logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite Pro L100.Drugi bank RAM.Nie można zainstalować.Pika BIOS.

wojtek2004 17 Maj 2019 17:15 732 10
REKLAMA
  • #1 17965936
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam. Jakiś czas temu zakupiłem ten model laptopa. Długo leżał nieruszany.
    W końcu zakupiłem dysk SDD(SATA II) 60GB. Bo tyle mi wystarczy. Jak i bardzo dawno temu kupiłem RAMy PC2.
    Wszystko można do kupy złożyć. Zasilacz też się znalazł...
    Korzystam z Linuxa. Bo Windows XP nie widzi całości dysku. A raczej tu chodzi najprawdopodobniej o kontroler dysku.

Podczas instalacji Win Xp widzi 8.6GB a nie 60 GB. W Linux tego błędu nie ma.
    Ale idealnie nie jest...Zainstalowałem wersję Lubuntu 17.10.
    Nowszych wersji nie da rady.Np:

W BIOSie informacja wyłącznie:

W Linuxie informacja:

Gdy podłącze drugą pamięć. Komputer nie włącza się. Mam tylko 3 krótkie piknięcia.
    W komputerze siedzi BIOS Phoenix-a.
  • REKLAMA
  • #2 17966357
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17969135
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17970799
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Jeden moduł sprawdziłem. Reszta jak wrócę do domu.

Toshiba Satellite Pro L100.Drugi bank RAM.Nie można zainstalować.Pika BIOS. Toshiba Satellite Pro L100.Drugi bank RAM.Nie można zainstalować.Pika BIOS. Toshiba Satellite Pro L100.Drugi bank RAM.Nie można zainstalować.Pika BIOS.

P.S Mam jeszcze problem z portami USB. Porty po czasie zanikają. Np jak podłącze mysz to po paru minutach nie działa. Dzieje się to również z aparatem foto.itd

Dodano po 8 [godziny] 1 [minuty]:

Sorry za wprowadzenie w błąd.Sygnały BIOS to 1 długi i dwa krótkie
    Moduły pamięci sprawdzane w Mem Test86+.Są sprawne.Na obydwu bankach(ale tylko oddzielnie).
    Obstawie dwa banki.Czyli mając 1 GB RAM.Mogę wejsc tylko do menu BIOS.
  • REKLAMA
  • #6 17979874
    matjon
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    wojtek2004 napisał:

P.S Mam jeszcze problem z portami USB. Porty po czasie zanikają. Np jak podłącze mysz to po paru minutach nie działa. Dzieje się to również z aparatem foto.itd

Być może porty USB są wyrobione. Czy po ponownym podłączeniu myszy ona działa? Przemyj porty izopropanolem, podegnij też delikatnie blaszki (oczywiście to wszystko przy wyłączonym komputerze i wyjętej baterii, odczekaj też później na odparowanie izopropanolu).
  • #8 17990268
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    W ustawieniach zasilania daj maksymalną wydajność.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17990285
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6802
    Ten model Link
  • #10 17990595
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Cytuje

W BIOSie nie ma praktycznie żadnych opcji konfiguracyjnych. Nawet nie wyświetla ustawień (częstotliwości, timingi) jedynie wielkość już pomniejszona o pamięć dla grafiki.

Link:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3443818.html#17135096

Czyżby te Toshiby to niewypał,bubel...
    Może ktoś już poprawił ten BIOS?
    Chyba dołącze się do tematu(jak w linku).I zapytam...
  • #11 17996255
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Witajcie. Przesiadłem się na drugi laptop. Model identyczny.
    Co zauważyłem:
    Dwie kości 512KB zainstalowane w banku pierwszym także i drugim powodują rozruch komputera aż do samego systemu. System się nie zawiesza.
    Aby dociec co jest nie tak. Zacząłem od Memtest 86+.
    Na tym samym laptopie dokonałem testu pamięci RAM. Dwie pamięci RAM. Założone w tym laptopie dająće wielkość pamięci 1024KB.
    Memtest86+ wykazał 3 błędy.
    Jednak że testując wszystkie kości jakie posiadam. Czyli Hinix 512KB 2 sztuki(model 512MB 2Rx 16 PC2-5300S-555-12).
    Oddzielnie każda.Memtest nie znalazł błedu.
    Następne kości 512KB jakie testowałem to RAM PC2 Samsunga(model 512MB 2Rx16 PC2-5300S-555-12-A3).
    Niestety. Zainstalowane parą powodują restarty.
    Komputernie startuje aż do systemu.
    Jednakże Instalując je pojedyczo można uruchomić system. W Memtest 86+ błędów nie ma.
    Sprawa wygląda inaczej jak pomieszam kości.Czyli naprzykład Hynix z Samsungiem.
    Ilość błędów jest bliska 60. Dalej nie testowałem z braku potrzeby.
    Jest jednak potrzeba zmiany Linuxa.
    Aktualnie mam Lubuntu 17.10.01 32 bit.
    Nie pamiętam czy nowsze wersje dążyły do :jak to było zawsze lekkiego i wydajnego
    środowiska...
    Ale muszę jednak zmienić system. Zaniki USB na tym drugim komputerze też się pojawiaja.
    A dokładnie zanika mysz bezprzewodowa i aparat foto połączony przez USB.
    Dla ponownego działania urządzeń USB muszę ponownie uruchomić komputer.
    Jedynym wyjątkiem jest modem USB ,który pracuje non stop.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptop Toshiba Satellite Pro L100, zainstalował dysk SSD (SATA II) 60GB oraz pamięć RAM PC2. Napotkał problemy z instalacją systemu Windows XP, który rozpoznaje tylko 8.6GB z dysku, podczas gdy Linux działa poprawnie. Po dodaniu drugiego modułu RAM komputer nie uruchamia się, co objawia się trzema krótkimi piknięciami BIOS-u Phoenix. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie banku RAM. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie modułów pamięci oraz portów USB, które czasami przestają działać. Użytkownik zauważył, że różne kombinacje pamięci RAM powodują różne błędy, a testy Memtest86+ nie wykazały błędów w pojedynczych modułach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA