logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować subwoofer z głośnikami HI-Sound WF-1052 i zwrotnicami Tonsil?

Jotajoto 15 Wrz 2005 20:13 2274 10
REKLAMA
  • #1 1821124
    Jotajoto
    Poziom 11  
    Witam :D

Mam dylemat. Chciałbym wykonać subwoofer lecz jestem początkujący
    w dziedzinie projektowania kolumn jak i filtrów. Dość duzo czytałem na necie na te tematy i stwierdzam że bez waszej pomocy moje plany nie
    wypalą ;).

Może wymienie co posiadam a później powiem o co ewentualnie by mi chodziło ;)

Więc posiadam :
    - 2 głośniki [ HI-Sound WF-1052 ; Imp 8Ω ; 10 calowe ; pisze na nich
    max. music power 300 W ]
    Chciałem znaleźć cos o nich na necie i znalazłem jedynie obrazek :) :

http://www.tridex.com.pl/_6169.htm (różnią się jedynie kolorem)
    no i dodatkowo: SubWoofer 300W, 45-6000Hz, 89dB, 8Ohm

Konkretnie interesowały mnie parametry które moga posłuzyc do obliczeń
    projektowych. Niestety nie mogłem ich znaleźć :(.

- 2 zwrotnice z cewkami o oznaczeniach 3079T prod. Tonsil (plus kilka kondesatorków)

Także starałem się znaleźć o nich jakies informacje niestety bezskutecznie
    Jedyne co znalazłem to kolsiesia który ma podobny do mnie problem :D
    Niby znalazł indukcyjności ale odziwo cewek o innych oznaczeniach, może poporstu się pomylił ale nie wiem na pewno :

http://users.nethit.pl/forum/read/gumon/3212843/

- Amplituner(nie jedyny jaki mam ale myslę że mógłby się nadać)
    a konkretnie:
    DIORA Amplituner Stereo Tosca 303(pewnie nie jeden się na niej wychował) myśle że jego moc wystarczy 2x20 W (nie chce mocniejszego bo zalezy mi na jakości a nie na głośności )
    Tyle że śmiga jeden kanał tylko i żeby zrobic z drugim musiałbym kolejnego posta pisac ale jak co to da się zrobić ;)

- różne elementy typu przełączniki, terminal, i inne które śmiało mógłbym wykorzystać poprawiając walory estetyczne ;)

Jedyne czego nie mam to pomysłu i fachowej wiedzy jak to wszystko połączyc żeby powstało z tego cos naprawdę kosmicznego ;) tanim kosztem oczywiście. Po wielu przeczytanych artykułach stwierdziłem że mogło to by być obódowa z bass reflexem. Na resztę bym się nie rzucał ze wzgledu na ryzyko złego wykonania. Jedyne co do tej pory zrobiłem to renowacja moich kolumn( dośc sporych zresztą).

Prosze was żebyście mi doradzili w kwestii jaką obódowę zrobić, jak wykonać najprostszy filter, no i w sumie tyle chyba że jeszcze co do wzamcniacza(pewnie powiecie że za mało mocy ale mysle że styknie w końcu jak bede niezadowolny to podepne sobie cos mocniejszego :)

Ogólnie jak macie jakies pomysły na to co mam to tez jestem ciekaw waszych propozycji. Wiem że łatwiej by było z jednego głośnika to wykonać ale mam 2 i stwierdziłem że drugi nie bedzie się kurzył :D a mam parę satelitek z kina domowego więc potrebuje tylko jakiegoś wypasionego subwoofera :D

Z góry dziękuje za każdą podpowiedź

Ahia zostawiam jeszcze mój numer GG na wypadek jak by ktoś chciał się zapytać o coś ;D 6942947

• Pomocny post
    #2 1821783
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Te głośniki to jakaś podróba alpfarda;p pewnie z tej samej fabryki...
    parametrów nie znajdziesz, chyba, że jakieś z księżyca (alpfard).
    Moge Cie tylko odesłać do tematu o strojeniu na ucho BR (wyróżniony w akustyce). Co prawda ja bym nie zaryzykował tu br:) bo qts w takich szajsach jest zwykle duzo wiekszy niz 0.5:)
    Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1821921
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    lepiej jakbyś załatwił sobie STX. O mniejszej mocy zagrają lepszą kontrolą,leszym brzmieniem no i parametry STX w 95% są prawdziwe -
    np. GDN 18-120 z 89 dB (prawdziwymi)

Te Twoje
    głośniki są niskiej klasy ze względu na:

a) są robione na odwal, mieszane w fabryce, wymieniane nalepki z Alpharda na Prosonic itd, idą przez ten cały świat, i kazdy, który dochodzi do Polski ma inne parametry.

b) grają tylko dlatego , że ich szczelina magnetyczna ma pol metra (i można głosniki oddać do handlu zrobione krzywo na odwal), mają piekielnie mała skuteczność, żeby nie było słychac tyrkotań krzywej membrany. Piszę na nich 300Wat a druty odpadają przy 120 Watach (sprawdzone empirycznie)

c) głośniiki na pewno nie mają 89dB, a ze wzgledu na resztę parametrów akustcznych, gume, dużą masę membrany ITP...

wsadzasz dwa STX lub TVM'y do jednej obudowy i kazdy zasilasz z jednego kanału takiej Toski, po czym laczysz wejścia kanałów rozdzielaczem, i stawiasz filter aktywny. Powiedzmy 80-150Hz regulowany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 1822069
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Słuchaj, BR to dobre wyjście, na pewno zwiększy ilość basu, ale bas może się sklusić. Daj je do jednej obudowy o litrażu 70L. Strojenie wykonaj na 40Hz - standart dla 10'. port 14 cm średnicy i 30cm długości, albo 10/14. Jaki masz inny, to sie policzy długość, ale 10 cm to stanowcze minimum dla dwóch 10.

Kolega ma juz te glosniki, wiec nic nie zmieni, chce je zaaplikowac. Terminale zrób 2 na każdy głośnik jeden, głośników nie łącz wewnętrznie w żaden sposób, terminale obok siebie, więc w razie czego dokręcisz blaszkę i zrobisz sobie połączenie szeregowe albo równoległe, jakbyś kiedyś zmienił wzmacniacz. Super basu się z tego nie spodziewaj, bo się zawiedziesz.

Jeśli konstrukcję traktujesz jako zaaplikowanie kurzących się głośników, to powiem ci ze warto. jak chcesz jakości, idź za propozycją Tremolo
  • REKLAMA
  • #5 1822966
    Jotajoto
    Poziom 11  
    Hello !!!

Prawdę mówiąć nie wierzyłem w tak szybką reakcje ;)
    Jestem wdzięczny hihi Co do głosników to nie zamierzam ich zmieniać
    bo jak już mówiłem mam je na stanie i chciałbym z nimi coś zrobić a nie jestem na musiku że muszę cos kupić bo już mam 2 giganty :D

Z tego co czytałem radzicie mi zrobić pudło BR 70 litrowe ;) i zesrtoić na 40 hz luzz (jeszcze muszę poczytać o tym strojeniu)

Niestety nadal nie wiem jak zrobic ten filtr chyba że ta cewka co wspominałem się nada (ale wątpie) a pomysł z zasileniem obu głośników
    osobnymi kanałami jest chyba najlepszy (tyklko będe musiał zrobic z jednym kanałem hihi )

BR mam 2 x 9cm szerokości ;)

Oto co mi wyszło jak zacząłem kombinowac z płyt które mam ;)
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować subwoofer z głośnikami HI-Sound WF-1052 i zwrotnicami Tonsil? Kolumna moja.JPG (9.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1823239
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Jeśli na upartego chcesz to wykonać - to działaj... Możesz zmiejszyć obudowę do nawet 55 - 60 litrów z uwagi na mała wytrzymałość mocową takich "cacek"... Tak czy siak - basu z tego nie będzie specjalnie...
  • #7 1823780
    Jotajoto
    Poziom 11  
    Witam !!!

Słowa konstruktywnej krytyki ale mało pomocy :D

Potrzebuje sie dowiedziec czy mogą być takie BR tzn 2 x 9cm średnicy
    czy raczej inne założyć może ;)

No i nikt mi nie odpisał co do tego filtra jakiego mam zrobić :D

Pissss
  • Pomocny post
    #8 1824745
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Nie wiem czy aby nie przesadziłęś 2x9cm to wdg mnie za dużo zrób jeden wylot, albo dwa mniejsze.
  • Pomocny post
    #9 1824818
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Cytat:
    Potrzebuje się dowiedziec czy mogą być takie BR tzn 2 x 9cm średnicy

Jasne, że mogą być, ale zakładając 70L i strojenie 40Hz, ich długośc musi wynosić około 26 cm każdy. 2 BR to mniejsza kompresja i mniejsze turbulencje. Na pewno efekt lepszy niż jeden BR. Nie będzie świstać...

A co do estetyki, to jestem pewien , ze bardziej ci sie spodoba, jak przednia ścianka bedzie miała szerokość niewiele szerszą od głośników, za to głębokość będzie większa. A co do BR na przedniej ściance, to wiesz. Dasz z przodu, to teoretycznie lepszy jakościowo bas, ale z tyłu to bedziesz miał go więcej.
  • #10 1859460
    Jotajoto
    Poziom 11  
    Hello !!!

To znowu ja, tyle że bardziej przygotowany do lekcji :P

Dalej oczywiście chciałbym wykonać tego suba tyle że teraz troche się zmieniło w moich koncepcjach :D

Otóż po ciekawej lektórze o parametrach TS zabrałem się do ich zmierzenia gdyż miałem wszystko co potrzebne w domu :D( tylko pufę z kompletu musiałem przerobić na pudło 20 litrowe hehe). Chciałbym się dowiedziec czy takie wyniki sa realne a jak tak to prosiłbym o wyliczenie pojemności obudowy oraz szer. i dług. BR. Wiem że jest Winsd ale ja się jeszcze na nim zabardzo nie znam i nie wiem czy bym do dobrych wniosków doszedł po wyrzuceniu przez niego wyników :D
    Chciałbym dodać iż korzystałem ze strony :
    http://www.audio.friko.pl/pomiaryg.php

Parametry które udało mi się zmierzyć :

Dla głośnika bez obudowy:

Ro = 7,6 [Ω]
    Rs = 12,90 [Ω]
    Rp = 9,90 [Ω]
    s = 1,69
    f1 = 21 [Hz]
    f2 = 43 [Hz]

Fs = 32 [Hz]

-dobroć mechaniczna Qms: 1,895
    -dobroć elektryczna Qes: 2,713
    -dobroc wypadkowa Qts: 1,116

Dla głośnika z obudową :

Ro = 7,6 [Ω]
    Rs = 12,975 [Ω]
    Rp = 9,93 [Ω]
    s = 1,707
    f1 = 10 [Hz] Cięzko było stwierdzić bo małe nachylenie wykresu było w tej części więc podałem najbardziej pasującą częstotliwość
    f2 = 88 [Hz]

Fs = 61 [Hz]

-dobroć mechaniczna Qms: 1,021838165
    -dobroć elektryczna Qes: 1,444831639
    -dobroc wypadkowa Qtc: 0,598533338 uznałem że tak samo się oblicza jak Qts

No i miałem problem z Vas bo nie wiem co to jest Vb
    pomyślałem że to litraż obudowy ale wynik wychodzi ujemny
    Obudowa ma 18.75 litra

Z obliczeń wyszło mi -13,35731026 ale pewnie źle :cry:

Więc prosiłbym o zbadanie tej sprawy :|

Tyle w kwestii głośników

Kolejnym moim probleme jest sprawa wzmacniacza :D

Udało mi się skombinować subwoofer Samsunga SMS-5100
    i pomyślałem że fajnie by było go wykorzystać do mojego projektu
    Tu są jego parametry :
    http://www.action.pl/documents/instrukcje/SMS5100.pdf

Pomyślałem że mogłbym podpiąć do niego i moją kolumne i satelitki. Przy okazji znika problem filtra i w sumie wzmacniacza choć pomyślałem że jak by układ z SMS-5100 nie wyrabiał z kolumną to można by puścić sygnał od suba z układu SMS do wzmacniacza (tej Toski 303) i potem wyjść na dwa kanały osobne dla każdego głośnika. Myślałem także żeby sie tyle nie bawić (jak widać głośnik niskotonowy ma imp. 4Ω) można by połączyć równolegle takie głośniki i prawie by było 4Ω. Powiecie że napewno nie wyrobi układ wzmacniacza ale jak macie jkaieś inne propozycje jak by to zgrać ładnie ze sobą to jestem otwarty :)

Nie zależy mi znowu na MEGA BASACH chciałbym żeby to chodziło jak należy w układzie 2.1 głównie do filmów odtwarzanych z kompa :P
    Myślę że nie będzie tak źle z tym basem jak niektórzy twierdzą hehe.
    Mam mały pokój koło 3x4x2.5 więc nie musi to wyrwać mi szyb z okien :P

Interesuje mnie przenikliwy i ciepły basik do zestawu

Za wszystkie odpowiedzi i rady z góry dziękuje

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 1859484
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Moim zdaniem trochę wysoka czestotliwośc rezonansowa ( no chyba że rzeczywiście masz takie głosniki pod ręką)

-dobroć mechaniczna Qms: 1,021838165 ( za mało)
    -dobroć elektryczna Qes: 1,444831639 (trochę duża) - nie spotkałem aby Qes>Qms

Qtc to chyba co innego jak Qts (jakby co za mało jak na Alphardopodobnego)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu subwoofera z wykorzystaniem głośników HI-Sound WF-1052 (10", 8 Ω, moc muzyczna 300 W) oraz zwrotnic Tonsil z cewkami 3079T. Użytkownik poszukuje parametrów głośników do obliczeń projektowych, jednak brak oficjalnych danych technicznych powoduje trudności. Wskazano, że głośniki te są niskiej jakości, prawdopodobnie podróbkami Alpharda, o niepewnych parametrach i niskiej skuteczności, co ogranicza jakość basu i moc użytkową. Zalecane jest wykonanie obudowy typu bass-reflex (BR) o pojemności około 70 litrów, strojenie na około 40 Hz oraz zastosowanie portów BR o średnicy 9 cm i długości około 26-30 cm. Dyskutowano o zaletach dwóch portów BR względem jednego, mniejszej kompresji i redukcji turbulencji. Wskazano, że głośniki należy zasilać osobnymi kanałami wzmacniacza lub zastosować filtr aktywny, gdyż zwrotnice Tonsil 3079T nie są dobrze udokumentowane i mogą nie być optymalne. Użytkownik samodzielnie zmierzył parametry Thiele-Small, uzyskując m.in. Fs=32 Hz, Qms=1,895, Qes=2,713, jednak pojawiły się wątpliwości co do poprawności pomiarów. Podsumowując, projekt jest możliwy do wykonania, ale z ograniczeniami jakościowymi wynikającymi z parametrów głośników i braku precyzyjnych danych o zwrotnicach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA