logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kamer IP do rejestratora ( bez internetu)

Bart8877 04 Maj 2019 16:32 4584 15
  • #1 17942466
    Bart8877
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, postaram się dokładnie opisać o co chodzi.
    Na otwartym terenie bez internetu będzie zakładany monitoring, wybrany zestaw to ( 2 kamery IP jedna obrotowa oraz jedna nieobrotowa ,obie różnych marek + rejestrator DVS-NVR0401-4P biały + dysk 1tb przystosowany do monitoringu + 2 kable rj45 ethernet do tych kamer podłączone do rejestratora + kabel od zasilania do rejestratora + jeszcze karty micro sd do obu kamer) czy taki zestaw działałby bezproblemowo i czy przy np podłączeniu kablem hdmi rejestratora do tv będzie można obejrzeć wybrany nagrany materiał ? bo rozumiem ,że na laptopie by to działało bez problemu. Od razu zaznaczam że na monitoringu się nie znam, prosiłbym o wskazówki co wymienić bądź dokupić ,budżet jest średni, około 1400 zł. Obie kamery wychodzą około 700-800 zł razem i są już wybrane.
  • #2 17942573
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Bart8877 napisał:
    2 kamery IP jedna obrotowa oraz jedna nieobrotowa ,obie różnych marek + rejestrator DVS-NVR0401-4P biały

Bez modeli to można wróżyć jak z fusów.

Bardzo kiepski pomysł, aby w systemie IP stosować kamery innego producenta niż ma się rejestrator - to proszenie się o przyszłe kłopoty.

Bart8877 napisał:
    przy np podłączeniu kablem hdmi rejestratora do tv będzie można obejrzeć wybrany nagrany materiał ? bo rozumiem ,że na laptopie by to działało bez problemu.

Jak już to na TV będzie to działać bez problemu, a na laptopie mogą być problemy(bardzo rzadko).

Bart8877 napisał:
    Od razu zaznaczam że na monitoringu się nie znam, prosiłbym o wskazówki co wymienić bądź dokupić ,budżet jest średni, około 1400 zł. Obie kamery wychodzą około 700-800 zł razem i są już wybrane.

Nie rozumiem jednego. Po co wybierasz samemu kamery(?) i rejestrator skoro się na tym nie znasz? Dobra kamera IP NIEOBROTOWA kosztuje mniej więcej tyle co te Twoje dwie razem wzięte.
    W tych pieniądzach jest to wręcz nierealne(jeśli chcesz mieć sprzęt bezproblemowy).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17942634
    Bart8877
    Poziom 5  
    Ok, to trochę jednak zmienia postać rzeczy, na szczęście okazało się że rejestrator jest tej samej marki co obrotowa DVS-SDIP2036-IRW, druga kamera też będzie dobrana tej samej marki, jeżeli chodzi o kwestię budżetu to tak , wiem że jest to trochę problem. Kamery wybieram dla starszej osoby, na działkę , nie mają być najwyższych lotów. Po prostu kamerki w razie czego. Budżetu ja nie ustalałem, dlatego zakres wyboru jest dosyć wąski. Czyli rozumiem że jeżeli te 2 kamery i rejestrator będą jednak tej samej marki , to nie będzie ten zestawik problemowy? W profesjonalnych sklepach stacjonarnych również byłem no i wiadomo, kwota oczywiście wychodziła wyższa.
  • #4 17942721
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Ciekawa kamerka. Jest o niej tylko filmik na YouTube, i nic po za tym. Totalny brak informacji u wujka Google.
    Aczkolwiek coś tam znalazłem na Allegro o tej kamerze. Natomiast ani słowa na temat tego czy można ją podpiąć pod rejestrator...

Bart8877 napisał:
    Czyli rozumiem że jeżeli te 2 kamery i rejestrator będą jednak tej samej marki , to nie będzie ten zestawik problemowy ?

Nie znam tych sprzętów, więc ciężko mi się na ten temat wypowiadać...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17942835
    Bart8877
    Poziom 5  
    dawidedziu napisał:
    Ciekawa kamerka. Jest o niej tylko filmik na YouTube, i nic po za tym. Totalny brak informacji u wujka Google.
    Aczkolwiek coś tam znalazłem na Allegro o tej kamerze. Natomiast ani słowa na temat tego czy można ją podpiąć pod rejestrator...

Bart8877 napisał:
    Czyli rozumiem że jeżeli te 2 kamery i rejestrator będą jednak tej samej marki , to nie będzie ten zestawik problemowy ?

Nie znam tych sprzętów, więc ciężko mi się na ten temat wypowiadać...
    W opisie tej kamery znalazłem wzmiankę " Kamera może działać zarówno bezprzewodowo przy wykorzystaniu sieci WiFi, jak również przewodowo - wszystko to za sprawą gniazda Ethernet Rj45, w które została wyposażona." Czy to nie oznacza ,że raczej da radę ją podłączyć pod rejestrator ? Przyznaję rację że słowo rejestrator nie padło ale dziwnie jest to ujęte w tym opisie.. :|
  • #6 17942853
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Dlaczego z ograniczonym budżetem pchasz się w IP firmy krzak zamiast iść w np.CVI?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17942898
    Bart8877
    Poziom 5  
    sosarek napisał:
    Dlaczego z ograniczonym budżetem pchasz się w IP firmy krzak zamiast iść w np.CVI?
    Generalnie chodziło o jak największy zasięg doświetlacza ir czyli min 40m w tej obrotowej i żeby miała wejście micro sd, ale szczerze mówiąc jeżeli CVI byłoby lepsze to myślę że może być , a czy podłączenie jest jakoś bardziej skomplikowane ? a, i czy tutaj również powinien być rejestrator tej samej marki co kamery ?
    np takie coś
    Monitoring Rejestrator 4 kanałowy 1080N CVI AHD TVI 2MPx NVR IP (Kod produktu ZM10088) z dyskiem
    i
    KAMERA HD-CVI DH-HAC-HDW2401RP-Z-27135 DAHUA
  • #8 17942905
    sosarek

Poziom 43  
    W przypadku AHD, CVI, TVI masz większą dowolność w doborze urządzeń, dodatkowo rejestratory hybrydowe pozwalają na podłączenie dodatkowo kamer IP.
    Ten zasięg pracy oświetlacza to bardziej z palca wyssany - jak na obiekcie nie ma dodatkowych źródeł światłą to może być ciężko.
    Nic nie wiadomo na temat samego obiektu, miejsca montażu kamer, panujących tam warunków, tego co i z jakiej odległości kamery mają obserwować itd.
    Nie musisz za każdym razem cytować poprzedniej wypowiedzi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17942970
    Bart8877
    Poziom 5  
    No ogólnie mówiąc to panuje tam ciemność w nocy, nie ma doświetleń. Lepsza kamera z tych dwóch czyli obrotowa będzie stać na środku , teren ma około 45x40 m , byłaby to ta kamera KAMERA PORTA-4H-1005 AHD, HD-CVI, HD-TVI, PAL SZYBKOOBROTOWA ZEWNĘTRZNA a druga na domku który jest mniej więcej obok ogrodzenia w centralnej części, jeszcze nie wiem jaka , najlepiej byłoby to widać na rysunku ale mniej więcej tak to wygląda.
  • #10 17942975
    sosarek

Poziom 43  
    Bart8877 napisał:
    najlepiej byłoby to widać na rysunku

Więc zamieść go.
    NA co kamera obrotowa - ktoś ciągle będzie siedział przed monitorem i zmieniał jej położenie?
    W ciemności bez dodatkowych oświetlaczy bądź chociaż światła załączanego czujnikiem ruchu nie zobaczysz nic.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17943150
    Bart8877
    Poziom 5  
    Postaram się jutro zamieścić rysunek, a czy kamery obrotowe nie mają możliwości ustawienia aby reagowały na ruch ? jakieś śledzenie bądź podążanie wyznaczoną trasą ? chyba że ta opcja jest tylko możliwa przy kamerach IP z dostępem do sieci,
  • #12 17943218
    sosarek

Poziom 43  
    Bart8877 napisał:
    czy kamery obrotowe nie mają możliwości ustawienia aby reagowały na ruch ?

Przekroczą budżet i to sporo - mówię o jednej.
    Bart8877 napisał:
    podążanie wyznaczoną trasą ?

Nie znam tej kamery.
    Bart8877 napisał:
    chyba że ta opcja jest tylko możliwa przy kamerach IP z dostępem do sieci,

Nie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17943534
    Bart8877
    Poziom 5  
    Podłączenie kamer IP do rejestratora ( bez internetu)

No mniej więcej tak to wygląda, nie uwzględniłem mniej istotnych obiektów jak mały staw itp. Jeden z głównych powodów dlaczego w tych miejscach są te kamery to chodzi o długość kabli żeby nie były przeciągnięte przez cały teren, ale jeśli nie ma innej możliwości niż monitoring typu 4 lub 6 stałych kamer + rejestrator to też w porządku i myślę że coś się wykombinuje
  • #14 17944084
    sosarek

Poziom 43  
    Niestety umiejscowienie tych dwóch niezbyt szczęśliwe.
    Najlepiej było by zamontować większą ilość kamer stacjonarnych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17944632
    Bart8877
    Poziom 5  
    Biorąc pod uwagę że ta obrotówka i tak by sama się nie kręciła to będzie raczej najlepsze rozwiązanie. Prawdopodobnie zostanie kupiony gotowy zestaw już z rejestratorem + 4 kamery i przyznaję rację, pewnie lepiej to wyjdzie. Dzięki wszystkim za pomoc, bo przez niewiedzę mógłbym sobie narobić kłopotu, Pozdrawiam :)
  • #16 17944644
    sosarek

Poziom 43  
    Daruj sobie gotowce z Alledrogo bądź innych serwisów.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować monitoring na otwartym terenie bez dostępu do internetu, wybierając zestaw składający się z dwóch kamer IP (jednej obrotowej i jednej nieobrotowej) oraz rejestratora DVS-NVR0401-4P. W trakcie dyskusji podkreślono, że kamery powinny być tej samej marki co rejestrator, aby uniknąć problemów z kompatybilnością. Użytkownik rozważa również alternatywne rozwiązania, takie jak systemy CVI, które oferują większą elastyczność w doborze urządzeń. Wskazano na konieczność zapewnienia odpowiedniego oświetlenia w nocy oraz na możliwość podłączenia rejestratora do telewizora przez HDMI. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup gotowego zestawu z rejestratorem i czterema kamerami, aby uniknąć problemów z konfiguracją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA