logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie naciągnąć pasek w NICE AVIO 500 Kit

jackthenight 10 Cze 2019 00:39 9864 16
REKLAMA
  • #1 18004194
    jackthenight
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam

Zakupiłem sobie taki zestaw NICE AVIO 500 KIt.
    Wszystko zmontowałem, piloty przyuczyłem do centralki napędu, zrobiłem rozpoznanie pozycji otwarcia i zamknięcia - wszystko bez problemów. Napęd chodzi cicho i płynnie.
    Ale nurtuje mnie w jaki sposób poprawnie naciągnąć pasek, czyli jak mocno dokręcić śrubę tą przy sprężynie ?
    Bo jak była za słabo naciągnięty pasek to po zamknięciu bramy, sprężyna się ściskała do końca i później luzowała, i pasek zwisał z szyny, ale wózek dociskał bramę w pozycji zamknietej..
    Więc trochę dokręciłem śrubę napinającą pasek, zrobiłem ponownie rozpoznanie pozycji otwarcia i zamknięcia i teraz wózek domyka bramę i lekko się cofa o jakieś 5 mm, za to pasek już nie zwisa luźno z szyny. Ten luz mnie trochę drażni bo bramę można lekko uchylić o jakieś parę milimetrów.
    Czy mam bardziej naciągnąć pasek czy tak ma być ? , że wózek domyka bramę i lekko się cofa o 5 mm od ogranicznika ? Czy jednak jeszcze bardziej trzeba dokręcić sróbę od naciągu paska i bardziej naciągnąć pasek ?
    Jak wy profesjonaliści naciągacie pasek, jakaś metoda, na co zwrócić uwagę.
    Ogólnie brama chodzi dobrze ale ciągle nie wiem czy poprawnie i wystarczająco jest napięty pasek ?
    Jak coś to nagram filmik i pokażę wam jak to wygląda.
  • REKLAMA
  • #2 18006313
    jackthenight
    Poziom 13  
    I jak koledzy? Nikt nie wie jak naciągnąć pasek napędu bramy uchylnej/segmentowej? Poradzcie coś, przecież są tu specjaliści co takich napędów podobnych z paskami zamiast łańcucha zainstalowali już w swoim życiu wiele razy.
  • REKLAMA
  • #3 18007096
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    No bo co tu opisywać. Jest jak jest. Sam kilkadziesiąt Faaców D600 założyłem i one też mają suw odprężający - na dobiciu pasek (lub łańcuch) przez moment wisi a po odprężeniu w miarę się napręża. Regulacja naprężenia łańcucha lub paska tak naprawdę jest do ustawienia jego napięcia w trakcie pracy (coby łańcuch nie trzepał w prowadnicę lub pasek nie przeskakiwał) . Dociągnięcie nigdy nie będzie super mocne. Jeśli chcesz pewności przy zamknięciu - zamontuj zestaw ryglowania drzwi na domknięciu.
  • #4 18008072
    jackthenight
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź.
    Wstawiam filmik, zerknij na moment jak zamykam bramę, na samym końcu zamknięcia, na dobicu luzuje się pasek po czym się spowrotem napręża. Ale skoro piszesz że tak jest normalnie, to odpuszczam temat i cieszę się nowym napędem, którego zamontowałem samodzielnie :)

• Pomocny post
    #5 18008353
    kotbury
    Jeśli chcesz drzwi naprawdę antywłamaniowych, montujesz specjalny zaczep do drzwi płaskownika ciągnącego - z tzw łezką czyli możliwością przesuwania osi zaczepu i to przesuwanie przez cięgła blokuje/odblokowuje rygle na dole drzwi. Gotowe tego typu rozwiązania ma Hormann i Wiśniowski, tu na forum też ktoś półprofesjonalnie coś takiego (tyle że nie łezka - suwakowe a dzwigniowe) proponował.

Co do filmu -sugeruję przy procedurze nauki zostawić nieco mniejszą odegłość dobiegu - tzn pasek przymocno wisi. A luz na zamknięj bramie - mniejszy czy większy - i tak nie uratuje cię przed włamywaczem (najłatwiej jest zerwać wieloklin na osi zębatki napędowej napędu - i nie trzeba do tego jakiejś strasznej siły). Jeśli chcesz drzwi, które faktycznie przysporzą kłopotu bladzi, to montujesz dolne rygle j/w.
  • #6 18008421
    jackthenight
    Poziom 13  
    kotbury napisał:
    sugeruję przy procedurze nauki zostawić nieco mniejszą odegłość dobiegu - tzn pasek przymocno wisi.

Nie rozumiem, co oznacza odległość dobiegu ? Czyli jeszcze bardziej zbliżyć blokadę zamykania w kierunku do bramy ?
    Ja zauważyłem, że przy domykaniu, kiedy wózek już dojedzie do blokady, to dalej napęd ciągnie i ściska sprężynę do samego końca i tylko to powoduje że pasek zwisa(ten luz paska co się robi w momencie ściskania sprężyny). Musiałbym bardziej dokręcić śrubę naciągu paska aby bardziej ścisnąć sprężynę, wtedy by mniej zwisał - ja to tak rozumiem. Chyba że się mylę i jakoś inaczej można zniwelować to opadanie paska.

Antywłamaniowych drzwi nie chcę robić, aż tak mi to nie jest potrzebne. Widziałem ten patent na rozryglowanie rygli przy otwieraniu, było to na takiej krzywce, która w momencie jak napęd zaczął ciągnąć, to najpierw krzywka ciągnęła za linkę która to ciągnęła za zamek i rozryglowała rygle - ale to akurat mi nie jest potrzebne. Wystarczy jak napęd trzyma bramę. :)
  • Pomocny post
    #7 18008633
    kotbury
    Chodziło mi o coś odwrotnego - coby wózek zatrzymywał się wyłącznie na blokadzie na szynie a nie dodatkowo dociskał całą bramę do progu - ale w sumie jedna chwała - ten napęd nie ma kompletnie żadnych regulacji docisku i odprężenia - wszystko ustawia się w automacie. Możesz spróbować zwiększyć czułość antyzgniecenia i znowu uruchomić procedurę wykrywania położeń krańcowych. Ale zadowalający efekt (wg ciebie - podejrzewam) uzyskasz dopiero po wymianie sprężyny napinacza na twardszą. Ale to dopiero po gwarancji.
  • #8 18008744
    jackthenight
    Poziom 13  
    W Nice Avio 500 jest tylko opcja nazwana jako "siła silnika". Domyślnie ustawiona na wysoką. Mogę tą opcję zmienić na średnią lub niską - mam nadzieje że o to chodzi. Innych opcji nie ma dot. docisku czy czułości antyzgniecenia.

PS. I tak dla testu zmienię siłę silnika na niską i zobaczę co to zmienia, mam nadzieję że silnik będzie miał siłę podnosić i opuszczać bramę :)
  • REKLAMA
  • #9 18011657
    jackthenight
    Poziom 13  
    I rozwiązałem problem. Otóż zmiana siły silnika nic nie dała, oczywiście był słabszy silnik przy ustawieniu na siła silnika = niska, ale to nie rozwiązywało problemu.
    Zacząłem słyszeć takie cykanie przy otwieraniu/zamykaniu bramu, dzwięk dochodził z okolic napędu, także nie byłem pewien czy to napęd cyka czy zębatka na której są dwa łożyska i w nią włożony jest napęd. Zdjąłem wszystko, oddzieliłem napęd od szyny. Kiedy ręcznie
    przesuwałem wózek, to również słyszałem cykanie dochodzące od rolki/zębatki napędowej.
    Rozebrałem to i okazało się że łożyska były zalane smarem fabrycznym który tam był i pod wpływem temperatury rozlał się po łożyskach. To spowodowało że zamiast kręcić się łożysko na kulkach w środku, to kręciło się całe łożysko wraz pierścieniem zewnętrznym - bo wszędzie był ten smar. Podobnie ośka zębatki była cała w smarze, także też pewnie ślizgała się po łożysku. Łożyska oczyściłem z tego smaru, gniazda gdzie wchodzi łożysko również oczyściłem ze smaru, jak również ośki zębatki, na które wchodzi łożysko. Smar ogólnie wytarłem i zostawiłem go lekko w miejscach gdzie faktycznie może być potrzebny ten smar, czyli na styku z paskiem, na ślizgach. Po tym wszystkim wszystko złożyłem do kupy, naprężyłem pasek na odległość 22mm od jednej podkładki do drugiej podkładki pomiędzy którymi jest sprężyna. I teraz funkcjonuje to dobrze, nic nie cyka, nie pyka, a domyka teraz fajnie, bo docisk sprężyny jest po czym odpręża ale już nie tak mocno jak wcześniej , ale tak że wózek zostaje dociśnięty do blokady/ogranicznika. Jak dla mnie problem rozwiązany.
    Nagram filmik i niedługo pokaże jak teraz fajnie to chodzi :)
  • REKLAMA
  • #10 18013295
    jackthenight
    Poziom 13  
    Teraz zamyka poprawnie, dobija i odpuszcza ale już nie tak daleko aby wózek odsunął się od krańcówki zamykania - dla mnie jest to już ok :) : (Sądzę jednak, że poprawa zamykania została spowodowana tym, iż przy odłączeniu napędu i później ponownym jego montażu na szynie, przestawiłem w innym miejscu wózek, czyli podczas dobijania enkoder jest teraz trochę w innym miejscu, widocznie lepszym - enkoder w tym napędzie to są 4 magnesy na osi silnika, które kontraktron zczytuje - 4 magnesy na obrót czyli 4 impulsy na obrót - dużo to nie jest, także dokładność enkodera to 1/4 obrotu)

• #11 18013325
    kotbury
    No niby, ale podczas ponownego ustawiania położeń krańcowych centralka od nowa sczytuje miejsca stopu i od nowa odlicza impulsy (chyba że po ponownym założeniu łańcucha tego nie zrobiłeś - ale wtedy sytuacja po drugiej stronie tzn na otwarciu powinna się pogorszyć).

A co do przedpoprzedniego postu - czy kręcą się całe łożyska, czy prawidłowo same środki - dla napędu jest dokładnie obojętnę ( i prawdę mówiąc - na ciężej działających całych łożyskach powinno było byč lepiej bo stawiały większy opór - prawidłowo działające nie stawiają właściwie żadnego oporu i napęd teraz serwuje więcej siły na łańcuch i ten powinien jeszcze więcej zwisać).

Prędzej przy okazji demontażu coś rozruszałeś - może zacinający się napinacz, może przycierający się wózek. Grunt że poprawnie działa.
  • #12 18013385
    jackthenight
    Poziom 13  
    Po ponownym założeniu łańcucha oczywiście że zrobiłem naukę położeń krańcowych, w końcu po założeniu łańcucha wózek był w innym miejscu niż przy demontażu, także konieczne było włączenie nauki położeń krańcowych.

Teraz nic nie zwisa, lekko się luzuje po czym napina, ważne że nie wypada z szyny jak wcześniej i wózek dociska blokadę krańcową zamknięcia.
  • #13 18234303
    wppk
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    jackthenight napisał:

Teraz nic nie zwisa, lekko się luzuje po czym napina, ważne że nie wypada z szyny jak wcześniej

Wczoraj kupiłem Nice pod marką Moovo (dla Castoramy) OM550N, bliźniaczo podobny do Nice Avio 500 Kit. Ostatnia sztuka, w pudełku bałagan, bez instrukcji, kluczy i kilku śrubek a część elementów była już skręcona.
    Udało mi się wszystko zmontować ale zaobserwowałem podobny problem. Po zamknięciu naciąg się odpręża ale już nie napręża. Efekt jest taki że po stronie wózka gdzie końce paska przymocowane są w gniazdach, na odcinku od wózka do napędu, pasek wisi pod szyną. Na pozostałej długości pasek jest naprężony. Co radzicie zrobić, poprawić?
    Jeszcze jedno pytanie. Czy na czuwaniu napędu diody mają się palić rozświetlając klosz a dodatkowo dioda oznaczona [U] miga z częstotliwością raz na sekundę? W instrukcji ze strony internetowej nie ma o tym mowy.
  • #14 18237984
    jackthenight
    Poziom 13  
    Podejrzewam, że za mocno dokręciłeś śrubę naciągu paska, spróbuj ją poluzować o dwa , trzy obroty i wtedy sprawdź.
    To jedno, a drugie, ja musiałem np. odkręcić napęd od szyny i przesunąć trochę wózkiem o kilka centymetrów w szynie i zamontować spowrotem napęd do szyny - u mnie to pomogło, chodzi o to aby w innej pozycji ustawić enkoder względem wózka - po tym zrób procedure uczenia pozycji krańcowych.
  • #15 18239969
    wppk
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc. Okazało się że naciąg paska był jednak za słaby.
    Pozostał mi jeszcze problem zapalonej diody L1 co wg. instrukcji oznacza "Podczas normalnej pracy odebrany został kod, którego nie ma w pamięci"
    Jak poprawnie naciągnąć pasek w NICE AVIO 500 Kit
    Dodatkowo okazało się że pilotów, które na dzień dobry zaprogramowałem w "Trybie I", nie mogę ani zlikwidować z pamięci napędu ani zaprogramować w "Trybie II".
    Prawdopodobnie przyczyną jest ww. paląca się dioda L1 przy przycisku P1.
    Ciekawiło mnie zwarcie żółtym przewodem gniazda nr 3 i nr 7 (po rozpakowaniu tak było; przypominam tylko że po nalepkach adresowych opakowania napędu wydaje mi się że egzemplarz wrócił do Castoramy z serwisu Nice) ale odłączenie przewodu powoduje brak reakcji napędu na jakiekolwiek polecenia czy to z pilota czy z przycisków P1, P2 i P3.
  • #16 18240116
    kotbury
    Kasowanie pilotów - rozdział 5.4.5 instrukcji - wszyscy mają problem z tym puszczeniem przycisku podczas 3 mrugnięcia. Trzeba puścić ZANIM lampka zgaśnie.
    Kabelek to zworka imitująca barierę foto której nie masz.
  • #17 18241641
    wppk
    Poziom 12  
    Dzięki!
    Będę dzisiaj walczył i obiecuję zdać relację z frontu;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowego naciągu paska w zestawie NICE AVIO 500 Kit, który zainstalował samodzielnie. Po wstępnym montażu i kalibracji napędu zauważył, że pasek zwisał z szyny po zamknięciu bramy. Użytkownicy forum podzielili się doświadczeniami, sugerując, że pewien luz paska jest normalny, a jego napięcie powinno być dostosowane do pracy napędu. Wskazano na możliwość regulacji siły silnika oraz na konieczność ponownego ustawienia pozycji krańcowych po demontażu. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, poprawiając montaż i regulując naciąg paska, co poprawiło działanie napędu. Pojawiły się również pytania dotyczące diod sygnalizacyjnych i programowania pilotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA