Witam
Mam dylemat. Chciałbym wykonać subwoofer lecz jestem początkujący
w dziedzinie projektowania kolumn jak i filtrów. Dość duzo czytałem na necie na te tematy i stwierdzam że bez waszej pomocy moje plany nie
wypalą
.
Może wymienie co posiadam a później powiem o co ewentualnie by mi chodziło
Więc posiadam :
- 2 głośniki [ HI-Sound WF-1052 ; Imp 8Ω ; 10 calowe ; pisze na nich
max. music power 300 W ]
Chciałem znaleźć cos o nich na necie i znalazłem jedynie obrazek
:
http://www.tridex.com.pl/_6169.htm (różnią się jedynie kolorem)
no i dodatkowo: SubWoofer 300W, 45-6000Hz, 89dB, 8Ohm
Konkretnie interesowały mnie parametry które moga posłuzyc do obliczeń
projektowych. Niestety nie mogłem ich znaleźć
.
- 2 zwrotnice z cewkami o oznaczeniach 3079T prod. Tonsil (plus kilka kondesatorków)
Także starałem się znaleźć o nich jakies informacje niestety bezskutecznie
Jedyne co znalazłem to kolsiesia który ma podobny do mnie problem
Niby znalazł indukcyjności ale odziwo cewek o innych oznaczeniach, może poporstu się pomylił ale nie wiem na pewno :
http://users.nethit.pl/forum/read/gumon/3212843/
- Amplituner(nie jedyny jaki mam ale myslę że mógłby się nadać)
a konkretnie:
DIORA Amplituner Stereo Tosca 303(pewnie nie jeden się na niej wychował) myśle że jego moc wystarczy 2x20 W (nie chce mocniejszego bo zalezy mi na jakości a nie na głośności )
Tyle że śmiga jeden kanał tylko i żeby zrobic z drugim musiałbym kolejnego posta pisac ale jak co to da się zrobić
- różne elementy typu przełączniki, terminal, i inne które śmiało mógłbym wykorzystać poprawiając walory estetyczne
Jedyne czego nie mam to pomysłu i fachowej wiedzy jak to wszystko połączyc żeby powstało z tego cos naprawdę kosmicznego
tanim kosztem oczywiście. Po wielu przeczytanych artykułach stwierdziłem że mogło to by być obódowa z bass reflexem. Na resztę bym się nie rzucał ze wzgledu na ryzyko złego wykonania. Jedyne co do tej pory zrobiłem to renowacja moich kolumn( dośc sporych zresztą).
Prosze was żebyście mi doradzili w kwestii jaką obódowę zrobić, jak wykonać najprostszy filter, no i w sumie tyle chyba że jeszcze co do wzamcniacza(pewnie powiecie że za mało mocy ale mysle że styknie w końcu jak bede niezadowolny to podepne sobie cos mocniejszego
Ogólnie jak macie jakies pomysły na to co mam to tez jestem ciekaw waszych propozycji. Wiem że łatwiej by było z jednego głośnika to wykonać ale mam 2 i stwierdziłem że drugi nie bedzie się kurzył
a mam parę satelitek z kina domowego więc potrebuje tylko jakiegoś wypasionego subwoofera
Z góry dziękuje za każdą podpowiedź
Ahia zostawiam jeszcze mój numer GG na wypadek jak by ktoś chciał się zapytać o coś ;D 6942947
w dziedzinie projektowania kolumn jak i filtrów. Dość duzo czytałem na necie na te tematy i stwierdzam że bez waszej pomocy moje plany nie
wypalą
Może wymienie co posiadam a później powiem o co ewentualnie by mi chodziło
Więc posiadam :
- 2 głośniki [ HI-Sound WF-1052 ; Imp 8Ω ; 10 calowe ; pisze na nich
max. music power 300 W ]
Chciałem znaleźć cos o nich na necie i znalazłem jedynie obrazek
http://www.tridex.com.pl/_6169.htm (różnią się jedynie kolorem)
no i dodatkowo: SubWoofer 300W, 45-6000Hz, 89dB, 8Ohm
Konkretnie interesowały mnie parametry które moga posłuzyc do obliczeń
projektowych. Niestety nie mogłem ich znaleźć
- 2 zwrotnice z cewkami o oznaczeniach 3079T prod. Tonsil (plus kilka kondesatorków)
Także starałem się znaleźć o nich jakies informacje niestety bezskutecznie
Jedyne co znalazłem to kolsiesia który ma podobny do mnie problem
Niby znalazł indukcyjności ale odziwo cewek o innych oznaczeniach, może poporstu się pomylił ale nie wiem na pewno :
http://users.nethit.pl/forum/read/gumon/3212843/
- Amplituner(nie jedyny jaki mam ale myslę że mógłby się nadać)
a konkretnie:
DIORA Amplituner Stereo Tosca 303(pewnie nie jeden się na niej wychował) myśle że jego moc wystarczy 2x20 W (nie chce mocniejszego bo zalezy mi na jakości a nie na głośności )
Tyle że śmiga jeden kanał tylko i żeby zrobic z drugim musiałbym kolejnego posta pisac ale jak co to da się zrobić
- różne elementy typu przełączniki, terminal, i inne które śmiało mógłbym wykorzystać poprawiając walory estetyczne
Jedyne czego nie mam to pomysłu i fachowej wiedzy jak to wszystko połączyc żeby powstało z tego cos naprawdę kosmicznego
Prosze was żebyście mi doradzili w kwestii jaką obódowę zrobić, jak wykonać najprostszy filter, no i w sumie tyle chyba że jeszcze co do wzamcniacza(pewnie powiecie że za mało mocy ale mysle że styknie w końcu jak bede niezadowolny to podepne sobie cos mocniejszego
Ogólnie jak macie jakies pomysły na to co mam to tez jestem ciekaw waszych propozycji. Wiem że łatwiej by było z jednego głośnika to wykonać ale mam 2 i stwierdziłem że drugi nie bedzie się kurzył
Z góry dziękuje za każdą podpowiedź
Ahia zostawiam jeszcze mój numer GG na wypadek jak by ktoś chciał się zapytać o coś ;D 6942947