logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy elementy na płycie MSI B450 Tomahawk wyglądają na uszkodzone? [foto]

Shadow_Z 05 Sie 2019 08:07 1284 15
REKLAMA
  • #1 18097743
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam

Płyta została zakupiona w czerwcu.
    Występują u mnie losowe restarty pc (1 przypadek na 1/4 dni )
    Poniżej zamieszczam fotkę przedstawiającą fragment płyty, który zwrócił moją uwagę.
    Czy przedstawione elementy nie wyglądają na uszkodzone?
    Czy elementy na płycie MSI B450 Tomahawk wyglądają na uszkodzone? [foto]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18097760
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Elementy na zdjęciu to tranzystory MOSFET z kanałem N NTMFS4C024N - wizualnie są w porządku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18097886
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    Dydelmax napisał:
    Witam.
    Elementy na zdjęciu to tranzystory MOSFET z kanałem N NTMFS4C024N - wizualnie są w porządku.
    Pozdrawiam

Dzięki za szybką odpowiedź
  • #4 18097940
    Trelekkk
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Ja również borykam się z restartami na tej samej płycie.
    Link do mojego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3603207.html
    Jeszcze pozostała mi kwestia aktualizacji biosu, którą przeprowadzę prawdopodobnie jutro bo dzisiaj nie mam na to czasu i ponad to mają być jakieś przerwy w dostawie prądu.
  • REKLAMA
  • #5 18098096
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    U mnie występują jedynie restarty - brak zawieszek, ekranów śmierci, sprzęt przechodzi testy obciążeniowe (occt), memtest nie wypluwa błędów, podmieniłem zasilacz - zobaczymy, na pokładzie xonar d2x - możliwe że tutaj się gryzie, mam jeszcze parę pomysłów.
  • #6 18115441
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    Wracam z powyżej opisywanym problemem, sprzęt przepracował stabilnie jakieś 12 dni bez restartu, w tym czasie testowałem sprzęt na podmienionym zasilaczu.
    Be quiet dark power 10 550W został zastąpiony kolejno przez OCZ ModXStream Pro 600W (ok. 8 dni)następnie Seasonic Focus + Gold 550W (4 dni) - w tym czasie zasilacze znajdywały się na zewnątrz obudowy.
    W dniu dzisiejszym postanowiłem zasilacz umieścić w obudowie i bum ok. godz. 18 poszedł reset.
    Czyżby uszkodzone któreś ze złączy zasilania płyty głównej - 24 pin lub 8 pin, przy wygiętych kablach daje o sobie znać?

W folderze minidump brak plików, automatyczne uruchamianie wyłączone - brak bluescreen
  • REKLAMA
  • #8 18115712
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    kiko80 napisał:
    Zamieść fotkę płyty głównej.
    Kiedy dzieją się restarty przy obciążeniu może ?

Restarty wcześniej występowały 1 na 1/4 dni, w systemie - bez obciążenia (np. podczas oglądania youtube, przeglądania www, podczas wejścia w panel sterowania, rejestr systemu etc)

Odpalałem już occt na 1h, memtest - brak problemów, grywałem w battlefield V również ok
    O przegrzewaniu nie ma mowy - na cpu mugen 5b, 4 wentylatory w budzie, obecnie buda ze zdjętymi ściankami bocznymi

W czerwcu zakupiłem płytę - b450 tomahawk, proc - Ryzen 2600, ram - g.skill aegis 3000MHz 2x8GB, w ubiegłym tygodniu zasilacz seasonic, reszta z poprzedniej konfiguracji.
  • #9 18115820
    Trelekkk
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Widzę, że kolega też nadal boryka się z tym problemem, mi również po 4 dniach komputer się zawiesił i zrestartował mimo aktualizacji biosu i innych sterowników. OCCT również w porządku po obciążeniach temp. w porządku. Napisałem już do supportu morele jeśli nie uda mi się z pomocą użytkowników forum usunąć problemu wtedy czeka mnie odesłanie komputera na gwarancje. Niech sprawdzą sami i się głowią bo ja już tracę pomału cierpliwość, nowy komputer wszystkie części nówki sztuki i takie problemy? Założę się, że jest to jakaś głupia usterka nad którą są pisane TOM'y na forum :D
    Zajrzyj do mojego tematu może ty chociaż znajdziesz tam odpowiedź.
  • #10 18116028
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    Trelekkk napisał:
    Widzę, że kolega też nadal boryka się z tym problemem, mi również po 4 dniach komputer się zawiesił i zrestartował mimo aktualizacji biosu i innych sterowników. OCCT również w porządku po obciążeniach temp. w porządku. Napisałem już do supportu morele jeśli nie uda mi się z pomocą użytkowników forum usunąć problemu wtedy czeka mnie odesłanie komputera na gwarancje. Niech sprawdzą sami i się głowią bo ja już tracę pomału cierpliwość, nowy komputer wszystkie części nówki sztuki i takie problemy? Założę się, że jest to jakaś głupia usterka nad którą są pisane TOM'y na forum :D
    Zajrzyj do mojego tematu może ty chociaż znajdziesz tam odpowiedź.

Regularnie zaglądam do Twojego tematu.
    Z nowymi podzespołami nigdy nic nie wiadomo - zawsze coś może wyjechać walnięte z fabryki.
    U mnie praktycznie 2 tygodnie sprzęt przepracował bez restartu, myślałem że winny był zasilacz.
  • #11 18116333
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Nikt za was nie ustawi napięć i przeprowadzi testy. Płytę może macie tą samą, ale pozostałe elementy zapewne inne?
    Załączniki:
    • siv 5.40.zip (6.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 18116692
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    melanchel napisał:
    Nikt za was nie ustawi napięć i przeprowadzi testy. Płytę może macie tą samą, ale pozostałe elementy zapewne inne?

Pełny config: Ryzen 2600 (stock, U- 0.78 - 1.28 V) + Scythe Mugen 5B + MSI B450 Tomahawk (bios 1.8) + G.Skill Aegis 3000MHz 2x 8 GB (ustawione na profilu xmp 2933 MHz, U-1.36V) + Crucial MX500 500GB, MSI GTX 1060 3GB Gaming X + Asus Xonar d2x + SeaSonic Focus + Gold 550W + CoolerMaster MC500P

- początkowo dostałem ramy Patriot Viper 4 2x8GB 3200MHz (na kościach Nanya Technology) Płyta fabrycznie miała wgrany bios 1.7 - występował problem z rozpoznawaniem ramu - bios rozpoznawał obsadzone 2 sloty jednak zamiast 16GB ramu pokazywał 8GB, przekładanie w slotach poprawiało sytuację, po wgraniu biosu 1.8 tego typu problem przestał występować jednak losowe restarty miały miejsce, kombinowałem z ręcznym ustawianiem timingów, zmianą częstotliwości, podbijaniem napięcia ramu.
    Wymieniłem więc na Aegis - okresowe restarty miały w dalszym ciągu miejsce - 1 przypadek co 1/4 dni.
    Podmieniłem zasilacz (kolejno na dwie inne jednostkij - 12/14 dni spokoju - zasilacze leżały luzem na blacie)
    Wczoraj wrzuciłem zasiłkę do budy i wieczorem poszedł restart
  • #13 18116814
    melanchel
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Status i [Hardware Status] z SIV daj zrzut, może ktoś wypatrzy nieprawidłowości?
  • #14 18116884
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    Zrzuty z SIV
    Czy elementy na płycie MSI B450 Tomahawk wyglądają na uszkodzone? [foto] Czy elementy na płycie MSI B450 Tomahawk wyglądają na uszkodzone? [foto]
  • #16 18121850
    Shadow_Z
    Poziom 6  
    Ram z Xmp profil 2 - 2933, profil 1 - 2800.
    Pamięci podbiłem poprzez Xmp 2933mhz.
    Jak u Ciebie wyglądał problem z ramem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI B450 Tomahawk, która po zakupie w czerwcu doświadcza losowych restartów co kilka dni. W odpowiedzi na pytanie o stan wizualny elementów płyty, jeden z uczestników potwierdza, że tranzystory MOSFET na zdjęciu wyglądają na w porządku. Inni użytkownicy również borykają się z podobnymi problemami, sugerując aktualizację BIOS-u oraz sprawdzenie zasilacza. Użytkownicy wymieniają różne zasilacze, które testowali, oraz podają szczegóły dotyczące konfiguracji sprzętowej, w tym procesora Ryzen 2600 i pamięci RAM G.Skill Aegis. Problemy z restartami występują nawet przy braku obciążenia systemu, co sugeruje, że mogą być związane z ustawieniami BIOS-u lub problemami z zasilaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA