logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE40EH5000 - diagnoza braku podświetlenia, sprawdzanie diod LED

michaaaaaaa 26 Lip 2019 16:00 2070 14
REKLAMA
  • #1 18081706
    michaaaaaaa
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

W TV Samsung UE40EH5000 brak podświetlenia. Idąc za instrukcjami stąd, rozebrałem i sprawdziłem zasilacz. Fizycznie nie widać nic spalonego poza trochę ciemniejszym "plackiem" na płytce w okolicach diod prostowniczych.
    Przejście jest na każdym elemencie na, którym powinno być. Na wtyczce LED jest napięcie:
    Pin 2 D+ 216V
    pin 3 s1- 192V
    pin 4 s2+ 192V
    Pin 6 S2- 168V
    pin 7 S3+ 168V
    pin 8 D- 0V (wygląda mi to na mase)
    To zacząłem sprawdzać diody i już na start w górnym i dolnym pasku mam możliwość sprawdzenia przejścia poniewąż są z jednej i drugiej strony wtyczki. Multimetr piszczy. W środkowym jest wtyczka tylko z jednej strony, więc oskrobałem delikatnie przy ostatniej diodzie folię zabezpieczającą i multimetr piszczy tylko przy minusie. Przy plusie zero reakcji, ale sprawdzając po kolei przejście na każdej z diod jest. Multimetr nie piszczy, ale pokazuje wartość.
    PS: Dodam tylko, że przez przypadek dotknąłem coś na płytce i LED-y zaświeciły, złożyłem w całość i podłączyłem, ale nie działa dalej.
    Na płytce T-con diody się świecą.
    Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Przycisk szukaj już gwałcę od dawna. Zarówno tu jak i na zagranicznych portalach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18081784
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Sprawdź dobrze diody, sprawdzając multimetrem na (symbolu dioda) to w jednym kierunku powinna się delikatnie zaświecić. Jeżeli jest jakaś dioda uszkodzona na jednej listwie to jak coś dotknołeś mogły się zaświecić na chwile potem zabezpieczenie odłączyło zasilanie na diody.
    Pod lakierem jest więcej niż jedna ścieżka wiec może nie sprawdzasz odpowiednio każdej diody?.
  • #3 18081910
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1631
    Do naprawy TV trzeba mieć odpowiednie narzędzia diagnostyczne, jeśli ich nie masz oddaj do wyspecjalizowanego serwisu, multimetrem diod nie przetestujesz.
  • REKLAMA
  • #4 18081911
    michaaaaaaa
    Poziom 8  
    [quote="banmar_2005"]Sprawdzę jeszcze raz ale żadna z diód się nawet nie zajarzyła jedynie wartości się pokazywały na multimetrze, nastawionym na symbol dioda. Cała listwa ma napięcie 94V nie mam niestety zasilacza laboratoryjnego aby chociaż zajarzyć wszystkie... Co do ścieżek to jak się dobrze przyjrzeć widać na listwach dwie cieniutki minus idący przez cała listwę i gruby plus przechodzący między diodami.

[quote="GanCegall"]
    https://www.youtube.com/watch?v=KcBmHx_MsTI&t=329s
    10:55. TU jakoś można.
  • #5 18081942
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1631
    michaaaaaaa napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=KcBmHx MsTI&t=329s

Nie oglądam głupkowatych filmików na "judupie" :-) no chyba żeby się pośmiać z tych cudoków, tobie też polecam.
    Do roboty potrzebne są powtarzam narzędzia, jeśli ich nie masz to kup je albo oddaj urządzenie komuś kto ma.
  • #6 18081984
    banmar_2005
    Poziom 31  
    GanCegall napisał:
    michaaaaaaa napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=KcBmHx MsTI&t=329s

Nie oglądam głupkowatych filmików na "judupie" :-) no chyba żeby się pośmiać z tych cudoków, tobie też polecam.
    Do roboty potrzebne są powtarzam narzędzia, jeśli ich nie masz to kup je albo oddaj urządzenie komuś kto ma.

