logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonej partycji FAT32 po nieudanym kopiowaniu?

ul1002 12 Wrz 2005 18:17 3312 15
REKLAMA
  • #1 1812410
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Witam ,chciałem przekopiować dane z dysku 40gb na dysk 80gb podzielony na dwie partycje ,no i przekopiowałem ,ale podczas kopiowania zauważyłem że na dysku pojawiły się dziwne nazwy przy folderach np. FSAOEK~1.MQ3 ,po restarcie partycja na którą kopiowałem dane zrobiła się unformated (info z partition magica ,windows widzi jako fat32 i że tam coś jest , dane niby odzyskałem easy recovery ale nawalił plików o nazwie np "D­╔˝─B__.í╩" po 2gb więc jakieś cuda się porobiły ,danych powinno być na tej uszkodzonej partycji ok 33gb a przy odzyskiwaniu w.w programem brakło 40gb .

Teraz pytanie ,jakim programem można odzyskać partycje z danymi ,mam program test disk i active partition recovery ,ale nie mam pewności jak je obsłużyć żeby nie pogorszyć sprawy ?
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1812458
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Skorzystaj z test diska i get data back (active też jest dobry ale nie uzywałem go) .

Możesz też skorzystać z Ranish partition Manager
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1812511
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    klikasz w active na rozmiar dysku i skanujesz znajdzie wszystkie i zpyta czy dodać je do tam czegoś -tak te które chcesz -wszystko pisze w dynamicznym menu na dole i z boku
    ale wydaje mi się że po tych błędach mogą być problemy
  • #5 1812537
    ul1002

Poziom 35  
    Tego nie zrobił PM (choć to nim właśnie formatowałem i dzieliłem partycje) stało się to jakoś samo ,może kable nie łączyły ,nie wiem ,posprawdzam te programy ,wiem że ten acronis jest też po polsku i ma kilka funkcji -sprawdze go , ale :arrow:Radzious jak obsłużyć tego testdiska ,odpalam go wybieram dysk następnie mam różne opcje jak analiza ,mbr code ,options itp , jeśli dam analyse wyskoczy jakie sa partycje tak jak na załączonym obrazku i co dalej to naprawde nie wiem .

:arrow:jannaszek ok spróbuje ,na razie odzyskuje dane PC inspectorem ,ale to potrwa jakieś 3 godzinki ,już nim robiłem ale dane oszyskuje jako cluster i w każdym sa jakieś dane ,ale było lepiej niż w easy recovery ,sprawdze reszte tych programów zobacze co i jak ,chociaż mnie nie pocieszyłeś :cry:
    Załączniki:
    • test.rar (10.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 1812577
    Radzious
    Poziom 28  
    Test disk -->tak jak kolega Janaszek podał zrób, ps. ostatnie ciągi liczb jakie ci poda prog to podziel przez dwa i bedziesz miał rozmiar partycji jaką ci znalazł. Jak se przypomniesz ze taką miałes to ja zapisz i tak ze wszxystkimi jakie znalazł.

Proponuje ci skorzystać z ranisha prościejszy jest troche i moze wykryje je.

Jak pc inspector odzyska to sprawdz czy poprawnie odzykał te pliki
  • #9 1812666
    Radzious
    Poziom 28  
    jannaszek napisał:

ps fanie śię pobiera puste pliki...

bardzo fajnie ze az dwa razy go sciagnąłem

ul1002

nacisnij na save i powinno smigać
  • #10 1812748
    jannaszek
    Poziom 39  
    save ale potem pojawią się partycje i najedz na 1 lepszą i daj enter i search będzie mielił z 10 minut i znajdzie poprzednie
    -wybrane naciśnij write
    już pokazuje że coś nie tak z oznakowaniem kończ sektora czy jakoś
  • #11 1816340
    ul1002

Poziom 35  
    Więc tak ,pc inspectorem robiłem dwa razy po jak się okazało ok 8 godzin ,i tak jak udało sie skopiować klastry to są ok(pliki do odczytania ,są sprawne ) ,ale co jakis klaster się komputer przy kopiowaniu zawiesza lub jest info volume cośtam information ? ,można się poddać i olać sprawe ,ale to nie wchodzi w rachube ,więc co radzicie koledzy :?:
    Konto firmowe:
  • #12 1816498
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ul1002 napisał:
    lub jest info volume cośtam information

Najpierw poradziłbym napisać nam dokładnie, co to jest "cośtam".
  • #13 1816521
    ul1002

Poziom 35  
    Łatwo sie mówi ,jeszcze raz zapinam program i o efektach będę informował (za szybko kliknołem ok :|) ,mozliwe że sie zawiesza przy kopiowaniu odzyskanych danych że dysk który uległ rozformatowaniu jest uszkodzony ? ,jeśli tak to czeka mnie tydzień pracy ,cluster po clusterze :cry:
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #14 1818059
    jannaszek
    Poziom 39  
    i co ,czy próbowałeś konsekwentnie odzyskać tym test diskiem ?,masz zadudżo programów -tosię męcz
    test disk potrafi wykryć partycje sprzed kilku instalacji i to nadpisane,co jest zdumiewajace!,no wtedy ciężko je przywrucic ,ale jesli sie nie wojuje po dysku ,to niema problemu
    pc inspektor ,docent ,itp....
    kiedys easy rocovery pro po 3 godzinach mulenia ,program się zawiesił jakby nigdy nic ,myślałem że krew mnie zatopi
  • #15 1818102
    ul1002

Poziom 35  
    No męcze się dalej ,pc inspector odzyskał 150mb muzyki na razie i nic więcej ,pare razy się zawiesił łącznie cztery skany po 6-8 godzin ,test disk zrobiłem według instrukcji i zrobił tą partycje z unformated na unalocated i windows przestał ją widzieć ,zrobiłem load beckap ,pokazał inwalid ale jakoś znów jest unformated ,podczas skanu test diskiem wypisuje taką informacje "check the harddisk size . the following partition cant be recovered . the harddisk seems too small ! " więc chyba nie da rady ,teraz jade get data i zobacze czy on odzyska dane , jak odpalam program active file recovery mam na początku info "incorrect file system in partition table (fat32) on 82h. get it from boot sector #63 (unkown)? " .
    Konto firmowe:
  • #16 1824817
    ul1002

Poziom 35  
    Więc zakończyłem walke z tym dyskiem ,rezultat dokumenty ok ,5gb muzyki ok ,jakies tam nieważne filmiki uszkodzone , programy uszkodzone , a odzyskał najwięcej program get data ,więc ogólnie jestem zadowolony (dokumenty ,muzyka ,bylo by wiecej gdybym wykonywal defragmentacje .Dzieki za zainteresowanie pozdr

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z odzyskaniem danych z uszkodzonej partycji FAT32 na dysku 80GB po nieudanym kopiowaniu z dysku 40GB. Po kopiowaniu pojawiły się uszkodzone nazwy plików i partycja stała się nieformatowana (unformatted), choć Windows wykrywał system plików FAT32. Próby odzysku danych za pomocą programów Easy Recovery i PC Inspector dały częściowe rezultaty, ale z problemami takimi jak zawieszanie się podczas kopiowania i uszkodzone pliki. W dyskusji polecano użycie narzędzi takich jak TestDisk, GetDataBack, Ranish Partition Manager oraz Acronis Disk Director Suite 9.0 do naprawy i odzysku partycji. TestDisk umożliwia analizę dysku, wykrywanie i przywracanie partycji, jednak wymaga ostrożnej obsługi, by nie pogorszyć sytuacji. PC Inspector odzyskuje dane na poziomie klastrów, co jest czasochłonne i może powodować zawieszanie się systemu. GetDataBack okazał się najbardziej skuteczny w odzyskiwaniu dokumentów i muzyki, choć nie wszystkie pliki zostały odzyskane poprawnie. Użytkownik ostatecznie zakończył proces odzyskiwania z częściowym sukcesem, odzyskując większość ważnych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA