logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod w Bascom do modyfikacji licznika z funkcją migania LED jak w F1

TM85 27 Lip 2019 15:40 750 8
REKLAMA
  • #1 18083376
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Witam, chciałbym prosić pierwszy raz od 16 lat w zasadzie o gotowca. Lub szkic programu żebym mógł sobie go sam napisać.

Chcę dokonać przeróbki licznika https://sansan.cc/en/productsinfo.aspx?ProductsID=165&CateId=53

Chcę w nim zrobić:
    1. W momencie dotarcia do "umownego" czerwonego pola czyli powiedzmy zapalenia przez licznik diody LED 6000 obr. Atmega kluczuje 4 wyjścia z częstotliwością 2Hz przy dojściu do 7000 z częstotliwością 3Hz (chcę przy przekroczeniu obrotów migać całym białym paskiem obrotów jak w F1 ;) ) Te dwa sygnały sterujące wezmę z listwy LED, kluczować zamierzam oryginalnie istniejące cztery tranzystorowe drivery ich Anod ( jest w tym pasku obrotów 4x po sześć LED )
    2. Kwestia uruchamiania i usypiania Atmega na postoju i jej praca gdy:
    - nacisnę jeden z dwóch przycisków na liczniku ( stan niski zwarcie do masy ) to Atmega na 30 s. wysterowuje mi stały plus licznika z podświetlaniem, po 30 s. Atmega usypia z wyświetlaczem ( cel - podejrzenie czasu na postoju )
    - odbieram impulsy z cewki zapłonowej, Atmega włącza zasilanie oraz czeka na sygnały z LED, po zaniku impulsów z cewki po 30 s. wygaszenie wyświetlacza i Atmega śpi.

Może dużo wymagam, a może mi się tylko wydaje? Bardzo dziękuję za kawałki jakiegoś kodu, w wolnym czasie bym sobie posiedział i przeanalizował. Z Bascoma znam słabiutko same podstawy.
    Jak się za coś takiego zabrać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18083669
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Witam.

Skoro nie masz źródeł to trzeba zrobić wszytko od podstaw.
    Ciężko będzie to zrobić bez licznika i motoru.
    Raczej trudna sprawa, chyba że trafisz na kogoś kto już coś takiego przerobił na swoje potrzeby.
  • REKLAMA
  • #3 18083883
    TM85
    Poziom 27  
    Mam moto i licznik. To jest KTM EXC 520 oryginalnie jest licznik sigma rowerowy.
  • REKLAMA
  • #4 18085855
    TM85
    Poziom 27  
    Ponad 160 osób czytało i zero odpowiedzi, czekać czy zamykać temat? Już dawno zauważyłem że moje pytania widać są tak skomplikowane że nikt nie zna odpowiedzi. Bo jakże odbierać kompletną posuchę w tym temacie? Nikt ne ma ŻADNYCH sugestii dla laika?
  • #5 18085874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18086101
    dasej
    Poziom 32  
    Już pisałem że będzie ciężko.

Piszesz że jest tam atmega, jaka?
    Dodaj schemat a może ktoś Ci w bascomie coś skrobnie.
    Bez informacji co i jak jest podłączone do procesora nikt Ci nawet na napisze procedury inicjacji procesora.
  • #7 18086318
    TM85
    Poziom 27  
    Atmegę chcę dołożyć do licznika. W atmedze chcę dołożyć dodatkowe funcje, te wodotryski.
    Do kol. Tadeusza, laikiem jestem w programowaniu AVR, na innych popularnych tematach uważam znam się dostatecznie.
  • REKLAMA
  • #8 18086345
    dasej
    Poziom 32  
    Czyli wiesz co robisz.

Rysuj schemat jak ma wyglądać to po przeróbkach z tą Atmegą.
    Schemat ma zawierać to co atmega będzie sterowała i skąd będzie brała informacje.
  • #9 18086357
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    TM85 napisał:

Może dużo wymagam, a może mi się tylko wydaje? Bardzo dziękuję za kawałki jakiegoś kodu, w wolnym czasie bym sobie posiedział i przeanalizował. Z Bascoma znam słabiutko same podstawy.

Co dotychczas zrealizowałeś z tego projektu?
    Wiesz chociaż jakie tam masz sygnały? Czy też całą elektronikę chcesz przerobić do tego licznika? Masz choć rozrysowany ten układ i wiesz co i jak czym w nim steruje?

TM85 napisał:
    Jak się za coś takiego zabrać?

Napisanie tego w Bascom czy innym języku raczej jest dość łatwe, pod warunkiem, że się wie jaki jest schemat i jakie wejścia/wyjścia są wykorzystane i jakie sygnały tam się pojawiają i jakie mają się pojawiać.
    Najpierw trzeba ustalić schemat, a póki co to tylko pokazałeś zdjęcia jakiego licznika i oczekujesz, że ktoś Ci napisze gotowca.
    Zapewne znajdą się tu osoby, które to ogarną, tylko nie licz na to, że ktoś za Ciebie zrobi cały układ i napisze program za friko. Raz, że będzie potrzebny taki licznik na stole, aby go rozpracować od strony schematu, a poza tym trzeba będzie posiedzieć, aby przygotować odpowiednią elektronikę i program.
    Poza tym nie wiem czy nie będzie prościej zrobić cały wyświetlacz od początku niż adaptować licznik, który nie wiadomo jak się komunikuje i z jakimi podzespołami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w modyfikacji licznika motocyklowego, aby dodać funkcję migania diod LED w stylu F1 przy określonych obrotach silnika. Chce, aby Atmega kontrolowała cztery wyjścia LED, migając z różnymi częstotliwościami w zależności od osiąganych obrotów. W dyskusji podkreślono, że bez schematu połączeń i dokładnych informacji o sygnałach trudno będzie napisać program w Bascom. Użytkownik posiada motocykl KTM EXC 520 oraz licznik Sigma, ale nie ma doświadczenia w programowaniu AVR. Inni uczestnicy sugerują, aby użytkownik rozważył użycie Arduino, które ma większe wsparcie i rozwój w porównaniu do Bascom.
REKLAMA