logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2 FL - zamiennik skrzynki bezpiecznika do aku 44 Ah czy 70 Ah?

lestat1 09 Maj 2019 20:37 708 7
  • #1 17952522
    lestat1
    Poziom 2  
    Hej,

dziś po odbiorze auta od mechanika (igła, kupione 2 tyg temu i niemiec płakał jak sprzedawał) blisko innego mechanika padł nam akumulator. Przy okazji okazało się, że jest przerwany układ w skrzynce bezpiecznika aku, do tego trochę plastiku się stopiło. Po numerze części znalazłem zamiennik na alledrogo, ale jest napisane, że do akumulatorów 70 Ah. Nowy aku jaki mamy to 44 Ah.

Teraz nie wiem, czy ten zamiennik jest do 70 Ah, czy tylko do akumulatorów 70 Ah. Ktoś podpowie?
  • #2 17952544
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4169
    Napisz to jeszcze raz ale ze zrozumieniem.
  • #3 17952559
    lestat1
    Poziom 2  
    Chodzi mi o to, że jeżeli mam akumulator 44 amperogodzin, a wrzucę skrzynkę bezpieczników akumulatora, która obsługuje akumulatory 70 amperogodzin to czy będzie działać, czy coś może się innego zepsuć?
  • #4 17952566
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4169
    Będzie działać.
    Tylko skrzynka stopiła się bo pewnie grzeje się czarny przewód.
    Sprawdź to.
  • #5 17952577
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    T5 napisał:
    Tylko skrzynka stopiła się bo pewnie grzeje się czarny przewód.

Piotrek, tam są chyba same czarne.
    Skrzynka się stopiła, bo się standardowo topią - korozja z powodu oparów kwasu, wilgoci, katowania akumulatora, poluzowanej z jakiegoś powodu nakrętki itp. Kupujesz wzrokowo identyczną, z kompletem nowych bezpieczników, zakładasz i wio!
  • #6 17952583
    lestat1
    Poziom 2  
    Ciężko mi to opisać, ale jak są w tej skrzyneczce te blaszki, pod które się podłącza bodajże 4 przewody, to jedna z nich jest wyłamana. Dodałem screen, w miejscu na czerwono jest wyłamana ta blaszka i nie łączy się z drugą częścią. Seat Ibiza 2 FL - zamiennik skrzynki bezpiecznika do aku 44 Ah czy 70 Ah?

a przy okazji... skrzynka stopiła się w lewym dolnym rogu na obrazku, tuż przy wysuniętym na lewo bezpieczniku
  • #7 17952640
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Ta blaszka to właśnie bezpiecznik. I właśnie ta blaszka zabezpiecza alternator.
    Zakup drugą identyczną skrzynkę, załóż i śmigaj dalej.
  • #8 17952644
    lestat1
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc :) proszę nie zamykać tematu, pewnie się odezwę wkrótce. Ibizka igła, wszystko do roboty hehe :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z akumulatorem w samochodzie Seat Ibiza 2 FL, który padł po odbiorze od mechanika. Okazało się, że skrzynka bezpieczników akumulatora jest uszkodzona, a użytkownik zastanawia się, czy zamiennik skrzynki przeznaczonej dla akumulatorów 70 Ah będzie działał z jego akumulatorem 44 Ah. Odpowiedzi sugerują, że zamiennik będzie działać, ale zaleca się zakup identycznej skrzynki z nowymi bezpiecznikami. Użytkownik zauważył, że jedna z blaszek w skrzynce jest wyłamana, co może wpływać na działanie alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA