logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz znacznie przycina się podczas podglądu HiKViSION DS - 2CD2120F-I

slaw777 03 Sie 2019 11:43 5706 10
REKLAMA
  • #1 18094687
    slaw777
    Poziom 11  
    Ocena: 215
    Witam wszystkich. W kamerze HiKViSION DS - 2CD2120F-I obraz przycina sie i to dość znacznie, np. bardzo długo trwa przeglądanie nawet na przyspieszonym przeglądaniu x16. Nie wiem może komputer za słaby, lub sama karta graficzna słaba? Jakie powinien miec minimalne wymagania sprzetowe do obłsugi tej kamery?
    Może ktoś wie ile czasu na najszybszym podglądzie powinno trwać przeglądanie np. godzine nagrania.?
    Nie mogę jeszcze zapisać pliku w sposób trwały, tak sie zastanawiam aby na nowo ustawić oprogramowanie kamery, może jest nowsza wersja oprogramowania.
    Dzięki za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 18094748
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Jeśli masz WiFi to spróbuj się połączyć z kamerą poprzez aplikację Hik-Connect - działać powinno płynnie jeśli masz wszystkie ustawienia sieciowe i kamery dobrze ustawione.

Co do komputera, to na starym sprzęcie niekoniecznie będzie to działać idealnie. Jakie masz parametry w PC?

slaw777 napisał:
    Może ktoś wie ile czasu na najszybszym podglądzie powinno trwać przeglądanie np. godzine nagrania.?

Godzina ma 3600 sekund, dzieląc to przez prędkość 16 lub 32 masz odpowiednio 225 sekund i 112,5 sekund...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18094783
    slaw777
    Poziom 11  
    dawidedziu napisał:
    idealnie. Jakie masz parametry w PC?

Karta GeForce GT 240, Procesor Intel Core TM 2Quad CPU Q6600@ 2.40GHz, Pamięć 7Gb

225 sekund to u mnie to trwa i trwa znacznie dłużej, juz teraz wiem bo słaby komputer.

co do aplikacji Hik-Connect - to ma ona mozliwośc przegląądania zapisanych plików i ewentualnie trwale zapisac dany plik?
  • #4 18094860
    dawidedziu
    A dysk? Jeśli masz dysk HDD to może też on się przyczyniać do zamulania podglądu. Na SSD nie powinno tak się dziać. Jeśli masz jakiś inny laptop to sprawdź działanie podglądu. No i w jaki sposób odtwarzasz nagrania? Poprzez przeglądarkę(najlepiej InternetExplorer) czy IVMS-4200?

slaw777 napisał:
    co do aplikacji Hik-Connect - to ma ona mozliwośc przegląądania zapisanych plików i ewentualnie trwale zapisac dany plik?

2 x tak.

No i jeszcze jedno. Zacina Ci się także przy podglądzie na żywo czy tylko przy przeglądaniu nagrań?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18095126
    slaw777
    Poziom 11  
    dawidedziu napisał:
    A dysk? Jeśli masz dysk HDD

Tak HDD, na laptopie tez mam tylko HDD

dawidedziu napisał:
    w jaki sposób odtwarzasz nagrania? Poprzez przeglądarkę(najlepiej InternetExplorer) czy IVMS-4200?

przez IVMS-4200, przez InternetExplorer też próbowałem odtwarzać nagrania - ale wolno przesuwają sie nagrania i tez tnie a najważniejsze jakbym chciał zapisać trwale dany plik - to nie ma takiej możliwości w obu przypadkach czy to na Exploler czy IVMS-4200 jest błąd zapisu i nie zapisuje.

slaw777 napisał:
    Zacina Ci się także przy podglądzie na żywo czy tylko przy przeglądaniu nagrań

Przy podgadzie na żywo nie ma takiej predkości
    Natomiast przy przeglądaniu nagrań jak prędkość 1x to jakoś idzie a jak większa x8, x16 toobraz nie przesuwa sie dynamicznie a blokuje go coś
  • #6 18095138
    dawidedziu
    Czyli rozumiem, że nagrywasz wszystko na kartę pamięci?

slaw777 napisał:

Chcesz zagiąć czasoprzestrzeń w trakcie podglądu na żywo?😁

W trakcie samego podglądu na żywo nic nie przycina?
    Sformatuj kartę pamięci lub podłącz jakąś inną, bo też może być problem z samą kartą microSD. Spróbuj ustawić nagrywanie na sam ruch(detekcja, w harmonogramie na zielono pola). W jaki sposób masz podłączoną kamerę do Twojej sieci LAN?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18095185
    slaw777
    Poziom 11  
    dawidedziu napisał:

pliki nagrywaja sie na karte pamięci w sposób ciągły w pętli, więc jakbym chciał przegrać pojedyńcze 10 min. nagrania na dysk twardy to nie ma takiej mozliwości

Zamontuje inna karte pamięci i zobacze czy będzie lepiej.

dawidedziu napisał:

nie przycina

dawidedziu napisał:
    W jaki sposób masz podłączoną kamerę do Twojej sieci LAN?

kablem przez router
  • #8 18095208
    dawidedziu
    Zgrywanie nagrań najlepiej wykonywać poprzez IVMS-4200.

Czyli ok, jeśli nie przycina w trakcie podglądu na żywo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18237131
    Jerry90
    Poziom 1  
    dawidedziu napisał:

slaw777 napisał:

Chcesz zagiąć czasoprzestrzeń w trakcie podglądu na żywo?😁

Sformatuj kartę pamięci lub podłącz jakąś inną, bo też może być problem z samą kartą microSD. Spróbuj ustawić nagrywanie na sam ruch(detekcja, w harmonogramie na zielono pola). W jaki sposób masz podłączoną kamerę do Twojej sieci LAN?

Posiadam rejestrator Hikvision DS-7616NI-E2/A. Problem polega na zacinającym się obrazie oraz opóźnieniach z kamer. Sprawdzałem sieć, sprawdzałem switche, sprawdzałem podgląd w przeglądarce, w programie iVMS oraz z samego rejestratora i non stop zacina. Nie na każdej z kamer ale na połowie jest taki problem.
    Jakieś pomysły jakie kroki dalej poczynić, żeby to usunąć?
  • #10 18237133
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Jerry90 napisał:
    Jakieś pomysły jakie kroki dalej poczynić, żeby to usunąć?

Tak, podać modele kamer, sposób kodowania itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18238248
    dawidedziu
    Jakie długości przewodów od kamer do switcha? Zamieniałeś miejscami wtyczki od kamer w switchu? W trakcie przycinania, na kamerach co przycinają jak i tych działających prawidłowo, puść pingi z paczką np 1000 lub 5000 na każdą z kamer i obserwuj co się dzieje. Jak podał kolega wyżej - modele urządzeń i ustawienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kamerą HiKViSION DS - 2CD2120F-I, która przycina obraz podczas przeglądania nagrań, nawet przy przyspieszonym odtwarzaniu. Wskazuje na możliwe przyczyny, takie jak słaby komputer (GeForce GT 240, Intel Core 2 Quad Q6600, 7GB RAM) oraz użycie dysku HDD. Użytkownik pyta o minimalne wymagania sprzętowe oraz czas przeglądania godziny nagrania. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie ustawień sieciowych, użycie aplikacji Hik-Connect, a także rozważenie wymiany na dysk SSD lub inny nośnik. Dodatkowo, użytkownik ma problemy z zapisywaniem plików nagrań. Inni uczestnicy dyskusji poruszają kwestie związane z długością przewodów, sposobem kodowania oraz testowaniem sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA