logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW t4 95r 1.9d - Miałem uszkodzoną pompa wtryskowa(wyciek)

stykacz 29 Kwi 2019 06:30 2610 5
REKLAMA
  • #1 17932638
    stykacz
    Poziom 2  
    Miałem wyciek na pompie wtryskowa dałem samochód do mechanika żeby się tym zajął,dał owa pompa do regeneracji,naprawy.podczas wymiany pompy postanowiłem wymienić uszczelki na silniku z racji dobrego dostępu i zużycia oczywiście.zrobiony rozrząd wszystkie filtry świece.mimo odpowiedniej ilości oleju lampka oleju mrygala jak widziałem na wyższe obroty gasla.pedal gazu bardzo ciezko sie wciskalo jak sie rozgrzal silnik.po 1000 km zauważyłem ogromny brak oleju bagnet ledwie pół cm w oleju.dolalem oleju jechałem dalej 140km/h poczułem luz w pędzle gazu otwieram maskę oglądam linkę a tam mój mechanik zamontowal ja na trytytke;(.zaczepilem linkę swoim sposobem na drut żeby dojechać tylko do celu.dolalem znów olej odpalam a tu skręca się na mąż obroty wyjmuje kluczyk nie gaśnie a z rury czarny dym.zgasl po jakichś 30 sec.na bagnecie zero oleju.co to?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17932684
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    stykacz napisał:
    podczas wymiany pompy postanowiłem wymienić uszczelki na silniku z racji dobrego dostępu i zużycia oczywiście

Które uszczelki wymieniałeś?

stykacz napisał:
    oglądam linkę a tam mój mechanik zamontowal ja na trytytke

Do wymiany (mechanik).

stykacz napisał:
    a tu skręca się na mąż obroty

Tu albo słownik w telefonie się wtrącił do dyskusji albo nadużyłeś napojów wyskokowych...

stykacz napisał:
    wyjmuje kluczyk nie gaśnie a z rury czarny dym.zgasl po jakichś 30 sec.na bagnecie zero oleju

Olej przedostaje się do dolotu albo bezpośrednio do cylindrów (prowadnice zaworów,zuzyta turbosprężarka, zapieczone pierścienie itp).

Ogólnie - tak zabytkowy pojazd wymaga rozsądnego i ostrożnego podejścia do każdej naprawy, bez pochopnych dezyzji i udziału partaczy naprawiających cięgła trytytkami...
  • REKLAMA
  • #4 17932840
    stykacz
    Poziom 2  
    Bez turbo diesel

Dodano po 1 [minuty]:

Najlepsze jest to ze mechanik ma 40 lat doswiadczenia szkoda slow.

Dodano po 8 [minuty]:

Uszczelki pod pokrywa oraz pod srubami pokrywy,pod miska olejowa,oringi na kolach zebatych.nowa odma z uszczelka,

Dodano po 3 [minuty]:

Zastanawiam się czy zła regulacja konta wtrysku mogła zafundować mi ta przygodę na drodze?

Dodano po 10 [minuty]:

Ogólnie prosiłem mojego byłego mechanika o wymianę wszelkich uszczelek z których wycieka olej .czujnik ciśnienia oleju też nowy.Ja zdaje sobie sprawę że taki staruszek potrzebuje odpowiedniej regulacji i ustawienia stary silnik i nowe części nie zawsze grają że sobą jak należy.

Dodano po 9 [minuty]:

Mam swoją teorię:jak zostały wymienione uszczelki z których wyciekal olej a zarazem ciśnienie z silnika to po uszczelnieniu zwiększone ciśnienie w silniku rozwalilo inne stare uszczelnienie.czekam na obalenie teorii
  • REKLAMA
  • #5 17933199
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    stykacz napisał:
    Mam swoją teorię:jak zostały wymienione uszczelki z których wyciekal olej a zarazem ciśnienie z silnika to po uszczelnieniu zwiększone ciśnienie w silniku rozwalilo inne stare uszczelnienie.czekam na obalenie teorii

Bez demontażu nie da się teorii obalić ani potwierdzić.
REKLAMA