Dlaczego tak piszesz?
    od lat sprawdzam w ten sposób diody led w listwach i nigdy nie miałem problemów. Na koniec sprawdzam całe listwy pod zasilaczem.
    Fakt że najlepiej wymienić całą listwę lub wszystkie diody na listwie, ale jak ktoś nie ma czym i jak to po wymianie uszkodzonych diod układ zaskoczy ale na jak długo to nie wiadomo, Ja przy wymianie pojedyńczych diod zalecam aby ustawić podświetlanie na 70- 80%. to zawsze zwwieksza trochę trwałość.
  • REKLAMA
  • #7 18083334
    michaaaaaaa
    Poziom 8  
    banmar_2005 napisał:
    Sprawdź dobrze diody, sprawdzając multimetrem na (symbolu dioda) to w jednym kierunku powinna się delikatnie zaświecić. Jeżeli jest jakaś dioda uszkodzona na jednej listwie to jak coś dotknołeś mogły się zaświecić na chwile potem zabezpieczenie odłączyło zasilanie na diody.
    Pod lakierem jest więcej niż jedna ścieżka wiec może nie sprawdzasz odpowiednio każdej diody?.

Miałeś racje. Multimetr mój chyba kończy żywot bo głupieje. Ale wziąłem sobie do serca to co napisał GanCegall bez profesjonalnych narzędzi nie ma co podchodzić naprawy. Z racji, że o godz 23 w sobote żaden sklep już nie pracuje zmuszony byłem zrobić sobie samemu ultra profeszonal tester do diód z dwóch bateryjek AA :D . 4 diody martwe.
  • #8 18083338
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15523
    michaaaaaaa napisał:
    zmuszony byłem zrobić sobie samemu ultra profeszonal tester do diód z dwóch bateryjek AA :D . 4 diody martwe.

Najprostsze sposoby bywają jednak najskuteczniejsze ;)
    Teraz sprawdź tylko ich model i wymieniaj, byle nie lutownicą pistoletową.
    michaaaaaaa napisał:
    Multimetr mój chyba kończy żywot bo głupieje.

Lub bateria w nim...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18083381
    michaaaaaaa
    Poziom 8  
    sosarek napisał:
    michaaaaaaa napisał:
    zmuszony byłem zrobić sobie samemu ultra profeszonal tester do diód z dwóch bateryjek AA :D . 4 diody martwe.

michaaaaaaa napisał:

Lub bateria w nim...

Najprawdopodobniej oporową bo takiej małej na gorzące powietrze niestety nie mam, a dioda 3V 1W

Nowa bateria, multi też ale pożyczyłem komuś i teraz mam...

dziękuje za pomoc/
  • #10 18083778
    banmar_2005
    Poziom 31  
    michaaaaaaa napisał:
    sosarek napisał:
    michaaaaaaa napisał:

michaaaaaaa napisał:

Lub bateria w nim...

Najprawdopodobniej oporową bo takiej małej na gorzące powietrze niestety nie mam, a dioda 3V 1W

Nowa bateria, multi też ale pożyczyłem komuś i teraz mam...

dziękuje za pomoc/

Bez Hota cieżko bedzie tobie wymienić diody dlatego że są na listwie aluminiowej która szybko odbiera ciepło i łatwo uszkodzisz ścieżki.
    Może zrób inaczej, jak masz maszynkę płytkową do grzania połóż listwę na niej i rozgrzej ją do około 200 stopni i potem lutownicą próbuj wylutowaćNigdy tego nie próbowałem ale może się udać.
    Można też użyć opalarki grzejąc listwę od spodu w miejscu uszkodzonej diody.
    Musisz to robić z wyczuciem i rozsądkiem alby nie uszkodzić listwy.
    No jeszcze nie zapomnij i dobrym topniku i nałożeniu dodatkowej cyny na diodę aby ją zmieszać z cyną oryginalną, bez tego nie masz szans na wylutowanie diod.
    Następnie wyczyść pady z cyny tasiemką miedzianą.
  • REKLAMA
  • #11 18084227
    rtomek
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Diodę LED z listewki można rozkruszyć na "zimno" cążkami bocznymi a resztki usunąć zwykłą transformatorówką plus plecionka i topnik.
  • #12 18084242
    banmar_2005
    Poziom 31  
    rtomek napisał:
    Diodę LED z listewki można rozkruszyć na "zimno" cążkami bocznymi a resztki usunąć zwykłą transformatorówką plus plecionka i topnik.

