logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Automatyka do bramy 2-skrzydłowej bez ograniczników, FAAC 414 - opinie

SzewcSzewc 24 Mar 2019 13:31 1479 4
  • #1 17863487
    SzewcSzewc
    Poziom 2  
    Witam

To mój pierwszy post na forum więc witam szanownych forumowiczów.

Obiekt rozważań:
    Brama 2 skrzydłowa, przęsło 1600mm x 1600mm pełne waga ~100kg, słupek 100mm x 100mm, odległość osi zawiasu od środka słupka 90mm, lewe przęsło ma listwę do oparcia prawego.
    Ograniczenia montażu: ściana od słupka L 40mm, furtka przy słupku P.

Wymagania:
    - 24V
    - Brak ograniczników na otwarciu i zamknięciu ( spadek terenu)
    - sterowanie ryglem furtki
    - zasięg pilota 50m
    - budżet w okolicy 2000zł

O ile nad ogranicznikami na otwarciu nie ma co myśleć,to na zamknięciu być może się uda(element wystający z przęsła i "port" w progu) nic nie może wystawać gdyż i tak często zdarza się przytrzeć osłoną w progu.

Fachowiec lokalny zaproponował FAAC 414 za 2500zł z montażem /bez montażu nie sprzedaje.
    Brak możliwości montażu ograniczników mu nie przeszkadzał.

Od nadmiaru przeczytanej informacji opadły mi zdolności wykonawcze a brama czeka.
    Co szanowni koledzy polecą w 2019r?
  • #2 17863665
    krzysiek 1964
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam. Napęd twist 200 e firmy sommer.
  • Pomocny post
    #3 17863953
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3628
    Jeśli 24V to na pewno nie 414 (ani inne tego rodzaju teleskopowe). A Nice Wingo 2024 z centralą MC424? Mają możliwość montażu mechanicznych ograniczników w samym siłowniku (dla ograniczenia luzów skrzydeł lepsze rozwiązanie niż elektryczne krańcówki w Sommerze) no i są na 24V. Cenowo też znośne. Dostępność części bardziej niż dobra.
    No i siłowniki Sommer mają szerokość w przedziale (zależnie od modelu) 15-18 cm czyli są spore. Wingo (i podobne) mają szerokość do 10 cm - a szerokość siłownika jest w twoim przypadku w związku z małą ilością miejsca za słupkami dość ważna.

Sterowanie ryglem można w każdym wypadku rozwiązać na drugim odbiorniku z podpiętym przekaźnikiem (więcej jak połowa typów centralek nie ma wyprowadzonego 2 kanału radia) - możesz wtedy regulować długość impulsu (zakres funkcji zależy od odbiornika).
  • #4 17866221
    SzewcSzewc
    Poziom 2  
    Jak jest z jakością Nice? Ponoć "to już nie to samo" .
    Zwiedziłem kilka podobnych bram na wąskich słupkach w okolicy,wszystkie faac 414 ,większość bez ograniczników na otwarciu i wszystkie bez wyjątku olewają wymiary montażowe,rozmawiałem z jednym właścicielem,5 lat bez awarii ,za ograniczniki robią krańce siłownika.

Z tak wąskim siłownikiem jak wingo mógł bym zwiększyć wymiary A i B do 120mm także mieszczę się w tabelce.
  • #5 17871012
    SzewcSzewc
    Poziom 2  
    Zakupiłem Nice wingo 2024.Dziękuję za poradę kotbury .
REKLAMA