logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] JVC RX-5020RBK nie włącza się - spalony bezpiecznik, zwarcie, schemat RX-5020VBK

elek_bloodmoon 22 Kwi 2019 09:44 945 9
REKLAMA
  • #1 17919418
    elek_bloodmoon
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Posiadam amplituner o oznaczeniu jak w temacie. Przy ostatnim używaniu przestał działać, przy probie włączenia urządzenie nie włącza się ( nie zapala się wyświetlacz) po czym przechodzi w stan stand by. Po rozkręceniu górnej pokrywy okazało się ze jest spalony bezpiecznik, po wymianie nadal się przepalił wiec gdzieś musi być zwarcie (chyba?). Odnalazłem schemat serwisowy do modelu RX-5020VBK/RX-5022VSL z zewnątrz te modele wyglądają tak samo czy można zastosować ten schemat? Proszę o pomoc w naprawie, od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #2 17919492
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    elek_bloodmoon napisał:

... Proszę o pomoc w naprawie, od czego zacząć?

Od poszukania elementu zwierającego. Do tego wystarczy omomierz a schemat niekonieczny.
  • REKLAMA
  • #3 17919538
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7845
    Wyjmij bezpieczniki F202, i F203. Zobacz czy dalej pali bezpiecznik. Podaj numer bezpiecznika który się przepala.
  • #4 17925133
    elek_bloodmoon
    Poziom 10  
    Po wyjęciu bezpieczników F202 oraz F203 nadal przepala bezpiecznik F201.
  • REKLAMA
  • #5 17925186
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2053
    Witam,
    z tego co widze to F201 to glowny bezpiecznik zasilania na uzwojeniu pierwotnym transformatora zalaczanego przez RY202. Teraz, skoro standby dziala i zalacza transformator to tu szukaj usterki. Skoro pali sie F201 nawet bez obciazenia (wyjete F202/203) sprawdz rozlaczajac zlacze CN251 to powinno odlaczyc stopien mocy. Jezeli nadal F201 bedzie sie przepalal to sprawdz ohmomierzem rezystancje pierwotnego uzwojenia transformatora - bedzie mala (zelezy od mocy) ale nie zerowa. Jezeli zerowa to masz zwarcie w transformatorze.
    Podejzewam raczej stopien mocy - mozesz rozwinac "Przy ostatnim używaniu przestał działać".
    Czy to nie bylo lekkie forsowanie / bardzo glosne sluchanie ?
    Wiec, jezeli F201 nie ulega przepaleniu przy odlaczonym CN251 to wszystko wskazuje ze mam racje.
    Dalej wypadalo by obejzec D1301-1304 oraz C1304/1305, oraz jak wygladaj tranzystory mocy Q815/817 lub analogi w drugim kanale, w sumie odlaczenie CN801 lub CN802 pokaze czy usterka pochodzi od ktorejs z koncowek mocy.
    Pozdrawiam
  • #6 17925504
    elek_bloodmoon
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź, tak otrzymałem informacje że urządzenie zostało przeciążone, faktycznie po odłączeniu CN251 bezpiecznik się już nie pali. Odlączylem CN801 CN802 oraz pozostałe kanały, próbowałem podłączać pojedynczo aby sprawdzić czy nadal bezpiecznik się pali i nic się nie dzieje, po tej operacji przekaźnik RY202 przestał działać i załączać, bezpiecznik się nie pali nawet z wpiętymi wszystkimi modułami kanałów.
  • REKLAMA
  • #8 17926035
    elek_bloodmoon
    Poziom 10  
    Witam,

Wymontowałem wszystkie moduły wyczyściłem ( pierwszy raz widziałem tyle kurzu ew jednym miejscu), i zamontowałem wg schematu ( poprzednio kanały tylne z przednimi były pomylone) na dany moment urządzenie nie działa ponadto, przekaźnik RY202 przestał załączać po wciśnięciu przycisku power( wcześniej było słychać pstrykniecie) bezpieczniki w tym momencie nawet po podłączeniu do sieci się nie palą.

Pozdrawiam
  • #10 17928040
    elek_bloodmoon
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomoc w diagnozie kolego @viayner faktycznie uszkodzone były Q815 oraz Q817, przy składaniu niedokładnie dopiąłem taśmę stad nie chciał przekaźnik zaskakiwać po wymianie tranzystorów amplituner działa :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem JVC RX-5020RBK, który przestał działać po ostatnim użyciu, a po próbie włączenia przechodził w stan standby. Po wymianie spalonych bezpieczników okazało się, że problemem jest zwarcie. Użytkownik odnalazł schemat serwisowy RX-5020VBK, który może być pomocny. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie elementów zwierających oraz odłączenie poszczególnych modułów, co pomogło zdiagnozować uszkodzenie tranzystorów Q815 i Q817. Po ich wymianie amplituner zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA