logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dioda LED nie świeci w szeregowym układzie z kondensatorem?

scorpious 06 Mar 2019 12:00 3171 6
  • #1 17823433
    scorpious
    Poziom 2  
    Cześć.
    Na wstępie zaznaczę, że jestem bardzo początkującym elektronikiem hobbystą więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Zakupiłem niedawno kurs wraz z elementami (trochę też miałem własnych) i zacząłem budować.
    Mam taki układ w książce:

Uprościłem go mocno bo użyłem na razie tylko układu zasilającego (5V zamiast 9V), diody LED, rezystora (100Ω) oraz kondensatora (100uF).
    Tak wygląda schemat:

A tak wygląda zmontowany układ:

Jak widzicie dioda nie świeci, a zgodnie z moim niewielkim stanem wiedzy powinna świecić i ładować kondensator, który po odłączeniu zasilania powinien służyć za magazyn energii (tak wiem że bardzo niewielki, ledwie na mrugnięcie diody) tymczasem to nie działa mimo, że odliczając kilka pominiętych elementów (jak przyciski czy część układu za przyciskiem S2 jak druga dioda czy buzzer) ta częśc układu jest zmontowana tak jak ta w książce (PLUS -> dioda -> rezystor -> kondensator -> minus). Próbowałem z różnymi wartościami kondensatorów jak i rezystorów - efekt ten sam. Może to wina zasilania? Zamiast baterii 9V używam układu zasilającego 5V.

Będę bardzo wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie co robię źle bo mi się już skończyły pomysły.
    Pozdrawiam
  • #2 17823445
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1194
    Kondensator jest przerwą w obwodzie prądu stałego.
  • #3 17823450
    scorpious
    Poziom 2  
    Ok dziękuję za szybką odpowiedź. A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego na tym układzie z książki by takie coś miało w takim razie działać?
  • Pomocny post
    #4 17823473
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    bumble napisał:
    Kondensator jest przerwą w obwodzie prądu stałego.

Nieprawda.
    scorpious napisał:
    A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego na tym układzie z książki by takie coś miało w takim razie działać?

Ponieważ jest druga część schematu.
    Tutaj @bumble sprowadził Cię na manowce. Podczas wciśnięcia pierwszego przycisku, prąd płynie przez pierwszą diodę LED ładując kondensator. Kondensator naładuje się do ok. 2-3V. Niestety ze względu na jego spolaryzowanie (ładunek dodatni przy katodzie diody), pierwsza dioda będzie świeciła się tylko przy ładowaniu. Po puszczeniu pierwszego i wciśnięciu drugiego przycisku, przez drugą diodę będzie płynął prąd który rozładuje kondensator.
    Niestety, ale zależnie od diody, może okazać się, że napięcie jest zbyt niskie. Jeśli obie diody mają spadek napięcia 3V, to napięcie zasilania powinno wynieść co najmniej 6V.

Dlaczego pierwsza dioda nie świeci się przy ładowaniu? Zbyt niskie napięcie. Jeśli dioda jest na 3V, oznacza to, że aby świeciła, między anodą a katodą musi być różnica potencjałów o wartości co najmniej 3V. W momencie wciśnięcia przycisku napięcie wynosi 5V, kiedy kondensator naładuje się do 1V, przed diodą jest 5V a za diodą 1V, oznacza to, że różnica wynosi 4V. Jednak kiedy kondensator naładuje się do 2V, dioda 3V przestanie już świecić.
    Dodatkowo sprawdź polaryzację diody / kondensatora i zmień rezystor 100 Ohm na 1k Ohm ponieważ tak możesz spalić diodę.
  • #5 17823492
    scorpious
    Poziom 2  
    @kacpo1 dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli reasumując jeśli chcę by to działało poprawnie muszę podłączyć zasilanie o wyższym napięciu niż 5V dobrze rozumiem? Co do polaryzacji to sprawdzałem wielokrotnie i zarówno dioda jak i kondensator są dobrze podłączone. Z różnymi rezystorami też już próbowałem ale dzięki za radę!

W takim razie idę do sklepu po baterię 9V jak jest na obrazku i będę działał dalej.
    Dzięki!

Edit:// Miałem odpisać też drugiemu koledze ale widzę, że chyba po przeczytaniu jeszcze raz mojego postu zrozumiał, że na razie jedyne co chciałem osiągnąć to działanie tej części układu od lewej strony do kondensatora z pominięciem tego co jest za przyciskiem S2. Pozdrawiam również :)
  • Pomocny post
    #6 17823686
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    @scorpious

Zwiększ pojemność kondensatora, wydłużysz czas jego ładowania. I co za tym idzie wydłużysz czas świecenia się diody.

Zwróć uwagę na polaryzację diody, bo inaczej nie zaświeci.
  • #7 17831173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik, początkujący elektronik, napotkał problem z układem, w którym dioda LED nie świeci w szeregowym połączeniu z kondensatorem. Odpowiedzi wskazują, że kondensator działa jako przerwa w obwodzie prądu stałego, co uniemożliwia świecenie diody przy zasilaniu 5V. Aby dioda mogła świecić, napięcie zasilania powinno być wyższe, co najmniej 6V, w zależności od spadku napięcia na diodach. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia polaryzacji diody i kondensatora oraz o możliwości zwiększenia pojemności kondensatora, co wydłuży czas świecenia diody. Zasugerowano, aby użytkownik zakupił baterię 9V, aby poprawić działanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA