logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piła taśmowa - Montaż podajnika profili dla piły

actin 31 Lip 2019 08:14 687 3
  • #1 18089311
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    Cześć,

Mam piłę taśmową która posiada opcję podawania materiału do cięcia za pomocą karetki z dwoma siłownikami pneumatycznymi,
    Problem pojawia się gdy chodzi o dokładność długości cięcia.
    Dlatego pomyślałem o montażu serwomotorów i sterownika na którym mógłbym ustawiać żądane długości.
    Stąd pytanie:

W jaki sposób sterować serwomotorami aby móc w łatwy sposób wyznaczyć zero materiału?
    Jakie serwomotory i sposób sterowania polecacie?
  • #2 18089330
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7767
    actin napisał:
    W jaki sposób sterować serwomotorami aby móc w łatwy sposób wyznaczyć zero materiału?

Większość pił automatycznych/pół-automatycznych robi tzw. cięcie bazowe, od którego dopiero zaczyna odmierzać materiał+grubość piły.
    Wygląda to tak; podajnik podaje materiał+kilka mm, piła tnie, przesunięcie o zadany wymiar+rzaz, cięcie i znów aż do końca materiału( trzeba wyliczyć ile "wyjdzie" i podać ilość cięć dla sterownika).
    Do tego jest potrzebny enkoder lub liniał pomiarowy + sterownik. Lata temu obsługiwałem piłę panelową, i tak to było zrobione.
  • #3 18089651
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    Kiedyś robiłem dla znajomego taki układ.
    Miał być w wersji ekonomicznej dlatego wykorzystałem istniejący układ + sterowanie długością za pomocą enkodera.
    W tamtym czasie dla klienta taka dokładność i sposób pomiaru był akceptowalny.

Wracając do pytania.
    Najlepiej wykorzystać mały sterownik plc i sterować impulsowo serwo wzmacniaczem silnika.
    Do tego jakieś małe HMI do zadania długości i po problemie.
    Jak będzie Pan zainteresowany taka aplikacją to na priv.
  • #4 18089685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA