logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa

MichalPat 05 Lip 2019 13:31 1104 11
REKLAMA
  • #1 18045729
    MichalPat
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Komputer działał bezproblemowo przez dłuższy czas. Przez chwilę zabrakło prądu i po tym zdarzeniu komputer sam się włączył (podczas awarii prądu był wyłączony lecz pod zasilaczem), niebieski ekran "automatyczna naprawa" - żadna z opcji nie działa, nawet dysku nie mogę formatować, zawsze wyświetla się komunikat że się nie udało i że nie wprowadzono żadnych zmian. Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa

Pomyślałem że bios się zresetował jednak przywrócenie ustawień domyślnych nie zmienia nic.
  • REKLAMA
  • #2 18045757
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    BIOS nie ma nic do rzeczy a system się posypał - nie napisałeś jaki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18045767
    MichalPat
    Poziom 8  
    Windows 10. Bez względu na to w jaki sposób chce odzyskać system ostatecznie pojawia się błąd jak na zdjęciu:
    Acer Aspire 7 - Prawdopodobnie padł bios, automatyczna naprawa
  • #4 18045885
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Wskazana diagnostyka dysku (jeśli system padł, to mógł mieć powód, jeśli nie chce się odtworzyć - to również może mieć powód, przy usterce dysku takie zachowanie jest możliwe).

System możesz pobrać ze strony Microsoft i próbować zainstalować z zewnętrznego nośnika (licząc się z tym, że mechanizm recovery może zostać uszkodzony przez to działanie, chociaż moim zdaniem nie jest on szczególnie przydatny).
  • REKLAMA
  • #5 18045889
    MichalPat
    Poziom 8  
    Komputer jeszcze na gwarancji więc oddam na gwarancję. Zasadniczo za wady systemu i sprzętu odpowiada sprzedawca. Napiszę potem co było uszkodzone.
  • #6 18045893
    dt1
    Admin grupy komputery
    Za wady sprzętu odpowiada gwarant, za wady systemu w praktyce nikt nie odpowiada - jeśli system został przez Ciebie uszkodzony to możesz zostać obciążony kosztami naprawy.
  • REKLAMA
  • #7 18045935
    MichalPat
    Poziom 8  
    Jeśli system był zainstalowany na komputerze i nie mam płyty instalacyjnej "wersji pudelkowej" to odpowiedzialność ponosi sprzedawca w odniesieniu do rękojmi. Nie mogę komputera otwierać gdyby okazało się że jest dysk uszkodzony czy jakieś inne uszkodzenia więc reklamacja to jedyna droga.
  • #8 18045951
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie musisz otwierać komputera, aby zdiagnozować dysk.
    Wersja instalacyjna systemu, w przypadku gdy partycja recovery Ci się uszkodzi, jest dostępna legalnie i bezpłatnie na stronie Microsoft i da się ją bez problemu zainstalować i aktywować w ramach posiadanej przez Ciebie licencji.

Tak więc jeśli awaria systemu wynika z usterki sprzętowej - tu bezsprzecznie pokryje to gwarancja. Jeśli jednak sprzęt jest sprawny, a w wyniku Twoich działań został uszkodzony system i mechanizm odzyskiwania systemu, to nie widzę powodu, dla którego sprzedawca miałby za to być odpowiedzialnym.
  • #9 18045965
    MichalPat
    Poziom 8  
    Ok, to napisz jeszcze jak sprzedawca udowodni, że usterka została spowodowana moimi działaniami? Przez 21 miesięcy komputer działał bezproblemowo, co ja mogłem zrobić źle jeśli korzystałem z ze sprzętu zgodnie z jego przeznaczeniem?
  • #10 18045968
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Zamiast dywagować czy gwarancja czy nie pobierz obraz systemu ze strony MS i zrób co polecono wcześniej - jeśli Cię to przerasta to nie na gwarancję a do serwisu gdzie wgrają system na nowo za odpowiednią opłatą.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 18045971
    MichalPat
    Poziom 8  
    Ok, tak zrobię.
  • #12 18046216
    MichalPat
    Poziom 8  
    Ok, tak zrobię.

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

Stworzyłem bootowalny pendrive z obrazem win10, ponowna instalacja. Niestety straciłem dane z partycji na której był zainstalowany system. System jednak stanął na nogi. Ciekawi mnie przyczyna problemu - mam w komputerze dysk i tam dane przetrwały więc zawsze trzeba ważne dokumenty zapisywać na dyskach zewnętrznych pozbawionych wrażliwości systemów operacyjnych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 7, który po awarii prądu uruchomił się z niebieskim ekranem "automatyczna naprawa". Pomimo prób przywrócenia ustawień BIOS i różnych metod odzyskiwania systemu, nie udało się rozwiązać problemu. Użytkownik zainstalował system Windows 10 z bootowalnego pendrive'a, co doprowadziło do utraty danych z partycji systemowej, ale system został przywrócony do działania. W dyskusji poruszono kwestie odpowiedzialności sprzedawcy za wady sprzętu i systemu oraz zalecenia dotyczące diagnostyki dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA