Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics AV SA-EX700 - amplituner przestaje podawać dźwięk na kolumny

10 Maj 2019 14:13 126 4
  • Poziom 4  
    Witam!
    Dotychczasowa konfiguracja sprzętowa to zestaw Technics:
    Technics AV SA-EX700
    Compact Disc SL-PG370A
    Magnetofon RS-BX501
    Equalizer SH-GE70
    Kolumny przednie podłogowe Mission m35i
    Głośnik centralny Monitor Audio Bronze BR-LCR
    Subufer pasywny
    Głośniki efektowe nie podłączone.
    Sprzęt dotychczas sprawował się dobrze, ale niestety od pewnego czasu amplituner przestaje podawać dźwięk na kolumny i wygląda na to, że przestaje kręcić silnik wentylatora. Po stuknięciu z boku w amplituner czasami włącza się ponownie. Nagłośnienie w granicach godz. 9-10, nie jest rozkręcany więcej. Zaniki są coraz częstsze. Proszę o podpowiedź ewentualnie jak dobrać się do wentylatora i na jaki go zmienić, czy opłacalna jest w ogóle naprawa sprzętu, czy po prostu powinno się kupić coś nowego, a przecież pozostaje sentyment do "dziadka", zresztą takiego podobnego do mnie. Pozdrawiam i dzięki z góry za jakąkolwiek pomoc! :)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Co do tej pory, oprócz pukania w obudowę, zrobiłeś samodzielnie?
    Sprawdziłeś może połączenia urządzeń i zestawów głośnikowych? Ściągnąłeś instrukcję serwisową?
  • Poziom 4  
    Instrukcja serwisowa ściągnięta i przeczytana. Sprzęt otwarty i wyczyszczony. po otwarciu pokrywy i przedmuchaniu zadziałał wentylator, wydaje mi się że pojawiły się jakieś luzy na nim. dzięki za szybką reakcję. :)
    Połączenia z kolumnami i pozostałe są sprawdzone.
  • Poziom 4  
    W tym tygodniu zabieram się za demontaż wentylatora, będzie trochę radości z rozbierania. :) Czytałem, że można zastosować wentylator komputerowy za niewielką cenę obym tylko znalazł
    odpowiedni co do wielkości i obciążenia.
  • Poziom 24  
    MTK_MTK napisał:
    (...) amplituner przestaje podawać dźwięk na kolumny i wygląda na to, że przestaje kręcić silnik wentylatora. Po stuknięciu z boku w amplituner czasami włącza się ponownie. (...)

    Jeżeli oba defekty pojawiają się w tym samym czasie, przyczyny szukaj w szwankujących złączach, wadliwym przekaźniku załączającym zasilanie (jeżeli taki jest) lub "zimnych lutach". Pozdrawiam.