logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik parkowania w Vectra C aktywuje się przy włączaniu urządzeń - co robić?

darecki777 23 Mar 2019 17:04 1110 8
REKLAMA
  • #1 17862069
    darecki777
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam.
    Zamontowałem dziś do Vectry C system parkowania.
    Ale po włączeniu jakiego kolwiek urządzenia czy to lampka,czy centralny co Chwilę w równych odstępach wzbudza się wyświetlacz i brzęczyk na ułamek sekundy.
    Można coś poradzić na to?
    Wpiąłem się w zasilaniem w kostkę świateł
    Załączniki:
    • Czujnik parkowania w Vectra C aktywuje się przy włączaniu urządzeń - co robić? 20190323_120646.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czujnik parkowania w Vectra C aktywuje się przy włączaniu urządzeń - co robić? 20190323_120624.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17862449
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    A w jakie światła się wpiąłeś ? czy to ma zasilanie cały czas czy tylko w momencie pracy na wstecznym ?
  • REKLAMA
  • #3 17862517
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    darecki777 napisał:
    Zamontowałem dziś do Vectry C system parkowania.

Podaj producenta i model.
  • #4 17862582
    darecki777
    Poziom 13  
    Wpiąłem pod światła bo tak chciałem firma Geko. Ok.50zł
    Po zamknięciu samochodu i po paru minutach wyłącza się czuwanie w całym aucie i dźwięk też rozłącza.
    Multimetr pokazuje 0.0O V jak gaszę światła
  • REKLAMA
  • #5 17862684
    madamsz1
    Poziom 42  
    Dokładnie pod jakie światła ?
    - przeciwmgielne
    - stop
    - drogowe
    - cofania
    i czy to jest jedyne zasilanie tego czujnika ?
  • #6 17862751
    darecki777
    Poziom 13  
    madamsz1 napisał:
    Dokładnie pod jakie światła ?
    - przeciwmgielne
    - stop
    - drogowe
    - cofania
    i czy to jest jedyne zasilanie tego czujnika ?

Postojowe'' +'' a masa z lampy śruby. zasilanie ma tylko z tąd +i-
  • #7 17862945
    madamsz1
    Poziom 42  
    Czyli zasilanie na module masz cały czas i wszystko co tylko mignie przed czujnikiem odzywa się na wyświetlaczu.
    Powinno być podpięte pod światło wstecznego i załączać się w momencie pracy biegu wstecznego.
    No chyba że masz je jako ochrona przodu :)
  • REKLAMA
  • #8 17863006
    darecki777
    Poziom 13  
    madamsz1 napisał:
    Czyli zasilanie na module masz cały czas i wszystko co tylko mignie przed czujnikiem odzywa się na wyświetlaczu.
    Powinno być podpięte pod światło wstecznego i załączać się w momencie pracy biegu wstecznego.
    No chyba że masz je jako ochrona przodu :)

Zasilanie jest gdy działają światła ( taką opcję chciałem) po zgaszeniu auta Światła też gasną i zostaje ten wzbudzający dźwięk i wyświetlacz nawet jak nie ma przeszkody z tyłu.
  • #9 17863438
    madamsz1
    Poziom 42  
    Nie powinno to być tak podłączone, bo i po co, ale... Nie wiem jak jest w tym Oplu ale być może komputer ma kontrolę na przepalonymi/zwartymi żarówkami i dlatego to zachowuje się w ten sposób - jeżeli rzeczywiście nie ma żadnych przeszkód dla czujników, zasilanie w aucie nie szaleje i moduł jest sprawny i chcesz to tak mieć podłączone to poszukaj innego +12 niezależnego od oświetlenia i sprawdź czy wszystko jest w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system czujników parkowania w Oplu Vectra C, jednak zauważył, że wyświetlacz i brzęczyk aktywują się przy włączaniu jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego w samochodzie. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia zasilania, które zostało podłączone do świateł postojowych, co powoduje, że czujnik reaguje na wszelkie zmiany napięcia. Użytkownicy sugerują, aby zasilanie czujnika było podłączone do światła wstecznego, co zapewniłoby jego aktywację tylko podczas włączania biegu wstecznego. Wskazano również na możliwość, że komputer samochodu może kontrolować stan żarówek, co wpływa na działanie czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA