logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lodówka Whirpool CB261W - Chłodziarka praktycznie nie chłodzi, zamrażarka tak.

nemko 04 Kwi 2019 20:10 5958 10
REKLAMA
  • #1 17886199
    nemko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Przy termostacie ustawionym na 7 chłodziarka schładza do 15°C.
    Na co dzień termostat ustawiony jest na 5°C i chyba ma problemy z załączaniem chłodzenia. Nie potrafię powiedzieć (lodówka u rodziców), przy jakiej temperaturze w chłodziarce i co jaki czas termostat załącza chłodzenie, a z tego co mi mówili, w nocy chłodzenie uruchamia się samo.

Wiem jedno, że po ok 15-:-20 min od wyłączenia chłodzenia po trąceniu dłonią w ściankę lodówki chłodzenie startuje. Czas chłodzenia to ok 20 min. Poczytałem podobne tematy, ale pewności nie mam czy to jest wina termostatu. Poprosiłbym o przypuszczalną diagnozę?

Wstępnie rozkręciłem przedni panel z pokrętłem do termostatu aby sprawdzić jak to wygląda i ewentualnie przymierzyć się do wymiany termostatu. Chciałem na próbę wyciągnąć o kilka centymetrów termostat, ale napotkałem na opór i zrezygnowałem. Wygląda na to, że aby wymienić termostat trzeba zdemontować sufit lodówki.

Termostat zastosowany w lodówce ma symbol A13 0643 A316 i kosztuje ponad 100 zł. wg. tabeli, którą znalazłem w temacie Link termostat ma 160 cm. Na tę chwilę nie wiem jakiej długości termostat jest w tej lodówce. Wiem, że przy pokrętle jest zwinięty na sprężynę o średnicy 5-:-6 cm. (trzy zwoje), czyli ok 20 cm. zapasu. Jeżeli będzie to konieczne, chciałbym zastosować jakiś tańszy zamiennik, ale nie wiem jaki mógłbym zastosować, o ile centymetrów mógłby być krótszy lub dłuższy, no i w jakim zakresie temperatur mógłby się zmieścić aby lodówka pracował prawidłowo?

Oryginalne zakresy to: +4,5/-30°C; +4,5/-16°C, pierwsze zimno (max pokrętło chłodzenia), drugie ciepło (min pokrętło chłodzenia).

I jeszcze jedno, zamrażarka mrozi, z tą różnicą, że oszronienie występuje tylko na elemencie chłodzącym między dwoma pojemnikami, a wcześniej również nad górnym pojemnikiem zamrażarki. Może jest coś pozatykane i trzeba by ją raz na jakiś czas odmrozić przez min 24h, jak ktoś napisał w innym temacie?

Poproszę podpowiedzi w sprawie namierzenia usterki i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17886594
    bubu64
    Poziom 22  
    Ocena: 283
    Mało czynnika moim zdaniem:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17886618
    Arcus1977
    Poziom 22  
    Ocena: 203
    nemko napisał:
    Wiem jedno, że po ok 15-:-20 min od wyłączenia chłodzenia po trąceniu dłonią w ściankę lodówki chłodzenie startuje. Czas chłodzenia to ok 20 min
    Jeśli sprzęt znajduje się w pomieszczeniu gdzie temperatura jest wyższa niż 17°C należy wymienić termostat.
  • REKLAMA
  • #4 17886627
    zibi1971
    Specjalista AGD
    Ocena: 1120
    Witam
    Masz uszkodzony termostat, przy nieszczelności lodówka chodziła by cały czas. Nie wiem jaką długość kapilary ma twój termostat, prawdopodobnie ten będzie ok https://allegro.pl/oferta/termostat-lodowki-a...-000af7f613f07743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118
  • Pomocny post
    #5 17886670
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2823
    nemko napisał:
    jeszcze jedno, zamrażarka mrozi, z tą różnicą, że oszronienie występuje tylko na elemencie chłodzącym między dwoma pojemnikami, a wcześniej również nad górnym pojemnikiem zamrażarki.

Aby wykluczyć ubytek czynnika chłodniczego sprawdź czy oszronienie elementóch chłących (parownika) zamrażarki jest roównomierne oraz czy skraplacz (to czarne z tyłu, o ile jest?) ma też w miatę równą temperaturę.
    Puknięcie zączające lub wyłączsjące sprężarkę może świadczyć o uszkodzeniu termostatu, jak pisał zibi1971 lub o tym, że parownik nie osiąga temperatury wyłączenia termostatu.
    Pasuje też sprawdzić czy tylna ściana wnętrza chłodziarki chłodzi równomiernie.
    Może być i tak, że prawie wszystko jest niby ok a chłodziarka słabo chłodzi. Mam taką lodówkę "do doktoryzowania się" i nie mogę potwierdzić ani wykluczyć hipotezy, że parownik chłodziarki nie dostaje ciepła z jej wnętrza na skutek zwiększonego oporu cieplnego. Podejrzewam powietrze między płytą parownika a tylną ścianą chłodziarki???
  • REKLAMA
  • #6 17887483
    nemko
    Poziom 15  
    Dzięki Panowie za cenne rady :)
    Zamiast odpowiadać wszystkim selektywnie spróbuję odpowiedzieć jednocześnie dalej pytając ale globalnie.

Może zacznę tym razem zacznę od zamrażalnika z dwom pojemnikami.
    Na zdjęciu widać oszroniony parownik, który rozdziela dwa pojemniki i jest on oszroniony równomiernie.
    Na samej górze chyba jest drugi parownik (poprawcie mnie jak się mylę), który znajduje się tuż pod sufitem zamrażarki i jest on jak widać czysty.
    Właśnie sprawdziłem temperaturę w zamrażalniku w dolnym pojemniku, i na tę chwilę jest 0 stopni.
    Niestety ale na tę chwilę jest wynik nie miarodajny, gdyż mama złapała się rano za rozmrożenie i z mierzeniem trzeba by poczekać.

Odnośnie tylnej ścianki w chłodziarce, to ciężko jest mówić o jej równomiernym schładzaniu, bardziej pasuje tu określenie że ma stałą temperaturę zbliżoną do temperatury ścianek bocznych, co daje w efekcie te +15 stopni w chłodziarce bez względu na to czy lodówka jest po cyklu chłodzenia czy w przerwie między nimi.

Prosiłbym o rozjaśnienie kwestii ewentualnego powietrza między płytą parownika a tylną ścianką chłodziarki?
    Jak to sprawdzić?

Sprawdziłem też temperaturę kratownicy odprowadzającej ciepło na zewnętrznej stronie tylnej ścianki lodówki. W przybliżeniu było podczas schładzania 33 stopnie Celsjusza.

Ma też pytanie skąd czerpie informacje o temperaturze termostat?
    Domyślam się że jednak z chłodziarki, bo to ona jest najczęściej narażona na wzrost temperatury spowodowany częstym otwieraniem drzwi.
    Lodówka Whirpool CB261W - Chłodziarka praktycznie nie chłodzi, zamrażarka tak.
  • #8 17887988
    nemko
    Poziom 15  
    zibi1971 napisał:
    Kolego nemko sprawa u ciebie jest prost
    Jeśli lodówka pracuje cały czas to masz problem z gazem, natomiast jeśli się włącza i wyłącza to problem z termostatem.
    Nie kombinuj tylko skup się na tym co ci napisałem

Tak, włącza się i wyłącza. Na tę chwilę znam czas chłodzenia, ale nie wiem co ile minut się załącza. No i wiem że chłodziarka nie chłodzi.
    Zgodnie ze wskazówką kupię nowy termostat i dam znać co wyszło.
    Jeszcze raz dzięki :)

Ps. Jeszcze jedno pytanko zanim zamówię nowy termostat. Chciałbym mieć 100% pewności że lodówka pracuje prawidłowo.
    Aby pominąć termostat należy zewrzeć ze sobą dwa kabelki w kolorze czarnym i brązowym?
    Załączam foto połączeń z termostatem.
    Lodówka Whirpool CB261W - Chłodziarka praktycznie nie chłodzi, zamrażarka tak.
  • #10 17893809
    nemko
    Poziom 15  
    zibi1971 napisał:
    Kabelki na termostacie są opisane numerami, połącz 6 i 4
    Odpaliłem lodówkę z pominięciem termostatu na 8 godzin. Z 20°C w chłodziarce uzyskałem 11°C termometrem pokojowym lub 9°C z miernika elektronicznego, które po dwóch godzinach się nie zmieniło. W zamrażarce panuje temperatura ok -13°C do -14°C.

Moja wcześniejsza informacja o temperaturze 0°C w zamrażarce była najprawdopodobniej błędna, bo mierzona termometrem pokojowym cyfrowym, który najprawdopodobniej jest w stanie pokazywać tylko do zera stopni. Czy czas uruchomienia chłodzenia w lodówce bez termostatu na 8 godzin był wystarczający aby wyciągnąć dalsze wnioski, nie osiągnąłem 7°C, czyli górnej granicy temperatury? Czy to oznaczałoby, że ubytek czynnika chłodzącego, czy może powinienem dalej ją chłodzić bez termostatu?
  • #11 17911401
    nemko
    Poziom 15  
    Po dłuższej przerwie spowodowanej ważniejszymi sprawami, wracam do tematu z podziękowaniem dla Wszystkich którzy poświecili swój cenny czas i udzielili mi cennych rad, z których to skrzętnie skorzystałem.
    Po wymianie termostatu lodówka śmiga jak nowa :)
    Specjalne podziękowania za trafne diagnozy dla Kolegów zibi1971 i Arcus1977 :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z lodówką Whirlpool CB261W, która nie chłodzi w chłodziarce, mimo że zamrażarka działa prawidłowo. Po ustawieniu termostatu na 7°C, temperatura w chłodziarce wynosiła 15°C, a przy ustawieniu na 5°C chłodzenie nie uruchamiało się regularnie. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie termostatu, co potwierdzili inni uczestnicy dyskusji, sugerując również sprawdzenie poziomu czynnika chłodniczego oraz równomierności schładzania parownika. Po wymianie termostatu lodówka zaczęła działać poprawnie, co potwierdził użytkownik w końcowej wiadomości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA