logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie obniżyć temperaturę w komputerze: otwarta obudowa czy wentylatory?

Miles! 16 Wrz 2005 08:26 5990 35
REKLAMA
  • #1 1822229
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    cze chciałem się spytać czemu prawie wszyscy jak chcą zmniejszyć temp. w budzie to zakładają wiele wentylatorów, przecież wystarczy zdjąć jeden lub dwa boki i temp. w budzie będzie mniejsza niż z tymi wentylami przy zamkniętej obudowie. Czemu tak robią a nie zdejmą boków. Pytam was o to bo chcę trochę zmniejszyć temp. podzespołów komp a nie wiem co lepsze zdjąć dwa boki czy wsadzić pare wentyli?? Proszę odpowiedzcie. POZDRO!!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1822237
    carma2
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Ja robię tak. Latem jeśli jest gorąco zdejmuje obydwa boki z obudowy i tak stoi. Jeśli jest chłodniej to zakładam jedną obudowę a zimą obydwie strony. Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1822276
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    bo jak masz zamknieta bude to masz wymuszony obieg powietrza przez buczki i wszystko jest chlodzone
  • Pomocny post
    #4 1822462
    ilubek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam

To proste
    Dodanie wentyli w odpowiednich miejscach obudowy, które wymuszają obieg powietrza w budzie jest o wiele sukteczniejsze (jak się to mądrze zrobi) od zdjęcia boków budy. Do tego niewątpliwie jest ciszej.
  • Pomocny post
    #5 1822510
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    O dziwo z załozoną obudową jest kilka stopni chłodniej!
  • #6 1822901
    Miles!
    Poziom 21  
    ghost666 no jak mam założoną budę to temp. jest wyższa i to nawet o 6*C na procku i ok 4*C na chipsecie. ilubek nie wiem czy jest ciszej bo jak wsadzę minimum 2wentyle do budy nawet ze zmniejszonymi obrotami to też napewno będą troszkę chałasować. Dalej nie wiem co o tym wszystkim myśleć :|
  • #7 1822970
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ja mówie o sytuacji gdy są conajmniej dwa wentylatory w budzie - wciagający i wyciagający, tak jak przewiduje spec. ATX :)
  • #8 1822983
    Miles!
    Poziom 21  
    acha. to teraz kródkie pytanie i proszę o kródką odpowiedz. Temp. podzespołów w kompie będzie niższa jeżeli założę jeden wentyl w boku dmuchający na procka i jeden wentyl pod zasilatorem wyciągający powietrze, niż otwarta buda na ościerz?? bo niewiem czy się opłaca inwestować w przeróbki/
  • Pomocny post
    #9 1823248
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1823317
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Dokładnie tak jak mówi kolega Stasiek - tak bedzie najlepiej. Mozesz oczywiscie dodac 3 wentyl z boku, ale to nie konieczne
  • Pomocny post
    #11 1823464
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Ja mam 2 wyciągające pod zasilaczem (z zasilaczem 3) i jeden wdmuchujący z przodu i jest owiele ciszej niż jak zdejme boki i wyłącze wentyle w obudowie a temp. to różnica 2*C na procku i 3 na płycie na korzyść zdjetych boków więc uważam że to mała różnica i wole mieć cichego kompa.
  • #12 1823680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 1823687
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    heniek2r5 napisał:
    acha. to teraz kródkie pytanie i proszę o kródką odpowiedz. Temp. podzespołów w kompie będzie niższa jeżeli założę jeden wentyl w boku dmuchający na procka i jeden wentyl pod zasilatorem wyciągający powietrze, niż otwarta buda na ościerz?? bo niewiem czy się opłaca inwestować w przeróbki/

W takim przypadku ciężko powiedzieć, dam przykład mojego domowego kompa (wentyle na 5 lub 7v) - przód 2x 80mm, tył 2x 80mm i góra obudowy (musiałem ciąć dziurę) - 1x92mm. Stwierdzam że ten wentyl na górze daje najwięcej, jest tylko jedno ale, nie można tam wrzucić jakiegoś mocnego wentyla, gdyż może zajść zjawisko że będzie "zabierał" powietrze z zasilacza i mogą być problemy z temperaturą...
    Po zdjęciu boku obudowy temp proca rośnie o 3-4st., płyty o 2, dysku o 2-3st., czyli obieg powietrza mam bardzo dobry, skoro temp. w zamkniętej budzie niższe :)
  • #14 1823690
    conQeror
    Arctic Cooling, 80mm odpowiedniej długości przewód owinięty w czarną siateczkę żeby ładnie wyglądało, cichy i kwota około 13-15zł za sztuke.
  • Pomocny post
    #15 1824318
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    ja qpilem arctica za 7.50 na allegro...

ale musialem zalutowac mu termistor i programowo go kontroluje...
  • #16 1824809
    Miles!
    Poziom 21  
    no tak ale jak u mnie przy otwartej budzie jest o 6*C zimniej na procku i 4-5*C na chipsecie to czy jest sens U MNIE wstawiać wentyle w budzie żeby nie było tak że kupie wętylatory nałożę budę a temp ta sama co przy zdjętej budzie a nawet wyrzsza... tego się boję
  • #17 1825131
    conQeror
    Jeśli kupisz porządne wentyle (nie za 4 zł na allegro) i np. wytniesz z boku dziure i mniejwiecej na przeciw procka zamontujesz wdmuchujący a z tyłu najlepiej jak bys miał 2 miejsca na wentyle i zamontowac zeby wyciągały powietrze, i dodaj jeszcze wdmuchujący z przodu i wyciągający z tyłu, dodaj regulator obrotów i jeśli wszystko dobrze przemyślisz i w odpowiednich miejscach zamontujesz (u mnie się zdażyło że różnica 1cm przy montowaniu wiatraczka była 2-3*C) to będziesz miał cisze, spokuj i nizszą temp.
  • REKLAMA
  • #18 1825253
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ja mam takie rozmieszczenie:

- jeden na przód - wtłaczający
    - jeden z tyłu -wyciągający
    - jeden na górze(pomiędzy zasilaczem a napędem) - wyciągający

- w planach będą z boku obudowy w plexi dwa wtłaczające(procesor,grafika) -ale jeszcze niema plexi

Przy ustawieniach wentylatorów na cisze mam: cpu:54st ; chipset:33st ; HDD:21st
  • Pomocny post
    #19 1825374
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    DUD3K napisał:
    - jeden na przód - wtłaczający
    - jeden z tyłu -wyciągający
    - jeden na górze(pomiędzy zasilaczem a napędem) - wyciągający
    bardzo dobry wynik, ale chciałbym sie dowiedzeć jak u ciebie jest z głośniością pracy komputera ...(?) ;)
  • #20 1826369
    DUD3K
    Poziom 19  
    bd wynik:o co konkretnie chodzi? o ilość czy co?
  • Pomocny post
    #21 1827388
    Eliotas
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mój Big Tower od lat stoi bez blach i przeżył różny sprzęt.

Najlepsze rozwiązania są najprostsze - jeśli masz ciche chłodzenie procesora, karty graficznej, chipsetu ( u mnie tylko jeden wolnoobrotowy na procku - reszta pasywna) - to zamiast zakładać 3-4 wentylatory - zdejmij blachy.
  • #22 1827483
    Miles!
    Poziom 21  
    ja też tak myśle że najlepsze jest najprostrze ;)
  • #23 1827646
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    DUD3K napisał:
    bd wynik:o co konkretnie chodzi? o ilość czy co?
    sorki za niejasność, chodzi oczywiście o temparatury jakie podałes ;)
  • #24 1827813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1827816
    DUD3K
    Poziom 19  
    Temperatuery ktore poddalem sa na chichy ustawieniach (wiatraczki 1600 obr/min)

Do tego mam cichy zasilacz - Chieftec 360 202 DF
  • #26 1828143
    ilubek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam

Ja do swojej budy dodałem 4 wentyle:
    1. 80x80 z przodu na dole zasysający (chłodzi HDD)
    2. 92x92 z boku budy na wprost procesora zasysający
    3. 92x92 z tyłu pod zasilaczem wyciągający
    4. 92x92 w suficie budy wyciągający

Wszystkie wentyle chodzą na 5V

Dodatkowo przerobiłem chłodzenie zasilacza – dodałem drugi wentyl na boku zasiłki i podłączyłem oba szeregowo czyli zasilane są 6V

Przerobiłem chłodzenie karty graficznej: zdemontowałem mały 40x40 doprowadzający mnie do szału wentyl z GPU, a zamiast niego dałem wentyl 80x80 zamontowany na śledziu PCI. Oczywiście również obraca się na 5V. Przeróbka okazała się bardzo przydatna kiedy to niedawno wymieniłem kartę graficzną na chłodzoną pasywnie Radeon 9550. (nie musiałem kombinować do niej chłodzenia)

Przerobiłem również chłodzenie procesora – wymieniłem sam wentyl na większy i również go spowolniłem.

Większość wentyli pochodzi ze starych zużytych zasilaczy (a więc darmowe), mają obniżone obroty (zasilanie 5V - 6V), a więc ciche.
    Podłączone są do panelu własnej roboty.

Dodatkowo budę okleiłem od środka trzema materiałami tłumiącymi: mata bitumiczna, mata korkowa i gąbka karbowana.
    Zrobiłem także (bardzo rzadko spotykany) tłumik kompa.
    Ciekawych odsyłam na swoją stronę: http://www.ilubek.republika.pl
  • Pomocny post
    #27 1828214
    Oktanek
    Poziom 17  
    a tak wogóle to po co cudować z otwieraniem obudowy??
    przeciez komp wam sie nie rozplynie kurczak.......ehhhh
  • Pomocny post
    #28 1865775
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #29 1873169
    Kac
    Poziom 13  
    Witam
    Tyle każdy montuje wentylatorów żeby trochę ochłodzić. Ale wg. mnie nikt nie pisze dokładnie co chce osiągnąć. Czy obniżenie temperatury, czy ciszę. a może jedno i drugie. Ja założyłem sobie że ma być to ostatnie, ale bez żyłowania sprzętu. I zrobiłem narazie to że mam ciszę i jako taką temperaturę przy trochę podkręconym procku.
    Trochę jest w moich ostatnich wiadomościach tutaj:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic227381-30.html#1872399
    jest to jeszcze nie skończone jak piszę , jeszcze trochę poprzerabiam, dodam czjnik który będzie startował wentyl procesora około 40-45 s. C
    W tej chwili na proc. jest 43 C a wentylator jest wyłączony .
  • #30 1873989
    Eliotas
    Poziom 15  
    victrex napisał:
    Witam,
    jak pc jest otwarty to wszystko się w nim kurzy a potem zwarcia i niewiadomo z kąd usterki

Pozdrawiam

Wnetrze kompa i tak się kurzy (szczególnie jak stoi na podłodze), nawet bez wentylatorów wciągających powietrze, nie widziałem (a przecież można) żeby ktoś założył filtr powietrza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych metod obniżania temperatury podzespołów komputerowych poprzez porównanie otwartej obudowy z zastosowaniem wentylatorów. Zdjęcie boków obudowy może obniżyć temperaturę o kilka stopni, jednak powoduje większe nagromadzenie kurzu i potencjalne ryzyko usterek. Zamknięta obudowa z odpowiednio rozmieszczonymi wentylatorami (np. wdmuchującymi z przodu i wyciągającymi z tyłu oraz na górze) zapewnia wymuszony obieg powietrza, co skuteczniej chłodzi komponenty i jest cichsze. Optymalny układ wentylatorów to minimum dwa – jeden zasysający powietrze na wprost procesora i drugi wyciągający pod zasilaczem lub z tyłu obudowy. Wentylatory o obniżonych obrotach (5-7V) zapewniają kompromis między chłodzeniem a hałasem. Wskazane jest stosowanie wentylatorów dobrej jakości, np. Arctic Cooling, które są ciche i efektywne. Przeróbki chłodzenia, takie jak wymiana wentylatora procesora na większy i wolnoobrotowy, czy dodanie wentylatora na karcie graficznej, również poprawiają temperatury. Ostatecznie wybór między otwartą obudową a wentylatorami zależy od priorytetu użytkownika: niższej temperatury czy mniejszego hałasu i ochrony przed kurzem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA