logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy w motorku na akumulator 6V

jaro023 17 Cze 2019 15:16 1515 3
REKLAMA
  • #1 18015970
    jaro023
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, moje dziecko posiada motorek na akumulator i ostatnio przestał działać. Rozebrałem motor i po kolei zaczynając od akumulatora szukałem przyczyny, no i znalazłem. Płytka zamontowana na silniczku 6v tak zwany filtr przeciwzakłóceniowy nie podaje napięcia na silniczek. Jak podłącze przewody bezpośrednio do silniczka to działa a jak z zamontowaną płytką to już nie. Co tu może być na tej płytce uwalone? czy można podłączyć silniczek bez tego filtra? czy raczej nie wskazane?

Uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy w motorku na akumulator 6V Uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy w motorku na akumulator 6V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18015989
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Na oko elementy są sprawne, obejrzyj dokładnie ścieżki (albo "przedzwoń" miernikiem) - czasem w przypadku laminatu podłej jakości zdarzają się mikropęknięcia.

Możesz podłączyć silnik bez filtra - tylko licz się z tym, że ilość emitowanych zakłóceń wzrośnie - możliwe problemy z odbiorem radia, TV.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18015995
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 903
    Cześć.
    Posprawdzaj czy nie ma tam ,,zimnych lutów".Jak ominiesz to ustrojstwo to motorek może generować zakłócenia na przykład w radiu lub tv.
  • #4 18016047
    jaro023
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Usterka usunięta, była przerwa na uzwojeniu zaraz przy padzie na przelotce. Dzięki za pomoc.
REKLAMA