimalizowanie zużycia prądu ?

Przyznam, że nawet jakbym zyskał 15 W to wg. mnie warto bo 15W x 15h=225Wh a przez 2 m-ce to 225W x 60dni=13,5 kWh mniej z rachunku.
  • REKLAMA
  • #2 17819481
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć.
    Oznaczenie na danym zasilaczu 450W, 300W itd. oznacza ile jest w stanie dać mocy w danej chwili. Te, że masz zasilacz 450W lub nawet 1000W nie oznacza, że on w danej chwili tyle pobiera tylko, że może sprostać temu zapotrzebowaniu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17819734
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    conrad9210, to wiem, bo to wiedza podstawowa w zasilaczach impulsowych i nie w tym problem ale w tym, czy przy poborze mocy 40-60 W ta nowa zasiłka będzie miała wiekszą sprawność=będzie mniej żarła mocy na własne potrzeby niż stara, przy wykonywaniu tych samych operacji na komputerze. I myślę, ze dosyć dobrze wyłożłyem to w moim zapytaniu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17819818
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Ten nowy zasilacz weźmie mniej prądu i w czuwaniu i podczas pracy PC. Są jednak firmowe o mniejszej mocy (standard ATX), np:
    FSP (FSP200-50GSV)
    200W, 80 PLUS Bronze
    Szczegółów trzeba by jednak szukać w specyfikacji producenta.
    Tu mas test tefo FSPLink
    Poniżej 20% obciążenia sprawność jest niższa niż 80%. Zobacz wyniki pomiarów...
    Sam miałem 6lat temu pc pobierający w idle ok 45W i po wymianie ze starego fortrona na Bequiet l7 300w pobór mocy w idle spadł o około 15W.
  • #5 17823512
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    Bardzo rzetelny test pod linkiem który lukaszd82 podałeś, pierwszy raz widzę takie solidne i wnikliwe podejście w testach.
    Martwi mnie tylko ten fragment:
    ........................................
    Conclusion and evaluation.
    (...) All that with reasonable efficiency too. In the end, as stated, it is no wonder, plus the support of all those CPU low-power states will be questionable, if any. However, there is very little to choose from in sub-250 W segment of ATX power supplies and the saved costs together with reasonable efficiency of basic <100W builds with only integrated VGA will most likely outweigh anything else having DC–DC modules to support those states, but much more expensive (and with higher power rating).

......................................
    Ponieważ nie wykorzysta opcji nowych stanów mocy a w bios mam State C1(stary stan) lub State C6.
    Z opisu wynika, że dopiero (TYLKO ?) zasilki mające moduły DC-DC wspierają m.in. C6.
    Ciekawe, bo wymieniony prze zemnie BeQuiet, jak sami napisali, wspiera C6/C7 ale też nie chwalą się, że ma moduł DC-DC :-?
    Będę to musiał przetrawić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17823808
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Yosarian_22 napisał:

0,065A=15W komp włączony do sieci (na listwie, tylko zasilacz otrzymuje napięcie czyli w stanie jałowym) a następnie przycikiem na obidowie właczam komp:
    0,175A=40W Pulpit(proc w bezruchu schodzi do 800MHz)
    0,18-0,25A=44W-57W odtwarzanie YoTube 1080p

Coś sporo... Nowe Intele (osadzone na oszczędnych płytach mATX / ITX) bez zewnętrznej grafiki potrafią brać < 20 watów w spoczynku. U mnie i5 + RX560 i jest mniej niż trzydzieści w idle.

Cytat:

5. Ale on do testów 12V/6A i przejściówki-konwertera PicoPSU 160W jednak wątpię żęby taka konbinacja z zasilaczem i konwerterem miała mniejsze straty własne niż BeQuiet ?

To musisz przestać wątpić :) PicoPSU ma właśnie sens przy mało prądożernych komputerach - zwykłe zasilacze ATX w tym przedziale mocy mają niskie sprawności, starsze konstrukcje wyraźnie poniżej 70%.

Cytat:

7. Czy jest jakieś inne rozwiązanie na zminimalizowanie zużycia prądu ?

Inny zasilacz, jak ma być tanio to aukcja Allegro np. 7785830149 FSP300-60EGA (80+ Gold za 60 złotych).
  • #7 17823833
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    rzymo napisał:
    U mnie i5 + RX560 i jest mniej niż trzydzieści w idle.

Jakie i5.... bo i5 jest masa? No i jakiś HDD może? Jaki zasilacz?

Dla mnie jest mega dziwny ten pobór 15W na wyłączonym komputerze. Nie normalne wartości.
  • #8 17823848
    rzymo
    Poziom 34  
    i5-8400 / i3-8100 - pobory w spoczynku takie same, do tego 2x8 DDR4-2666, prosta płyta H310M, jeden SSD, zasilacz Seasonic 300W (złoto, DC-DC).

No właśnie te 15 watów to sporo na wyłączonym sprzęcie. Chyba że coś 'ciągnie' dodatkowo ze standby na przykład...
  • #9 17823869
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    15W w standby to 3A na 5V, trochę dużo. Poszukać warto opcji ErP w BIOSie.
  • #10 17823924
    rzymo
    Poziom 34  
    Nie całe 15 :) W sensie że zasilacz swoje bierze + może coś jeszcze "podkrada" trochę elektronów...
  • #11 17825937
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    Jeszcze sprawa tych 15W w STB. Wczoraj poszedłem do kuzyna, ma Asusa P5 delux i coś tam jeszcze + E8600 i zasilacz, paraktycznie taki sam jak mój, tylko że 400W Chieftec GPS-400AA-101A (na 12V mają taki sam amperaż a w moim chyba na 5V zmiększyli pobór prądu i stąd u mnie 450W). Ale też jest ponad 10-letni z 2008 r. Podłączyłem miernik przy listwie, włączyłem do sieci i zapalił się zielony LED na płycie MB (opisany jak SB_PWR) i miernik w STB (bez monitora) pokazał ~0.075A=17W więc podobnie jak u mnie.

Tego wcześniej nie napisałem ale u mnie, po zmianie na tą małą płytkę występuje ciekawe zachowanie Chiefteca. Otóż po podłaczeniu zasilacza do 230V na krótki moment zasilacz się uruchamia, słychać start wentylatora i zaraz staje, no i błyskają ledy (na krótko) na klawiaturze i zaraz się uspokaja-wyłącza, no ale po tym te swoje 15W bierze cały czas jak jest w STB. Odlaczyłem z USB wyszystkie pendrive ale bez rezultatu, żre tyle samo i tak sam na krótko PSU startuje, ledy klawy migną. Jak wcisnę przycisk na obudowie to komp normalnie startuje (led na płytce nie ma). Sprawdzałęm w biosie ale nic z ErP nie ma za to w instrukcji napisali że plyta jest gotowa do ErP/EuP Ready tylko, że wymga też takiego zasilacza.
    Więc te typy tak najwyraźniej mają. Pracowały i pracują nadal bezawaryjnie i super stabilnie ale to starsza konstrukcja z 2007/2008 i taki ich urok (przecież tam też są transformatorki tylko że małe, z uzwojeniem przz które przepływa njawyraźnie ciągle prąd).

Polecany przez rzymo FSP300-60EGA 80+ Gold też wcześniej wrzuciłem do "Obserwuj". Udało mi się sprawdzenie czy zrealizuje stan C6. Z tego co tu podają Link wynika, że:
    ........................
    4th Gen Intel Core Processors C6/C7 low-power states are a feature that many people are going to miss out on since the vast majority of motherboard manufacturers have disabled it by default and that is a shame. Our testing showed a 13% reduction in power consumption (...) you are looking for support in the “12V2 Min-load 0A” column.(...)they are called “12V2 Min-load 0A”.
    ........................
    linia +12V2 musi umożliwiać bardzo malutki pobór prądu, zbliżony do 0 Amper (linia +12V2 jest wyprowadzona wyłącznie przez wtyczkę ATX12V 4-pin, odpowiadającą za zasilanie procesora a linia +12V1 służy do zasilania wszystkich pozostałych podzespołów). W moją płytkę wchodzi wtyczka 20pin+4pin.
    Znalazłem taki opis (chyba wersja robiona dla Sparkle bo ma zmiany, np. wyłaczki na obudowie) Link tej zasiłki z którego wynika w "Output Characteristics" że "Minimum load" dla lini:
    +12V1 wynosi 0.1A
    +12V2 wynosi 0.0A
    Więc C6 powinno zadziałać na lini +12V2 w tej zasiłce, bo w moim Chieftecu to minmum na +12V2 jest, wg standardu wtedy używanego, ustawiane na 0.5A Link

Za to za nic, nie udał mi się sprawdzić czy spełnia ta zasiłka ErP. Inne zasiłki mają jasno napisane na etykicie tak: ErP 5Vsb < 0.5W Input a tu tgo nie ma :(

Polecany przez lukaszd82 FSP200-50GSV Fortron 200W nie jest niestety ATX tylko formatu SFX a blachy przejściówki sporo kosztują. Poza tym ma jasno napisane na etykiecie: ErP 5Vsb<0.5W Input jednak nie udało sie potwierdzić jaki minimalny prąd (bliski 0A) wyda z siebie jedna linia +12V i co w związku z tym z C6. Test jest niby z 2017 r wię nowsza konstrukacja no ale ....

Odrzucilem też zasilacz 12V +PICO PSU bo jedno SATA i jedno PATA moelx to za mało jak na chęć wykorzystania 4x SATA z płyty + coś tam jeszcze w przyszłości, bo stworzy się plątaninna kabelków. Byłem bliski takiej konfiguracji: PICO + ŹRODŁO 12 V
    Skłonię się chyba ku BiQuiet chyba, że coś iinego się do poniedziału pojawi.
  • Pomocny post
    #12 17826125
    rzymo
    Poziom 34  
    Tak, na tym FSP200-50GSV działają stany C6/C7. Zasilacz całkiem sprawny, tylko głośny wentylatorek (60mm) oraz widać taką taniość komponentów elektronicznych w środku...
  • #13 18331024
    Yosarian_22
    Poziom 12  
    Pozostałem przy konstrukcji ATX zasilacza aby nie inwestować w nową obudowę. Zasiłkę PICO-PSU zainstaluję w następnym etapie, kiedy z 4xHDD przejdę na 1xSSD. Sprawdziłem też pobór przy kompie włączonym tylko do sieci (w chwilę po włączeniu, gdy pracuje w STB) i w starszych (PSU 400-450W) było to 0,055-0,065A czyli 10-15W a w nowszych (PSU 300W) odpowiednio 0,02-0,035A czyli 5-8W. Widać związek z mocą jaką ma dostarczyć moduł STB (żre na własn potrzeby ;). Ale tematu nie drążyłem, bo nie zostawiam kompa włączonego do gniazdka tylko wyłączam na listwie. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę zasilacza CHIEFTEC 450W na BEQUIET 300W w celu zmniejszenia zużycia energii elektrycznej w 10-letnim komputerze. Po wymianie płyty głównej na Asrock J5005-ITX z zintegrowanym procesorem, zmierzono pobór prądu, który wynosił 15W w stanie jałowym, 40W w idle oraz 44-57W podczas odtwarzania wideo. Dyskusja dotyczy efektywności energetycznej zasilaczy, gdzie nowy zasilacz ma oferować lepszą sprawność, co przekłada się na mniejsze zużycie energii. Użytkownicy podkreślają, że starsze zasilacze mają niższą sprawność, a nowoczesne modele, takie jak FSP200-50GSV, mogą lepiej wspierać stany oszczędzania energii (C6/C7). Wskazano również na problem z wysokim poborem prądu w stanie standby, co może być związane z konstrukcją zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA