ziooober88 wrote: Koledzy jak to jest. Jeżeli chciałbym przerobić całkowicie tą rozdzielnicę to mogę ją zrobić w środku czy obowiązkowo muszę ją zrobić na zewnątrz? Dzwoniłem do mojego rejonu i powiedzieli mi, że ich jest do zacisków na sztyce. Wszystko co w środku jest moje.
I co z tego, że w środku wszystko jest Twoje. Cokolwiek coś zrobić byś musiał pracować pod napięciem, bo nikt Ci transformatora nie wyłączy. To już PPN. Jak to dom jednorodzinny po to cholerę w środku trzymać jakieś liczniki. Złóż wniosek o przebudowę przyłącza i wynieś licznik na zewnątrz.
U mnie też 2 lata temu był licznik w domu a nawet dwa. Ani remontu się nie dało zrobić, ani przenieść skrzynki licznikowej o 1 cm w której de facto były też zabezpieczenia obwodów odbiorczych. Ze stojka na dachu WLZ była bezpośrednio wpięta pod zabezpieczenie przedlicznikowe C32. Kompletnie taka instalacja jest nieruszalna bez wyłączenia transformatora. Wyniosłem układ pomiarowy na zewnątrz i mam spokój. Gość z błotem na butach też już nie musi wchodzić do domu spisać licznik...
Ja robiłem wszystko drogą oficjalną. Lewizny już dawno zlikwidowane. Podłączenia robi sam PGE, wszystko PPN. Nikomu już nie zlecają ani nie pozwalają na takie przebudowy, czy podłączenia. W każdym razie tak jest u nas w PGE Dystrybucja Teren.
Z tego co widać po niektórych tematach, czy postach niektóre ZE pozwalają ludziom włazić na słupy, robić przyłącza, itd. Jak widać co każdy ZE to różne zasady. Co ciekawe PGE w różnych częściach Polski też każdy ma swoje jakieś tam zasady i regulaminy "po swojemu". Z tego co mi wiadomo dużo zależy od prezesa z danego regionu. Jak coś sobie ubzdura to tak ma być.