sam topnik nie wiele pomoże bo cyna nadal będzie bardzo twarda i trudno się będzie topić. Należy dodać cyny lutowniczej wtedy nie potrzeba tak się męczyć i mniejsze prawdopodobieństwo że uszkodzimy ścieżki.
  • #13 18090227
    michaaaaaaa
    Poziom 8  
    Listwy led są pancerne wylutować je jest prawie nie możliwe :D . Za to mięsa do przylutwania ogrom można to zrobić bez większego starania. Wymiana 4 ledów zajęła mi max 10 min lutownicą oporową. UWAGA BONUS
    Ale niestety gość sprzedał mi złe diody za słabe i po zmontowaniu do kupy podziałały 5s.... (bo niespotkał sie zeby w ledach było cos takiego Watt ... ) Wk#rwiony 2 w nocy wylutowałem wszystkie połączyłem na krótko wszystkie diody. Bez składania sprawdziłem czy działają. Wszystko si. działało ale zawinął mi się odbłysk. Rozmontowałem z powrotem wszytko odłączyłem przewód zasilający i ściągnając stelaż z cała elekroniką polożyłem go na skórzanym fotelu. lekko Zaświeciło się 5 diód w górnej listwie. Wszystko odłączone od prądu! Szybką ściągnąłem i po chwili zgasło. Wszystko sprawdziłem nic nie zwarło wszystko wygląda ok. Postanowiłem sprawdzić na sucho podłączyłem kabel zasilający i jak tylko tv zaczął się odpalać coś "pstrykneło" dwa razy jak by jedno po drugim strzeliło. Zero woni spalonej elektronik. Ledy martwe.
  • #14 18090597
    banmar_2005
    Poziom 31  
    wylutowanie diod led nie jest takie trudne jak się ma trochę praktyki i czym to robić. lutownicą transformatorową a nawet samą kolbową jest trudne, bo diody są na radiatorze aluminiowym który szybko odbiera ciepło.
    Widzę kolego że nie ogarniasz tego, i lepiej by było jak byś oddał to komuś do zrobienia a nie brać się za to jeżeli nie czułeś się na siłach.
    Jakie do były diody? 3V czy 6V i nadawały się do matryc? ( moc,prąd)
    Jak to zrobiłeś że diody martwe? a co z driverem led z zasilaczem?
  • #15 18090645
    michaaaaaaa
    Poziom 8  
    Diody wylutowałem i wlutowałem bez problemu ale zmieniłem grot na szeroki do odlutowania w lutownicy.
    Ogarnąć ogarnąłem gbyby nie poprawa obłyśnika a tu wyszło zmęczenie o 2 nocy i coś zjebałem .
    Diody martwe bo brak napięcia na wyjściu.
    Diody 3V nie sprawdziłem, zaufałem sprzedającemu...
    TV mam za free naprawa w serwisie nie opłacalna a ja się chce pobawić. Moto sprzedane a ręce świerzbią :D :D
    Zaraz koncze prace, multimetr nowy kupiony i będe sprawdzał gdzie uciekł prund.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku podświetlenia w telewizorze Samsung UE40EH5000. Użytkownik rozebrał urządzenie i sprawdził zasilacz, nie znajdując widocznych uszkodzeń, ale zauważając ciemniejsze miejsce na płytce. Pomiar napięcia na wtyczce LED wykazał różne wartości, co sugerowało problemy z diodami LED. Uczestnicy dyskusji zalecali dokładne sprawdzenie diod multimetrem oraz użycie odpowiednich narzędzi do ich wymiany. Wskazano na trudności związane z wylutowaniem diod z aluminiowej listwy oraz na konieczność posiadania profesjonalnych narzędzi, takich jak lutownica oporowa. Użytkownik ostatecznie zidentyfikował cztery uszkodzone diody i podjął próbę ich wymiany, korzystając z improwizowanego testera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA