Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda - Samochód odpala ale po chwili gaśnie

CraccK 23 Jun 2019 12:06 456 12
  • #1
    CraccK
    Level 4  
    Witam otóż pojawił się problem w mojej Skodzie Superb 1 1.9tdi 130km. Dojechałem przed chwilą do domu z pracy przy wjeżdżaniu na podwórko zgasł stoczyłem się, gdy próbowałem odpalić nic z tego znaczy odpala ale po chwili gaśnie niżej dodam film. Z tego co wyczytałem w internecie nie dochodzi napięcie do ECU czy jakoś tak, lubię z uszkodzony immobilizer albo w ogóle cały komputer ECU do wymiany oraz programowaniu elektromechanika, bezpieczniki sprawdzone wszystkie dobre. Co według was może być najpewniejszą przyczyną wyżej wymienionej usterki czy bez podłączenia pod komputer się nie obejdzie? Serwis się świeci ponieważ wymiany oleju i filtrów czas nadszedł, nie ma żadnych błędów sprawdzałem co prawda aplikację w telefonie tak się również nie świeci. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #2
    carrot
    Moderator of Cars
    Po włączeniu kluczyka słychać pompę paliwa w zbiorniku ?
  • #3
    entermen
    Level 31  
    @CraccK
    Robiłeś coś z elektryką ostatnio?
    Sprawdzałeś masę?
    Pisze na podstawie usterki, która miała te same objawy, ale w innym aucie.
    Obstawiano wtedy uszkodzony immobilizer po naprawie problem zniknął. Ale powrócił ponownie. Co ciekawe w ciepły suchy dzień problem występował, a w wilgotne poranki itd już nie.
    Zgadzam się też, że problem może być w ECU więc do sprawdzenia.
  • #4
    Ireneo
    Level 42  
    CraccK wrote:
    Witam otóż pojawił się problem w mojej Skodzie Superb 1 1.9tdi 130km. Dojechałem przed chwilą do domu z pracy przy wjeżdżaniu na podwórko zgasł stoczyłem się, gdy próbowałem odpalić nic z tego znaczy odpala ale po chwili gaśnie niżej dodam film. Z tego co wyczytałem w internecie nie dochodzi napięcie do ECU czy jakoś tak, lubię z uszkodzony immobilizer albo w ogóle cały komputer ECU do wymiany oraz programowaniu elektromechanika, bezpieczniki sprawdzone wszystkie dobre. Co według was może być najpewniejszą przyczyną wyżej wymienionej usterki czy bez podłączenia pod komputer się nie obejdzie? Serwis się świeci ponieważ wymiany oleju i filtrów czas nadszedł, nie ma żadnych błędów sprawdzałem co prawda aplikację w telefonie tak się również nie świeci. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

    Źle czytasz albo bez zrozumienia.
    Obejdzie się bez komputera ale trzeba wróżki😀😀😀😀
  • #5
    CraccK
    Level 4  
    carrot wrote:
    Po włączeniu kluczyka słychać pompę paliwa w zbiorniku ?

    Tak słychać

    Dodano po 3 [minuty]:

    entermen wrote:
    @CraccK
    Robiłeś coś z elektryką ostatnio?
    Sprawdzałeś masę?
    Pisze na podstawie usterki, która miała te same objawy, ale w innym aucie.
    Obstawiano wtedy uszkodzony immobilizer po naprawie problem zniknął. Ale powrócił ponownie. Co ciekawe w ciepły suchy dzień problem występował, a w wilgotne poranki itd już nie.
    Zgadzam się też, że problem może być w ECU więc do sprawdzenia.


    Nie sprawdzałem ponieważ nie mam multimetru będę miał na jutro czyli sądzisz, że najprawdopodobniej będzie uszkodzone ECU ? czyli tak czy siak wizyta u elektromechanika będzie konieczna
  • #7
    carrot
    Moderator of Cars
    Quote:
    przy wjeżdżaniu na podwórko zgasł

    To raczej nie immo, zwłaszcza, że na filmie widać normalne zachowanie kontrolki "samochód z kluczem"
    Ale bez diagnostyki to sobie możemy pogdybać...
    Jedyne, co tam można na szybko sprawdzić, to przekaźniki w skrzynce koło akumulatora
  • #8
    CraccK
    Level 4  
    wacek.wacek wrote:
    Po ilu sekundach gaśnie?
    gaśnie po około 3-5 sekundach tak jak widać na filmiku

    Dodano po 1 [minuty]:

    carrot wrote:
    Quote:
    przy wjeżdżaniu na podwórko zgasł

    To raczej nie immo, zwłaszcza, że na filmie widać normalne zachowanie kontrolki "samochód z kluczem"
    Ale bez diagnostyki to sobie możemy pogdybać...
    Jedyne, co tam można na szybko sprawdzić, to przekaźniki w skrzynce koło akumulatora
    można więcej szczegółów o o dokładniej chodzi oraz jak to zrobić chodzi o tą skrzynkę gdzie jest ECU.
  • #9
    carrot
    Moderator of Cars
    Nie, chodzi o tą Link
    Interesuje Cię przekaźnik 100, sprawdź żarówką napięcie na styku 87
  • #10
    CraccK
    Level 4  
    carrot wrote:
    Nie, chodzi o tą Link
    Interesuje Cię przekaźnik 100, sprawdź żarówką napięcie na styku 87
    czyli jak muszę wypisać ten przekaźnik i dopiero wtedy go sprawdzić czy jest napięcie czy jak to zrobić akurat co do elektryki w aucie jestem można powiedzieć laikiem wczoraj kumpel podłączyl przez d kompa i wyskoczył błąd obwód czujnika wału rozrządu poza limitami i mówi że to może być najprawdopodobniej przyczyną bo w immo wyskoczyło tylko błąd z radiem bo jest nie fabryczne i tutaj pytanie gdzie znajduje się też czujnik podniosłem auto zdałem zderzak ale nie mam pojęcia gdzie on jest niżej zdjęcie z bledu
  • #11
    CraccK
    Level 4  
    Zdałem osłonę bezpiecznikow ale nie widzę tam przekaźnika o oznaczeniu 100 :/ Dobra jużź wiem znalazłem na necie, że muszę zdjąc ten przód od środka.
  • #12
    carrot
    Moderator of Cars
    Skup się na problemie z czujnikiem wałka rozrządu, przekaźnik na chwilę obecną zostaw w spokoju